„Apple“ po S.Jobso – ką per dvejus metus nuveikė naujas vadovas T.Cookas?

Timas Cookas prieš dvejus metus ant pečių užsivertė naštą, kuri baugintų bet kurį verslininką – jis perėmė JAV technologijų bendrovės „Apple“ valdymą po to, kai iš jos dėl sveikatos problemų pasitraukė charizmatiškasis vadovas ir vienas įmonės įkūrėjų Steve'as Jobsas.

Nors T.Cookas buvo atsakingas už tokių produktų, kaip „iPhone“ ar „iPad“, sukūrimą, jam vadovaujant „Apple“ nepristatė jokio naujo standartus keičiančio gaminio.<br>AP nuotr.
Nors T.Cookas buvo atsakingas už tokių produktų, kaip „iPhone“ ar „iPad“, sukūrimą, jam vadovaujant „Apple“ nepristatė jokio naujo standartus keičiančio gaminio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2013, 11:25 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:43 AM

T.Cookui teko ne tik pamėginti užpildyti po S.Jobso mirties technologijų pasaulyje atsiradusią tuštumą, bet ir išlaikyti „Apple“ tarp rinkos lyderių.

Rugsėjo 10 dieną „Apple“ pristatys naują išmaniojo telefono „iPhone“ versiją, tikimasi ir kitų produktų pristatymo. Šis įvykis bus lemtingas T.Cooko karjeroje, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

Įmonė, kurios valdymą T.Cookas perėmė prieš dvejus metus, tapo visiškai kitokia: iš lanksčios ir inovatyvios ji tapo didele ir galinga. Nors šiemet įmonės akcijų vertė krito 5 proc., tai lengvai pateisinama, žvelgiant į penkerius metus trukusį bendrovės sprintą.

Per penkerius metus „Apple“ darbuotojų skaičius patrigubėjo, jos pajamos išaugo šešis, pelnas – dvylika kartų, o įmonės akcijų vertė nuo 150 dolerių pakilo iki rekordinių 705 dolerių pernai.

Tačiau rekordas gali likti nepagerintas.

Iki šiol neaišku, ar ramaus būdo, į kompromisus linkęs ir vartyti ataskaitas mėgstantis T.Cookas gali pakeisti fanatiškų pasekėjų tarp darbuotojų ir klientų turėjusį S.Jobsą.

Nors būtent T.Cookas buvo atsakingas už tokių pelningų produktų, kaip „iPhone“ ar „iPad“, sukūrimą, jam vadovaujant „Apple“ rinkai nepristatė jokio naujo standartus keičiančio gaminio – kalbos apie išmaniuosius laikrodžius ar televizorius taip ir liko tik kalbomis.

Dalis įmonę stebinčių analitikų baiminasi, kad T.Cooko vadovavimas įmonėje nuslopino kūrybinę ugnelę (o galbūt – ir baimę), kuri anksčiau vertė „Apple“ darbuotojus kasdien siekti neįmanomų tikslų.

Projektą gali sunaikinti vienu sakiniu

T.Cookas dažnai apibūdinamas kaip itin atidžiai savo privatų gyvenimą saugantis darboholikas. Jo pažįstami teigia, kad dabartinis „Apple“ vadovas yra rūpestingas, mokantis išklausyti, didelį dėmesį skiriantis skaičiams, bet sugebantis būti netikėtai šiltas ir linksmas dirbdamas nedidelėse grupėse.

Per savo darbo metus „Apple“ T.Cookas užsitarnavo itin metodiško, netikėtų sprendimų nemėgstančio darbuotojo etiketę – galima sakyti, kad šia prasme jis yra visiška savo pirmtako priešingybė.

Be to, pradėjus vadovauti T.Cookui, iš „Apple“ vadovo darbotvarkės išnyko reguliarūs susitikimai su „iPhone“ komandos nariais.

„Jis nebijo perleisti dalies atsakomybės savo darbuotojams“, – vieną iš esminių skirtumų tarp T.Cooko ir S.Jobso agentūrai „Reuters“ nurodė su įmonės vidaus procesais gerai susipažinęs šaltinis.

Tačiau, kai T.Cookas vis dėlto dalyvauja susirinkimuose, įtampą kambaryje galima lengvai pajusti.

Kol darbuotojai kalba, T.Cookas tyliai sėdi ir klausosi. Jo rankos ilsisi ant stalo, o veide neatsispindi jokios emocijos. Darbuotojai vadovo nuotaiką seka pagal jo sūpavimąsi kėdėje – jei T.Cookas lėtai ir ritmingai svyruoja, pranešėjas gali būti ramus – priekaištų „Apple“ vadovas jam neturi.

„Jei jam kažkas neįtinka, jis tave gali sužlugdyti vienu sakiniu. Jam užtenka pasakyti ką nors panašaus į „nemanau, kad ši idėja pakankamai gera“, ir tai bus pokalbio pabaiga. Tai išgirdus norisi tik nušliaužti į kokią tamsią skylę ir numirti“, – „Reuters“ pasakojo įmonės darbuotojas.

T.Cooko šalininkai teigia, kad ramus jo elgesys netrukdo priimti greitų ir ryžtingų sprendimų.

Kaip pavyzdį jie nurodo nevykusį „Apple“ produktą – žemėlapių programą „Apple Maps“, kuri pakeitė analogišką „Google“ produktą „iPhone“ telefonuose. Greit paaiškėjo, kad programa buvo toli gražu nebaigta ir turėjo gausybę nesklandumų.

