Brangiausias kompiuterinis žaidimas istorijoje „GTA V“ jau parduotuvių lentynose

„Grand Theft Auto V“ – taip vadinasi naujausia „Rockstar North“ nuo 1997 m. kuriamos žaidimų serijos dalis. Antradienį pradėta prekyba žaidimu, o ištikimiausi serijos gerbėjai jau pliekia jį savo „Playstation 3“ ir „Xbox 360“ kompiuteriuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Sep 17, 2013, 1:14 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:08 AM

Versija asmeniniams kompiuteriams kol kas nepatvirtina, tačiau vos „GTA V“ pasirodžius parduotuvėse, keli akylesni jį nusipirkę žaidėjai jau pastebėjo programinio kodo eilučių, skirtų asmeniniam kompiuteriui.

Apie „GTA 5“ kompiuteriams prasitarė ir vienas vaizdo plokštes gaminančios bendrovės „Nvidia“ vadovų. Galų gale, per visą „GTA“ istoriją iš pradžių žaidimas pasirodydavo konsoliniams kompiuteriams, o vėliau ir asmeniniams.

Kainavo kaip Holivudo filmas

„GTA V“ „Rockstar North“ kūrė ketverius metus. Per tą laiką į jį investuota beveik 350 mln. Lt. Dar tiek pat planuojama išleisti rinkodarai.

Bendras „GTA V“ biudžetas prilygsta didžiausiems Holivudo filmams, kai kuriuos netgi lenkia. Pavyzdžiui, 2012 m. filmą „Keršytojai“ sukurti kainavo 567 mln. Lt, 2009 m. „Įsikūnijimą – 612 mln. Lt, o „GTA 5“ bendras biudžetas – 700 mln. Lt.

Tačiau daug investavę žaidimo kūrėjai tikisi, kad jis atsipirks labai greitai. Planuojama, kad vien žaidimo prekybos pradžioje bus surinkta apie 4,1 mlrd. Lt – parduota 25 mln. kopijų po maždaug 160 Lt (reikia pastebėti, kad Lietuvos parduotuvėse jis kainuoja daugiau, nei Vakaruose).

Šiuo metu „GTA“ galima pelnyta vadinti didžiausia kompiuterinių žaidimų franšize pasaulyje.

Buvo pionieriais

„Rockstar North“ sėkmė slypi tame, kad jie niekada nebijojo imtis naujovių ir kurti tai, ko kiti dar niekada nebuvo padarę.

Vienas labiausiai žaidėjams patikusių „GTA“ serijos žaidimo aspektų – atviras pasaulis, kuriame galima daryti, ką tik nori.

Taip pat daug dėmesio „Rockstar North“ skiria savo žaidimų vaizdiniam apipavidalinimui. Ankstesnės 2001 m. „GTA III“ ir 2008 m.„GTA IV“ dalys buvo vieni realistiškiausiai atrodančių žaidimų tuo metu.

Daug kam patinka ir tai, jog veiksmas vyksta iš dalies tikrais miestais paremtame žaidimo žemėlapyje.

Pirmasis žaidimas buvo pastatytas pagal Londoną, taip pat matėme Los Andželą, Niujorką, San Fransiską, Las Vegasą. Naujausioje dalyje vėl grįžtama į Los Andželą, šio miesto gyventojai netgi galės atpažinti kai kurias tikras vietoves.

„GTA“ serija taip pat pasižymi savotišku humoro jausmu ir gerai parašytais siužetais. Kai kas „GTA“ žaidimus lygina su žymaus režisieriaus Quentino Tarantino veiksmo persmelktais filmais.

Paminėti verta ir visą laiką šios serijos žaidimus lydinti puikų garso takelį, kuris varijuoja nuo klasikinio roko iki techno, rap muzikos.

Kontroversija dėl smurto

Daugiausiai kritikos „GTA“ žaidimai yra sulaukę dėl didelio kiekio pačių įvairiausių formų smurto.

„GTA V“ ir vėl bus pilna narkotikų prekybos, striptizo klubų ir prostitucijos. Negana to, šįkart kai kurie žaidimo veikėjų balsų įgarsintojai yra tikri buvę kriminalinių gaujų nariai.

Tačiau žaidimą platinanti „Rockstar Games“ pernelyg dėl šios kritikos nesijaudina, jai didelis žiniasklaidos susidomėjimas yra tik į naudą. Tai – nemokama reklama.

Be to, seni „GTA“ žaidėjai žino, kad žaidimas jų serijiniais žudikais nepaverčia, o iš principo kompiuterinių žaidimų nemėgstantys žmonės savo nuomonės nepakeis nepaisant kalbų apie smurtą juose.

Tikrovės satyra

Daugelis žaidimą jau išbandyti spėjusių apžvalgininkų jį vertina aukščiausiais balais. Jie giria ne tik „GTA V“ valdymą, grafiką, istoriją, bet ir tai, kaip kūrėjai sugebėjo pasijuokti iš šiuolaikinės Vakarų kultūros.

„Kažkada televizija, kaip masių mėgstamiausia prasmingos pramogos forma, pakeitė filmus. „GTA V“ siūlo, kad šį vaidmenį netolimoje ateityje gali perimti kompiuteriniai žaidimai“, – rašo „The Guardian“ apžvalgininkas Keithas Stuartas.

Ne jis vienas pastebėjo, jog „GTA V“ juokiasi iš XXI a. žmonių baimių. Jame yra ir socialinių tinklų „Facebook“ bei „Twitter“ parodijos, yra ir „Apple“ atitikmuo, taip pat netikra „50 pilkų atspalvių“ knyga ir kiti populiariojoje kultūroje dažnai minimi kūriniai.

„The New York Times“ naująjį „GTA“ žaidimą pavadino „sugrįžimu į smurto komediją“.

Kai kas mėgavosi anksčiau

Pirmadienį pasaulio žiniasklaidos priemonių antraštės mirgėjo apie tai, kad elektroninės komercijos portalas „Amazon“ pažeidė embargo sutarties sąlygas ir kelias „GTA V“ kopijas išplatino anksčiau laiko.

Taigi, keli žaidimą užsisakę asmenys jį gavo anksčiau, nei tikėjosi. Tačiau interneto piratai „GTA V“ žaidė jau savaitgalį. Į torrent bylų svetaines žaidimas nutekėjo dar penktadienį.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.