Kaip telefonu padaryti geresnes nuotraukas nei fotoaparatu?

Ant telefonas gali fotografuoti geriau už fotoaparatą? Profesionalai, aišku, ginčytųsi. Tačiau bent kadaise populiarias „muilines” telefonai jau palaidojo, rašo „Lietuvos rytas”.

Skirtingų išmaniųjų telefonų kameros – irgi skirtingos, kaip ir nuotraukų kokybė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skirtingų išmaniųjų telefonų kameros – irgi skirtingos, kaip ir nuotraukų kokybė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:33 AM

Europoje dvigubai daugiau žmonių turi išmaniuosius telefonus nei mažus fotoaparatus, bet daugelis vis dar nemoka pasinaudoti visomis jų galimybėmis.

Kurie išmanieji telefonai fotografuoja geriausiai? Kokių galimybių siūlo nuotraukų tvarkymo programėlės? Ką iš tiesų reiškia įvairių gamintojų pateikiami skaičių burtai?

Daugelis žmonių nurodo, kad daro nuotraukas išmaniuoju telefonu, nes gali jas iškart įdėti į interneto svetainę ir socialinius tinklus, sutvarkyti tiesiog telefono ekrane, naudodamiesi programėlėmis paversti meno kūriniu ar persiųsti į kompiuterį ir be gaišaties įdėti į dokumentą. Svarbiausia – telefonas visada po ranka.

Dabar visi pirkėjai išprusę, jiems rūpi, kiek megapikselių turi kamera. Tik dažnas užmiršta, kad savo telefonu teks dažniau fotografuoti pritemdytame restorane ar vakarėlių metu negu saulėtame paplūdimyje, dažniau norėsis įamžinti žvaigždę koncerte, o ne daryti portretus.

Todėl kameros raiška – toli gražu ne vienintelis fotografavimo kokybę lemiantis veiksnys.

Ar mažutis telefono objektyvas praleis tiek šviesos, kad ką nors įžvelgtume nuotraukoje iš diskotekos? Kaip gamintojai išsprendė rankos drebėjimo problemą? O kas, jei objektas juda? Kurio telefono kamera geriau priartina vaizdą?

iPhone

Tiek vaizdo raiška, tiek gamintojo įdiegtomis funkcijomis telefono „Apple” kamera niekuo neypatinga.

Tačiau būtent šiam telefonui sukurta daugiausia nuotraukas tvarkančių, įvairius efektus parenkančių programėlių.

„Labai dažnai fotografuoju savo „iPhone”. Po to tiesiog telefono ekrane sutvarkau nuotraukas programėle „Photoshop Express” ir siunčiu į redakciją – reportažo nuotraukos kokybės visai pakanka”, – sakė „Lietuvos ryto” fotografas Vladas Ščavinskas.

Kadangi „iPhone” pirkėjai linkę daugiausia investuoti į naują techniką, jam gaminama ir daugiau naudingų priedų. Antai galima įsigyti prie objektyvo magnetu arba specialiais laikikliais pritvirtinamų papildomų lęšių.

Norintys gali už maždaug 750 litų nusipirkti specialų dėkliuką. Jis leidžia fotografuojant „iPhone” naudoti profesionalius „Nikon” ar „Canon” gaminamus objektyvus.

Sony

Gamintojas tiesiai rėžia, kad naujasis telefonas „Sony Xperia Z1” fotografuoja geriausiai pasaulyje. Tiesa, kukliai užsimena, kad geriausiai – tik tarp vandeniui atsparių telefonų. Tad su šiuo telefonu galėsite fotografuoti net po vandeniu!

20,7 megapikselių raiškos telefono kamera išties išskirtinė.

Jos matrica gerokai didesnė nei kone visų kitų telefonų ir prilygsta paprasto fotoaparato matricai. Todėl kur kas geriau fotografuoti tamsoje, o vaizdą galima netgi tris kartus priartinti neprarandant kokybės.

Be to, yra nemažai patobulinimų: be įprastų automatinio fotografavimo, panoramos ar rankinio valdymo funkcijų, čia įdiegti keli labai įdomūs sprendimai.

Pavyzdžiui, fotografuojant greitą judesį telefonas įrašo 60 kadrų – 30 po mygtuko paspaudimo, dar 30 – prieš (kaip kokia laiko mašina). Vėliau galima išsirinkti, kuris kadras geriausias. Tad krintantį pro langą fortepijoną nufotografuoti tikrai pavyks.

Dar viena įdomybė – papildyta realybė. Galite papuošti fotografuojamus žmones kaukėmis ar tiesiog savo sode paleisti virtualius dinozaurus, kuriuos nufotografuosite vaikštinėjančius tarp svečių.

Pravers ir „informacinės akies” funkcija: nufotografavus, pavyzdžiui, vyno etiketę, telefonas pats internete randa vyno aprašymą ir patiekalus, kurie dera su juo.

Nokia

Brangiųjų telefonų „Nokia” kamerose įdiegta kompanijos „Zeiss” technologija „Pure Wiew”. Čia montuojami „plaukiojantys” itin skaidrūs lęšiai automatiškai kompensuoja rankos drebėjimą, dėl to nuotraukos būna ryškesnės.