Nors viešai trūkumus „Apple“ įvardijo kaip „neišvengiamas didelio projekto starto bėdas“, įmonės užkulisiuose įvyko rimtų permainų.

T.Cookas nušalino mobiliųjų programų vadovą, buvusį S.Jobso numylėtinį Scottą Forstallą nuo projekto, o klaidas ištaisyti pavedė interneto paslaugų padalinio vadovui Eddy Cue.

„Apple“ vadovui šis nutikimas tapo pagrindu persvarstyti bendrovės strategiją ir susirūpinti būsimųjų produktų operacinėmis sistemomis, už kurias buvo atsakingas tas pats S.Forstallas.

Po kiek laiko T.Cookas atsiprašė vartotojų už padarytas klaidas ir atleido S.Forstallą, kurio pareigas perėmė Jony Ive'as – žmogus, atsakingas už „Apple“ gaminių dizainą.

J.Ive'as tapo atsakingas ir už „Apple“ produktų, ir už programinės įrangos dizaino sprendimus – būtent dėl šio žingsnio pasaulį išvydusi „iOS 7“ gerokai skyrėsi nuo savo pirmtakų.

Tai signalizavo apie pertvarkas įmonėje, kurios patiko ne visiems.

Silicio slėnio verslininkai „Reuters“ teigė sulaukiantys kaip niekada daug darbą palikusių „Apple“ darbuotojų, kurie nusprendė veiklą pradėti naujose įmonėse.

Kita vertus, kol kas sunku vertinti, ar tai iš tiesų yra protų nutekėjimas iš „Apple“, ar tiesiog natūrali darbuotojų kaita – galbūt daugiau žmonių palieka įmonę vien dėl to, kad joje darbuotojų šiuo metu yra daugiau nei kada nors anksčiau.

Be to, daliai darbuotojų patinka švelnesnis ir ramesnis T.Cooko vadovavimo stilius.

„Aplinka tapo ne tokia beprotiška, ne tokia „drakoniška“. Darbuotojams patinka Timas. Jie stengiasi įžvelgti gerąją jo vadovavimo pusę“, – sakė buvusi „Apple“ darbuotoja Beth Fox.

Siekia didesnio skaidrumo ir atvirumo

Tiek dabartiniai, tiek „Apple“ palikę darbuotojai sutaria dėl vieno dalyko – bendrovė tikrai pasikeitė, kai jai pradėjo vadovauti T.Cookas.

Atrodo, kad su nauju vadovu pasikeitė ir „Apple“ tonas: įmonė atviriau pripažįsta savo klaidas, jautriau reaguoja į socialines problemas – pavyzdžiui, į prastas darbo sąlygas Kinijos gamyklose, kuriose gaminami „Apple“ gaminiai.

„Apple“ pasaulį galės pakeisti tik tuomet, jei ji bus visiškai atvira, be jokių paslapčių. Aš tikiu, kad tai vienintelis kelias. Taip elgiantis, yra priimamas sprendimas pasauliui paviešinti tiek gerus, tiek klaidingus įmonės žingsnius ir kuriamas spaudimas visiems elgtis taip pat“, – viename renginyje sakė T.Cookas.

Tačiau kritikai svarsto, ar tokie gražūs pareiškimai iš tiesų sutampa su realia T.Cooko veikla – ypač daug abejonių kelia jo susirūpinimas sunkiomis sąlygomis dirbančiais kinų darbininkais.

Mėgstama priminti, kad pats T.Cookas ir buvo tas žmogus, kuris nemažą dalį „Apple“ gamybos perkėlė į Aziją.

Po nesenai kilusių skandalų dėl darbuotojų išnaudojimo „Apple“ pradėjo griežčiau prižiūrėti gamyklas Rytuose – sukurta speciali darbo valandas skaičiuojanti sistema, kuri neleidžia darbuotojams dirbti viršvalandžių. Kita vertus, prastos darbo sąlygos gamyklose išliko.

Kita ant „Apple“ kritusi dėmė – neseniai paaiškėję mokesčių vengimo būdai. Bendrovė savo pelną laikė Airijoje, kad galėtų mokėti mažai arba išvis jokių mokesčių. T.Cookas tvirtino, kad toks mokesčių naštos mažinimo būdas yra visiškai legalus. Panašiai pasielgė ir daugiau JAV bendrovių, įskaitant „Google“.

Tačiau visos T.Cooko problemos nublanksta, palyginti su viena – ir klientai, ir įmonės akcininkai iš „Apple“ artimiausiu metu tikisi pasaulį pakeisiančio produkto, kokiais tapo „iPhone“ ir „iPad“.

Kitu atveju „Apple“ lėtai, bet nenumaldomai smuks, kol ją pavys ir pralenks aršiausia jos konkurentė „Samsung“.

„Apple“ direktorius Bobas Igeris „Reuters“ teigė, kad T.Cookas „prisiėmė labai labai sunkų vaidmenį – ir dėl žmogaus, kurį jis pakeitė, ir dėl įmonės, kurią jis turi valdyti“.

Tačiau jis mano, kad T.Cookui sekasi gerai.

„Kol kas jis vadovauja neišsižadėdamas savęs. T.Cookas žino, kas jis toks, ir nesistengia įtikti pasauliui pasikeisdamas ar kopijuodamas S.Jobsą. Man tai labai patinka“, – sakė B.Igeris.

Parengė Aurimas Abišala

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.