Kuri telefono operacinė sistema geriausia?

Kai reikia rinktis naują telefoną, daugiausia dėmesio skiriama trims dalykams: jo dizainui, techniniams duomenims ir operacinei sistemai.

„iOS7“ - elegantiškiausia, „Android“ - lanksčiausia, „Windows phone“ - originaliausia mobilioji operacinė sistema.
„iOS7“ - elegantiškiausia, „Android“ - lanksčiausia, „Windows phone“ - originaliausia mobilioji operacinė sistema.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 23, 2013, 8:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:29 PM

Kadangi dizainą kiekvienas renkasi pagal savo skonį, objektyviai galima vertinti du dalykus: operacinę sistemą ir viduje sugrūstų mikroschemų kiekį.

Tačiau pirkėjus, kurie vaikosi kuo spartesnių procesorių ar operatyvesnės atminties, tenka nuvilti: daugumos naujausių telefonų: „HTC One“, „iPhone 5“, „Samsung S4“ techninės charakteristikos beveik nesiskiria ir visos leidžia tiek žaisti naujausius žaidimus, tiek naudotis didžiąja dalimi programų.

Akylesni skaitytojai jau pastebėjo, kad tarp kiek aukščiau paminėtų telefonų nėra „iPhone 5S“ - šis telefonas turi gerokai spartesnį procesorių, nei jo konkurentai, tad pirkėjui, turinčiam apvalią sumą pinigų ir norinčiam geriausios „geležies“, reiktų pirkti būtent šį telefoną.

Tuo tarpu visiems tiems, kurie dėl materialinių ar moralinių sumetimų nepirks „iPhone 5S“, mobilųjį telefoną verta rinktis pagal operacinę sistemą.

Šiuo metu pasaulyje yra trys populiariausios mobiliųjų telefonų operacinės sistemos: „Android“, „iOS“ ir didžiųjų konkurentų šešėlyje tūnanti „Windows phone“.

Trumpai palyginkime, kokių privalumų turi kiekviena iš jų.

Apple iOS7“

Pasauliui pristatyta visai neseniai, šio straipsnio rašymo metu „iOS7“ jau buvo įdiegta 200 mln. išmaniųjų prietaisų.

Nors dalis vartotojų savo operacinės sistemos atnaujinimą pasitiko priešiškai ir kalbėjo apie „infantilų dizainą“, daugelis greit pripažino, kad atnaujinta sistema yra funkcionalesnė ir spartesnė nei kada nors anksčiau.

Vartotojai ypatingai giria atnaujintą kameros programėlę, bei iš „Android“ pasiskolintą valdymo centrą - „iOS7“ vartotojai gali vienu judesiu iššaukti specialią eilutę, kurioje galima valdyti svarbiausius telefono parametrus: apšvietimą, Wi-fi, „Bluetooth“ ryšius, įjungti skrydžio rėžimą.

Kokie telefonai turi šią operacinę sistemą: tik „Apple“ gaminami „iPhone“.

Skiriamieji bruožai: Spalvinga, paprasta, elegantiška operacinė sistema.

Konfigūravimo galimybės: Geresnės, nei buvo ankstesnėse versijose, tačiau vis dar nusileidžia „Android“ operacinei sistemai.

Programėlės: 2013 metais „Apple“ „App Store“ buvo 900 tūkst. programėlių, tad pageidaujantys virtualioje parduotuvėje gali įsigyti viską, ko tik geidžia – jei tik turi pinigų. Šioje sistemoje yra didžiausias kiekis mokamų programėlių (tačiau gausu ir nemokamų programų).

Išskirtiniai bruožai: Viena mėgstama „iPhone“ (tuo pačiu ir „iOS“) vartotojų programa – asmeninė asistentė „Siri“ - yra ir „iOS7“ sistemoje. jei jos kas nors nežino, „Siri“ yra balsu valdoma programa, kuri bando atsakyti į paprastai pateikiamus klausimus (pavyzdžiui, „Kur galėčiau pavalgyti mėsainių?“), pateikdama paieškų rezultatus. Deja, „Siri“ supranta tik anglų, vokiečių ir prancūzų kalbas, tad lietuviams daug naudos iš jos nėra.

