„Apple“ pristatė plastmasinį „iPhone 5C“ ir pirštą pažįstantį „iPhone 5S“

Prieš metus „Apple“ savo „iPhone 5“ pristatė erdviame Yerba Buen konferencijų centre. Šį sykį viskas kukliau – minia smalsuolių staigmenų laukė mažesnėje „Apple“ būstinės Cupertino (Kalifornija, JAV) salėje. Tačiau susirinkome čia ne spėlioti, ar išradingiausiai technologijų korporacijai atėjo sunkūs laikai. „Apple“ pristatė „iPhone 5S“, kurį pavogti bus galima tik kartu su savininko pirštu ir „iPhone 5C“ penkių spalvų polikarbonatiniais korpusais, o Timas Cookas iš rankovės taip ir neištraukė visų pamiltos Steve’o Jobso „dar vienos smulkmenos“.

Prieš metus „Apple“ savo „iPhone 5“ pristatė erdviame Yerba Buen konferencijų centre. Šį sykį viskas kukliau – minia smalsuolių staigmenų laukė mažesnėje „Apple“ būstinės Cupretino (Kalifornija, JAV) salėje.<br>AP nuotr.
Prieš metus „Apple“ savo „iPhone 5“ pristatė erdviame Yerba Buen konferencijų centre. Šį sykį viskas kukliau – minia smalsuolių staigmenų laukė mažesnėje „Apple“ būstinės Cupretino (Kalifornija, JAV) salėje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 11, 2013, 10:49 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:19 AM

 Prieš pat pristatymą uždaryta „Apple“ internetinė parduotuvė. Kaip ir kiekvienas pristatymas, šis prasideda nuo stulbinančiai palankios „Apple“ kompanijai statistikos – pardavimai didžiausi, pinigų kūrėjai gauna daugiausia, vartotojai labai patenkinti. 

„iTunes“ festivalis, 20 mln. norėjusių nusipirkti bilietus į Lady Gaga koncertą, o „Apple“ pateikė saviškiams jį nemokamai. Žodžiu, viskas atrodo puikiai. Tiesa, kas girdėjo kalbas apie tai, kad „iPhone 5C“ kurtas specialiai Kinijos rinkai, nes brangesni „Apple“ ten taip ir neiškovojo didesnės rinkos dalies, gali spėti, jog toks optimizmas kiek perdėtas. 

Konkurencija net bėgimo lyderius verčia apsidairyti, ar jų kažkas nelenkia malūnsparniu. Kai praėjusiais metais paskubėjome parašyti, kad „iPhone 5“ turės pirštų antspaudo skaitiklį, iš mūsų gerokai pasijuokėte. Atrodo, atėjo laikas linksmintis mums – šiandien niekas nė neabejoja, kad naujasis telefonas turės piršto antspaudo skaitiklį, kuris pavers jį dar saugesniu, pagaliau leis atsisakyti nuolatinio PIN kodo rinkimo ir įgalins telefoną virsti tikrai saugia mobilių mokėjimų pinigine.

Ar tai jau priežastis keisti telefoną į naują? Abejočiau. Tačiau čia tik filosofija, o scenoje, jau prasideda tikras veiksmas…

„Šiandien pristatysime kelis gerus dalykėlius“, – pažadėjo Timas Cookas, pasidžiaugęs nuostabios muzikos mėnesiu „iTunes“ festivalio metu.Pirmoji naujovė – atnaujintos „Apple“ parduotuvės. Modernios, stiklinės, labai dailios… Vis dar laukiame naujų gaminių, kuriais tos parduotuvės prekiaus.Antra naujovė – „iOS 7“ – ne tokia ir nauja. 

Teoriškai jau matyta, dabar ši operacinė sistema jau išbaigta ir tuoj pat pasieks „Apple“ gerbėjus. 

„Kitą mėnesį pirkėjams pasiūlysime 700 milijoninį „iOS“ įrenginį, tad „iOS 7“ akimirksniu taps populiariausia operacine sistema pasaulyje“, – pažadėjo į sceną užlipęs „iOS“ kūrėjas, Craigas Federighi.Taigi, ką naujo siūlo „iOS7“? Pirmiausia – nuo „Android“ nusižiūrėtą kontrolės centrą, leisianti paprastai valdyti, išjungti ar įjungti svarbias telefono funkcijas. 

Siri išmoko kalbėti vyro balsu, gerokai patobulinta fotografavimo programėlė funkcionalumu atrodo panaši į „Nokia Lumia“. Įdiegta „iTunes“ radijo funkcija…„Atsisiųsti „iOS7“ bus galima jau nuo rugsėjo 18 dienos. Jūsų telefonas su ja virs visiškai nauju įrenginiu, kurį vis tiek puikiai pažinosite“, – iškilmingai rėžė C.Federighi. 

Žodžiu, darosi nuobodu – visą tai jau girdėjome. Ir Timo Cooko kalba apie naują biuro programą „iWork“ nelabai domina – tai irgi girdėjome praeito pristatymo metu. Patogu, gerai, bet…

 Visi „iPhone 5“ privalumai, bet naujas dizainas, daugiau spalvų, daugiau džiaugsmo telefone su raidele „C“, – pasidžiaugęs, kad daug kas jau matė šį telefoną internete pristatė P.Schilleris.

