Nuo kitų metų visi operatoriai privalės aptikti telefonus be SIM kortelių

Taip pat RRT prašo Vidaus reikalų ministerijos įpareigoti BPC bendradarbiauti su „Omnitel“ ir „Bitė Lietuva“, kad būtų suderintas techninis sprendimas, užtikrinantis abonentų ir kitų naudotojų, kurių negalima identifikuoti pagal telefono ryšio numerį, vietos nustatymo duomenų BPC teikimą automatiškai. 

Nuo kitų metų pradžios vietos nustatymo duomenys Bendrajam pagalbos centrui (BPC) bus teikiami automatiškai, nepriklausomai nuo to, ar telefone yra SIM kortelė.<br>123rf nuotr.
Nuo kitų metų pradžios vietos nustatymo duomenys Bendrajam pagalbos centrui (BPC) bus teikiami automatiškai, nepriklausomai nuo to, ar telefone yra SIM kortelė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-09-27 16:32, atnaujinta 2018-02-21 17:41

Taip pat RRT prašo Vidaus reikalų ministerijos įpareigoti BPC bendradarbiauti su „Omnitel“ ir „Bitė Lietuva“, kad būtų suderintas techninis sprendimas, užtikrinantis abonentų ir kitų naudotojų, kurių negalima identifikuoti pagal telefono ryšio numerį, vietos nustatymo duomenų BPC teikimą automatiškai. 

Buvo iškviesti pasiaiškinti

Primename, kad trečiadienį mobiliojo ryšio operatorių atstovai dalyvavo uždarame posėdyje kartu su Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) vadovu Feliksu Dobrovolskiu. Posėdžio metu buvo aptarta situacija dėl Panevėžio tragedijos, kuomet pagrobta ir išprievartauta mergina negalėjo prisišaukti pagalbos. Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovas posėdyje nedalyvavo.

Pagal RRT patvirtintą aprašą, mobiliojo telefono lokacijos duomenys turi būti išsiųsti net ir tais atvejais, kai nėra galimybės identifikuoti abonento ir jo telefono ryšio numerio.

Taip pat nustatyta, kad BPC privalo pateikti RRT informaciją, jeigu operatorius nesilaiko sudarytos sutarties su BPC, arba nesutinka sutarties pakeisti taip, kad BPC galėtų pilnai vykdyti savo funkcijas.

Tokio kreipimosi iš BPC, anot F.Dobrovolskio, nebuvo. Tačiau jis apie problemą žinojo.

„Į mus BPC kreipėsi priešingai, siūlydama, kad mes priimtume sprendimą uždrausti operatoriams siųsti skambučius, kai SIM telefone nėra. Mes tai padaryti atsisakėme ir juos informavome“, – sakė F.Dobrovolskis.

Mobiliojo ryšio operatoriai pasirengę keistis

Kiek anksčiau šią savaitę išplatintuose pranešimuose mobiliojo ryšio operatoriai „Bitė“ ir „Omnitel“ teigė, kad jie BPC gali nurodyti telefono buvimo vietą, net jeigu telefone nėra SIM kortelės ir iki šiol šią paslaugą teikė, tačiau ne automatizuotai - tik jeigu gaudavo užklausimą iš BPC ar kitų specialiųjų tarnybų.

BPC naudojama vietos nustatymo paslauga skambinant iš „Tele2“ ir „Bitės“ tinklų veikia, kai telefone nėra SIM kortelės – tokiu atveju vieta nustatoma pagal unikalų telefono IMEI kodą, informavo kompanijų atstovai.

Tuo metu „Omnitel“ informavo, kad vietos nustatymo galimybė šiame tinkle, ir kai telefone nėra SIM kortelės, egzistuoja, tačiau automatizuotai informacija apie tokio telefono buvimo vietą „Omnitel“ tinkle BPC nėra teikiama.

Maža to, „Bitė“ oficialiai išplatintame pranešime teigė, kad iki šiol buvo ne kartą užklausta, ar galėtų iš viso blokuoti galimybę prisiskambinti be SIM kortelės į 112, dėl didelio melagingų pranešimų skaičiaus iš telefonų be SIM kortelės.

„Omnitel“ teigia, jog prieš kelerius metus siūlė Bendrajam pagalbos centrui diegti bendrą sprendimą, kuris tuo metu buvo optimalus užtikrinant skambinančiųjų bendrosios pagalbos numeriu 112 vietos perdavimą, tačiau, dėl poreikio atlikti pakeitimus BPC pusėje, jo buvo atsisakyta.

Tačiau vieninteliam ryšio tiekėjui „Tele2“ nekilo problemų investuoti maždaug 1,5 mln. litų, kuriuos kompensavo valstybė, ir teikti duomenis apie telefono buvimo vietą automatizuotai.

„Šiandien tapo akivaizdu, kad būtinas automatizuotas sprendimas užtikrinti skambinančiųjų bendrosios pagalbos numeriu 112 vietos perdavimą, jei telefone nėra SIM kortelės, – sakė „Omnitel“ prezidentas Danas Strombergas. – Mes įvertinome visas naujausias technines galimybes ir padarysime viską, kad savo sprendimą įdiegtume kiek įmanoma greičiau.“

„Omnitel“ šį sprendimą, užtikrinsiantį skambinančiųjų numeriu 112 vietos perdavimą be SIM kortelės, įgyvendins savo lėšomis, neprašydama valstybės kompensacijos. Sprendimą planuojama įgyvendinti per tris mėnesius.

„Bitė“ tvirtina, jog nėra gavusi iš BPC prašymo ar pasiūlymo automatizuoti vietos informacijos be SIM pateikimą tiesiogiai. Bet yra pasirengusi bendradarbiauti tobulinant 112 sistemą.