Kitas išskirtinis „iOS7“ bruožas vadinasi „AirDrop“. Supaprastinai „AirDrop“ galima apibūdinti kaip dviejų įrenginių tarpusavyje sukuriamą Wi-fi ryšį, per kurį jie gali dalintis duomenimis. Naudingas tuomet, jei turite daugiau nei vieną „Apple“ įrenginį.

Saugumas: Kiekviena „App Store“ atsirandanti programa būna patikrinama „Apple“ darbuotojų, tad galimybių iš ten parsisiųsti virusą beveik nėra. Galima teigti, kad „iOS7“ yra gana saugi mobilioji operacinė sistema.

„Android Jelly Bean 4.3“

Šipo straipsnio rašymo metu „Jelly Bean“ veikė maždaug 360 mln. mobiliųjų prietaisų, iš vis su kokia nors „Android“ operacinės sistemos versija pasaulyje veikia apie 1 mlrd. įrenginių.

Apžvelgiant šią operacinę sistemą, reikia pastebėti, kad ne visuose telefonuose ji yra tokia pati: kai kurie telefonų modeliai (dažniausia tokie, kurie pavadinime turi žodelį „Google“) šią sistemą naudoja tokią, kokia ji buvo sukurta, tačiau dauguma telefonų gamintojų šią operacinę sistemą kiek modifikuoja.

Nuo to „Jelly Bean“ netampa geresnė ar blogesnė, tiesiog skirtinguose įrenginiuose ji atrodo ir veikia skirtingai.

Kokie telefonai turi šią sistemą: „Motorola“, „Samsung“, „Sony“, „LG“, „Huawei“ ir daugybė kitų modelių telefonų. Lengviau išvardyti, kokie telefonų gamintojai nenaudoja šios sistemos.

Skiriamieji bruožai: Paprasta operacinė sistema, pasižyminti lengva konfigūracija, intuityviu valdymu. Kai įprantama naudotis viena „Android“ operacine sistema, lengva naudotis jomis visomis – nepriklausomai nuo versijos skaičiaus ar telefono modelio.

Konfigūravimo galimybės: Geriausios iš visų apžvelgiamų operacinių sistemų. Yra gausybė programų, konfigūruojamų mygtukų, besikeičiančių fono vaizdų.

Programėlės: Vasarą „Google“ paskelbė, kad virtualioje programėlių parduotuvėje „Google Play Store“ yra per 1 mln. programėlių. Nemaža jų dalis yra mokama, tačiau „Google Play Store“ siūlo daugiau nemokamų programų, nei „Apple“ analogas.

Išskirtiniai bruožai: Kadangi kiekvienas gamintojas gali įdiegti savų išskirtinių bruožų, juos visus išvardyti gali būti sudėtinga. Tarp vertų paminėjimo galėtų atsidurti judesiu valdoma klaviatūra ir skirtingų vartotojų paskyros.

„Jelly Bean“ operacinės sistemos 4.3 versija vartotojams leidžia naudotis judesiu valdoma klaviatūra – nėra būtina spūsčioti virtualių mygtukų, užtenka braukyti per ekraną pirštu ir programa pati gana tiksliai atspėja, kokie žodžiai yra rašomi. Kaip ir su „Siri“, problema yra mažai „vartotojų“ turinti lietuvių kalba – judesiu valdoma klaviatūra pravers, jei rašysite SMS žinutes anglų kalba.

Kitas pravartus dalykėlis – vartotojų profilių sukūrimas. Galima, pavyzdžiui, sukurti „savininko“ ir „svečio“ paskyras, ir kai kas nors prašo pasinaudoti telefonu, įjungti jam pastarąją paskyrą. Taip vienu telefonu nepažeisdami vienas kito privatumo gali naudotis keli žmonės.