Taigi, pristatymas prasidėjo nuo pigesnio modelio. Jo polikarbonatinis korpusas bus penkių spalvų – žalias, baltas, geltonas, žydras ir rausvas.„Net atidžiai žiūrėdami nepamatysite korpuse jokių sujungimo linijų. Ekranas – ištisinis daugelyje taškų liečiamas paviršius.

Telefonas pagamintas naudojant naują technologiją, sutvirtinant jį plienu“, – sako P.Schilleris ir pasijuntu, lyg senos „Nokia“ pristatyme – daug kalbų apie grožį ir jokių įdomių naujovių.4 colių įstrižainės „Retina“ ekranas, A6 procesorius ir šiek tiek didesnė negu „iPhone 5“ baterija. 

Palaiko daugiau ryšio dažnių, negu bet kuris buvęs iki tol „Apple“ gaminys.Modelis su 16 GB vidinės atminties kainuos 99 dolerius, o su 32 GB – 199 dolerius. 

Silikoniniai dėkliukai telefonui, pro kuriuos gražiai matysis korpuso spalva, kainuos 29 dolerius. Tiesa, nesidžiaukite – tai kaina JAV rinkoje.

Taigi, „Apple“ mėgina plastiką pavadinti solidžiu. O grįžęs į sceną P.Schilleris pristato antrą vakaro telefoną – „iPhone 5S“.

„Tai pats aiškiausias telefonas, kurį kada nors esame sukūrę. „iPhone 5S“ – milžiniškas šuolis į priekį“, – rodydamas ekrane trijų spalvų telefonų korpusus (juodą, auksinį ir „kosminio pilkumo“) džiaugiasi P.Schilleris.Tikros įdomybės prasideda šio telefono viduje. 

„iPhone 5S“ įdiegtas SOC A7 procesorius – pirmasis 64 bitų procesorius kada nors įdiegtas mobiliuosiuose telefonuose. P.Schilleris teigia, kad tai didžiulio kompiuterio lygio architektūra mobiliajame įrenginyje.Specialiai 64 bitų procesoriaus architektūrai perdaryta „iOS 7“ operacinė sistema ir kartu parduodamos programėlės. 

Tiesa, telefonas galės kartu leisti ir 32 ir 64 bitų programėles.A7 procesorius dvigubai greitesnis už A6, o šis telefonas 40 kartų greitesnis už pirmąjį „iPhone“. O grafikos jungtis 56 kartus greitesnė! Žaidimai atrodys neįtikėtinai.„Kai pirmą kartą pamačiau šį telefoną, man nurovė stogą, pagalvojus, kokios jo galimybės.

Dar viena nauja telefono funkcija, kurią pavadinome „M7“. Tai paraleliai pagrindiniam procesoriui veikiantis judesių fiksavimo procesorius. Jis visai kitu lygiu analizuoja akselerometro, giroskopo ir kompaso duomenis, todėl daug efektyviau padės sportuoti ir rūpintis sveikata “, – sako P.Schilleris.

Baterija veiks iki 250 val. ramybės būsenoje, arba 10 val. pokalbio ir 8 val. naršymo režime.Telefono kamera smarkiai atnaujinta. 5 elementų „Apple“ kurtas lęšis yra F2.2 šviesumo, o jutiklis 15 proc. didesnis už buvusį. Nauja programinė įranga išnaudos naujo jutiklio galimybes, o „Apple“ atstovas giria didesnius taškus, o ne didesnį jų kiekį, tad galime įtarti, kad megapikselių nebus daug.  Įdiegta ir nauja blykstė, kuri užtikrins natūralias spalvas fotografuojant su ja. 

Tai pasiekiama panaudojus dvi LED lemputes – vieną ryškesnę, kitą – šiltesnių spalvų.Kamera gali filmuoti sulėtintai, daryti iki 10 nuotraukų per sekundę ir automatiškai realiu laiku matuoti išlaikymo trukmė, ryškumą ir t.t. Aukštos HD raiškos vaizdą ši kamera gali filmuoti 120 kadrų per sekundę greičiu.

Taigi, atėjo laikas pirštų antspaudų skaitikliui, kuris išmaniai pavadintas „TouchID“. Įdiegtas „Home“ mygtuke, jis skenuoja pirštą 500 taškų colyje raiška, tad yra itin tikslus. Tad atrakinsite naują telefoną nebebraukydami ekrano, o tik paleisdami „Namų“ mygtuką.Tuo pačiu piršto antspaudu patvirtinsite pirkinį „iTunes“ parduotuvėje. 

Šis telefonas itin saugus, o pirštų antspaudų duomenys niekuomet nebus persiunčiami internete – jie koduoti ir saugomi tiesiog A7 procesoriuje.

Galiausiai – rugsėjo 20 dieną „iPhone 5C“ ir „iPhone 5S“ pasieks viso pasaulio parduotuves. O keisčiausia viso to naujiena – telefono ekranas nepadidėjo nė vienu coliu. Keista, ypač žinant, kiek apklausų dalyvių to pageidavo.

Skubėti daryti išvadų gal ir neverta, tačiau kažko stebuklingo šiandien tikrai neišvydome. Na, nebent plastmasinį „iPhone“. Tačiau ar tai galima pavadinti stulbinančia naujove?

Akcijų biržai naujovė įspūdžio nepadarė. Iškart po pristatymo „Apple“ akcijų vertė krito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.