Pinigų iš valstybės operatoriai nebegaus

Vidaus reikalų ministerija (VRM) Vyriausybei perdavė svarstyti Elektroninių ryšių įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama atsisakyti vietos nustatymo įrangos kompensavimo valstybės lėšomis, penktadienį pranešė BNS. 

Šiuo metu galiojančiame įstatyme nustatyta, kad įrangos, nebūtinos teikėjo ūkinei veiklai užtikrinti, bet reikalingos vietos nustatymo duomenims teikti BPC, įsigijimo, įdiegimo (pritaikymo), atnaujinimo ir veikimo palaikymo išlaidos viešųjų ryšių tinklų teikėjams ir viešųjų elektroninių ryšių paslaugų teikėjams kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis Vyriausybės nustatyta tvarka. 

VRM siūlo vietos nustatymo duomenų teikimą BPC pradėti traktuoti ne kaip valstybės funkcijų vykdymą, bet kaip verslo socialinę funkciją ir pareigą. 

„Jeigu ryšio operatoriai nesutinka savo noru veikti socialiai atsakingai ir prisidėti tiek prie savo klientų, tiek prie visuomenės saugumo, tada valstybė turi tarti savo žodį ir nustatyti jiems aiškias prievoles“, – pranešime spaudai teigė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas. 

„Mano nuomone, operatoriai privalo būti atsakingi ir prisidėti prie savo klientų, ir apskritai visuomenės saugumo“, - premjero Algirdo Butkevičiaus komentarą perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė. 

Pasak VRM, dabar galiojanti norma įstatyme atsirado remiantis Konstitucinio Teismo nutarimu, kuriuo jis konstatavo, kad negali būti nustatyta tokio teisinio reguliavimo, kuriuo ne valstybės nuosavybės subjektams būtų nustatyta nuolatinė pareiga savo nuosavybę naudoti valstybės funkcijoms, kurios turi būti finansuojamos valstybės lėšomis, vykdyti. Dėl to valstybė 2008–2012 metais trims mobiliojo ryšio operatoriams sumokėjo 6,533 mln. litų. 

Siūlomą pakeitimą VRM grindžia kitais Konstitucinio Teismo nutarimais, kuriais jis pasisakė dėl nuosavybės socialinės funkcijos bei ne valstybės nuosavybės subjektų pareigos prisidėti prie visuomenės reikmių užtikrinimo. 

2012 metais BPC ir Ryšių reguliavimo tarnyba apklausė 22 Europos valstybes dėl kompensavimo už vietos nustatymo duomenų teikimą 112 ir kitoms pagalbos tarnybos. Šios apklausos parodė, kad nė vienoje iš 22 valstybių vietos nustatymo duomenų išlaidos nekompensuojamos, teigia VRM. 

„Lietuva domėjosi kitų Europos šalių patirtimi šiuo klausimu. Kitos Europos šalys, pvz. Estija, Vokietija, Rumunija, apklausos metu teigė, jog vietos nustatymo įrangos įsigijimo, įdiegimo ir veikimo palaikymo bei duomenų teikimo valstybės biudžeto lėšomis nekompensuoja. Lietuva seks šiuo pavyzdžiu“, - teigė premjeras.

BPC prašė panaikinti galimybę pagalbą kviesti be SIM kortelės

Po kilusio skandalo paaiškėjo, kad BPC ne tik nesistengė tobulinti telefonų be SIM kortelės paieškos sistemos, bet ir prašė mobiliojo ryšio operatorių apskritai panaikinti tokią galimybę.

Taip elgtasi todėl, kad didžioji dalis tokių būdu atliekamų skambučių būna melagingi.

Specialistų skaičiavimu, Lietuvoje net 99 proc. skambinančių gelbėtojams iš telefonų be SIM kortelių, meluoja. Teigiama, jog iš 620 tūkst. skambučių, padarytų iš telefonų be SIM kortelės, pagrįsti buvo tik 10-15.

Panašūs apribojimai dėl tokių pačių priežasčių įvesti ir kitose Europos šalyse: Belgijoje, Bulgarijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kroatijoje.

Kreipėsi į prokurorą

Primename, kad Seimo nariai Naglis Puteikis ir Aurelija Stancikienė trečiadienį kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydami, kad nedelsiant būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn tie valstybės pareigūnai, kurie privalėjo užtikrinti Elektroninių ryšių įstatymo reikalavimą dėl skambinančio telefonu 112 buvimo vietos nustatymo, taip pat tiems valstybės tarnautojams, kurie per 4 pastaruosius metus sumokėjo mobilaus ryšio bendrovėms „Bitei“ ir „Omnitel“ 2,1 mln. Lt už pagalbos telefonu prašančio buvimo vietos paslaugą, bei išmokėjo 2,37 mln. Lt šioms dviem bendrovėms kompensaciją už tokią informaciją neva perduodančios įrangos sumontavimą.

N.Puteikis ir A.Stancikienė taip pat prašo generalinio prokuroro, kad baudžiamos bylos būtų iškeltos ir mobilaus ryšio bendrovėms „Bitei“ ir „Omnitel“ už įstatyme joms nustatytos pareigos nevykdymą, bei sugrąžinti iš šių dviejų operatorių jų gautus pinigus atgal į valstybės biudžetą.

Mobiliojo ryšio operatorius „Bitė“ penktadienį per spaudos konferenciją paskelbė, kad dėl politikų šmeižto planuoja kreiptis į teisėsaugos institucijas. 

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.