Saugumas: „Google Play Store“ nuolat šalina iš virtualios parduotuvės kenkėjiškas programėles, tačiau „Google“ darbuotojai ne visada suspėja įvykdyti savo užduotis – 2011 metais per 260 tūkst. „Android“ vartotojų spėjo parsisiųsti ir įdiegti žalingą programą.

„Windows phone“

Pasirodžiusi (ir gan neigiamai sutikta) asmeniniuose kompiuteriuose, beveik tuo pačiu metu „Windows 8“ persikėlė ir į planšetinius kompiuterius bei mobiliuosius telefonus.

Subjektyvia šio straipsnio autoriaus nuomone, „Windows phone“ telefonams yra žymiai geresnis produktas, nei „Windows 8“ operacinė sistema kompiuteriams ar planšetėms.

Ji atrodo gerai ir veikia puikiai, išskyrus kelis nemalonius bruožus. Jei jie bus ištaisyti kitoje operacinės programos versijoje, „Windows phone“ taps puikiu pasirinkimu mobiliajame telefone. Šio straipsnio rašymo metu, to pasakyti dar negalima - „Windows phone“ savo funkcionalumu nusileidžia tiek „iOS7“, tiek „Android“ operacinėms sistemoms.

Tą rodo ir skaičiai: pasaulyje „Windows phone“ telefonai užima apie 3 procentus rinkos, o bendri jų skaičiai vertinami dešimtimis milijonų (palyginimui, vien naujausių „iPhone“ modelių per pirmą prekybos savaitgalį buvo parduota per 9 milijonus).

Kokie telefonai turi šią sistemą:Nokia“ ir keli „HTC“ modeliai.

Skiriamieji bruožai: Ši operacinė sistema turi su niekuo nesupainiojamą dizainą, kurį sukuria „gyvi langeliai“ (angl. „Live tiles“) - nuolat atsinaujinantys kvadratėliai telefono pradiniame ekrane.

Konfigūravimo galimybės: Labai menkos. Galima keisti „Live tiles“ poziciją ir pasirinkti vieną iš kelių dydžių, kaitalioti langelių ir fono spalvas, ištrinti dalį programų.

Programėlės: Programėlių virtualioje parduotuvėje „Windows Phone Marketplace“ rudenį buvo per 160 tūkst. Tai nedidelis skaičius, tačiau jis stabiliai auga ir joje jau galima rasti didžiąją dalį kasdieniam vartojimui reikalingų programėlių.

Išskirtiniai bruožai: Nors „Windows phone“ neturi išskirtinių, kitur nerandamų programų, daug nuodėmių atperka šios operacinės sistemos dizainas, kurį galima iš pirmo žvilgsnio atskirti nuo visų konkurentų. Tai, kartu su spalvingais „Nokia“ telefonų korpusais, gali patikti savitą stilių mėgstantiems telefonų pirkėjams.

Saugumas: Kadangi šią operacinę sistemą naudojančių prietaisų nėra itin daug, kol kas didesnių skandalų dėl saugumo „Windows phone“ pavyko išvengti. Be to, ekspertai vertina „Windows phone“ kaip gana saugią sistemą, prilygstančią „iOS7“, o kai kuriais aspektais ir ją lenkiančiai.

Apibendrinimas:

Dauguma dėl operacinių sistemų turi savo nuomonę, tad ir šis straipsnis jos greičiausiai nepakeis. Verta pabrėžti nebent tai, kad atnaujinta „iOS7“ savo funkcionalumu beveik pavijo „Android“, tad amžinos kritikos bangos tarp šių dviejų operacinių sistemų vartotojų gali baigtis – abi kariaujančios pusės šiuo metu naudoja beveik vienodas operacines sistemas.

O jei reiktų kiekvieną operacinę apibūdinti vienu žodžiu, sakyčiau taip: „iOS7“ - elegantiškiausia, „Android“ - lanksčiausia, „Windows phone“ - originaliausia mobilioji operacinė sistema. Pasirinkimas jūsų.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.