Įveikta „iPhone 5S“ piršto atspaudo nuskaitymo sistema

Viena svarbiausių naujovių naujajame „iPhone 5S“, be abejonių, yra į telefoną įdiegtas pirštų atspaudų skaitytuvas.

Telefono vartotojas gali išsaugoti telefono vidinėje atmintyje iki 5 skirtingų pirštų atspaudų ir juos vartoti vietoje anksčiau naudotų PIN kodų ir slaptažodžių.<br>„Reuters“ nuotr.
Telefono vartotojas gali išsaugoti telefono vidinėje atmintyje iki 5 skirtingų pirštų atspaudų ir juos vartoti vietoje anksčiau naudotų PIN kodų ir slaptažodžių.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 23, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:05 PM

Telefono vartotojas gali išsaugoti telefono vidinėje atmintyje iki 5 skirtingų pirštų atspaudų ir juos vartoti vietoje anksčiau naudotų PIN kodų ir slaptažodžių.

Įmonės atstovai teigia, jog toks būdas yra ne tik patogesnis, bet ir saugesnis už įprastus slaptažodžius.

Atsirado ir abejojančių naujosios sistemos reikalingumu – dalis žmonių būgštavo, kad nuskaitytus duomenis „Apple“ perduos JAV valdžiai, taip dar labiau pažeisdama žmonių privatumą. Tuo tarpu kiti pokštavo, jog nuo šiol telefonų vagys atims ne tik telefoną, bet ir nukirs bent vieną savininko pirštą, kad galėtų naudotis savo grobiu.

Pirmąjį nuogąstavimą greit paneigė pati „Apple“, užtikrinusi, kad pirštų atspaudai bus saugomi vidinėje telefono atmintyje ir nebus siunčiami nei į bendrovės, nei į valstybės serverius.

Tačiau skelbiamam naujojo būdo saugumui nemažą smūgį sudavė grupelė įsilaužėlių iš Europos, pasivadinusių CCC („Chaos Computer Club“).

Jie nufotografavo ant stiklo likusį „iPhone 5S“ savininko piršto atspaudą, atkūrė ir pagerino fotografijos kokybę kompiuteriu ir atspausdino piršto atspaudą ant gabalėlio latekso.

Ant savo piršto galo uždėjęs šį įsilaužėlių „kūrinį“, telefonu galėjo naudotis kiekvienas norintis.

„Mes tikimės, kad tai pagaliau sudaužys žmonių iliuzijas apie neva saugų piršto atspaudo naudojimą. Yra tiesiog kvaila naudoti saugumui kažką, ką kasdien visur palikinėji“, - įsilaužėlių grupės pranešime spaudai cituojamas jų atstovas Frankas Riegeris.

Taip pat įsilaužėliai atkreipė dėmesį į tai, kad telefono vartotoją daug lengviau priversti paliesti telefoną, nei iš jo išgauti slaptažodžius.

„Jei esate pagrobtas ar suimtas, nusikaltėliui ar pareigūnui yra gerokai lengviau pridėti telefoną prie jūsų piršto, nei kvosti jus reikalaujant visų reikalingų slaptažodžių“, - pastebima grupės pranešime spaudai.   Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.