O pro telefoną „Nokia Lumia 1020” ramiai nepraeis nė vienas fotografijos mėgėjas. Juk 41 megapikselio raiškos kamerą pasaulyje turi tik vienas kitas profesionalams skirtas fotoaparatas.

Tiesa, tokios raiškos nuotraukos būtų gerokai per didelės internetui, tad galutinis kadras lieka 5 megapikselių raiškos.

Tačiau nuotrauka būna ryškesnė, galima fotografuoti prietemoje, o vaizdą – priartinti net iki 6 kartų nepakenkus kokybei. Ir net po to, kai jau padarėte nuotrauką.

Be to, „Nokia” kameros funkcijos – tiesiog genialios. Fotografuodami grupę žmonių galite padaryti iškart keletą kadrų, o po to iš visų jų sukomplektuoti idealų, kuriame visi atsimerkę, visi šypsosi, niekas nenusisukęs. Tereikia pirštu nutrinti blogas vieno kadro vietas ir pakeisti jas geromis iš kito kadro.

Taip pat galima padaryti pusiau gyvą nuotrauką: žmonės stovi, o žvakutės liepsna mirga; visi sustingę, o vieno akys mirksi.

Didžiausia bėda – kokybiškų trečiųjų kūrėjų siūlomų programėlių stoka „Windows Phone 8” operacinei sistemai. Nors siunčiančių nuotraukas į „Instagram” jau yra, o daugeliui to ir pakaks.

Samsung

Šio telefonų gamintojo kamera nėra nei itin raiški, nei itin šviesi. Užtat kokybiška ir aprūpinta visomis galimomis funkcijomis.

Naujausių telefonų „Samsung” kameros yra 13 megapikselių raiškos, o daugelis funkcijų panašios į įdiegtas telefonuose „Nokia”.

Vertėtų išskirti būdą kurti gyvą nuotrauką su įgarsintu tekstu ir galimybę vienu metu fotografuoti abiem kameromis, įkomponuojant autoportretą.

Ši funkcija įdomiai praplėsta „Galaxy Note 3” – čia savo veidą galite, pavyzdžiui, pakabinti ant fone stovinčio namo sienos ar įdėti į televizoriaus ekraną.

HTC

Negalima nepaminėti ir „HTC One” kameros. Šis gamintojas pasuko kitu keliu – įdiegta kamera – tik 5 megapikselių raiškos, tačiau ji labai šviesi, tad puikiai fotografuoja net labai tamsiame kambaryje, kur „Samsung” apanka.

Tiesa, nuotraukų kokybė saulės šviesoje kiek žemesnė už konkurentų.

Apie meną ir programėles

„Aš dažnai fotografuoju telefonu. Ne todėl, kad taip greičiau, ne todėl, kad taip geriau, o todėl, kad tai kitaip”, – sakė ne vieno tarptautinio fotografų konkurso nugalėtojas, šimtų parodų dalyvis ir apdovanojimų laureatas fotografas Ramūnas Danisevičius (nuotr.).

Pasak jo, kai išsitrauki telefoną, žmonės nebijo, nereaguoja taip, kaip į profesionalo fotoaparatą. Galima užfiksuoti kadrą ir jau kitą akimirką pasidalyti juo internete.

„Fotografuoju paprasčiausiu savo „Samsung Galaxy S2”, nuotraukas šiek tiek pagražinu filtrais iš programėlės „Instagram”, ir viskas. Man tai smagu. Tegul daug kas į tai žiūri skeptiškai, kaip į žaidimą, tačiau pasižiūriu internete ir matau, kad telefonais fotografuoja ir savo nuotraukomis dalijasi tokie pasaulinio lygio fotografai kaip „World Perss Photo” laimėjęs rusų fotografas Sergejus Maksimušinas.Taip jau yra – pamatai kadrą, bet nežinai, ar jis įdomus. Tada nufotografuoji telefonu, pažaidi filtrais ir jis jau tapo įdomus”, – pasakojo R.Danisevičius.

Būtent išmaniojo telefono programėlės yra tai, kas juo darytas nuotraukas paverčia unikaliomis. Daugelis jų – „PicLab HD”, „Handy Photo”, „FxCamera”, „PhotoWonder”, „Pixlr-o-matic” ir kitos – leidžia savo kadrus įvairiai perdažyti, keisti spalvas, uždėti menišką vualį ar iškraipyti, pasendinti, nublukinti.

O su „3Dsteroid Pro” galima net ir paprastu telefonu sukurti 3D nuotraukas, su „Paper Camera” – fotografuoti tarsi pieštą vaizdą.

Programėlių yra tūkstančiai, jomis naudojasi net profesionalai, tad jos gali tapti įrankiais, atskleidžiančiais kūrybišką sielą.

Štai tuo išmanusis telefonas ir geresnis už fotoaparatą: galima ne tik fotografuoti realybę, bet ir iš tų fotografijų sukurti nerealų grožį.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook”!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.