Grėsmė vyrams: moterys mokosi programuoti ir tai daro gerai

< /Virtuvė>. Šiame žodyje paslėpta ironija, tačiau tik programuotojai tai gali suprasti. Nuo šiol tai supranta ir dar 40 moterų, kurios dalyvavo programavimo mokymuose Vilniuje. Skliaustuose esančio žodžio „virtuvė“ prasmė labai stereotipinė – galima suprasti, kad moterys trenkė virtuvės durimis ir daugiau ten nebegrįš. Tai reiškia veiksmo pabaigą ir yra visiškai teisinga – moterys mokosi programuoti, joms tai sekasi gerai ir tik laiko klausimas kada moterys perims šią vyriška laikomą profesiją iš stipriosios lyties.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 6, 2013, 4:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:44 AM

Atmosfera - puiki

Vienos sėkmingiausių internetinių parduotuvių darbo patalpose bėgiojo šuo, o aplinkui buvo daugybė minkštasuolių, krėslų, sėdmaišių ir pagalvių. O ant jų – daugybė moterų su kompiuteriais.

Milžiniškose patalpose įsikūręs biuras – netradicinė vieta darbui. Netradicinė, nes ir veikla jų tokia – tai tinklalapio manodrabužiai.lt patalpos. Poilsio, mąstymo zonos, net virtuvė sukurta taip, kad skatintų kūrybiškumą. Šeštadienį šiame biure 40 moterų mokėsi programavimo kalbos. Ir tai joms pavyko visai neblogai.

Kaip sekėsi ir kam to reikia? Pasakojimas ir renginio nuotraukos – portalo lrytas.lt reportaže.

Programuoti nėra labai sunku. Per visą dieną trukusius mokymus galėjau tuo įsitikinti pati. Visų sunkiausia yra pradžia, kai reikia sukurti įrankius, su kuriais galėtume daryti komandas. Todėl tai – automatiškas kodų ir komandų rašymas.

Vėliau tampa visai smagu, kai supranti, kad gali vienu mygtuko paspaudimu keisti puslapio dizainą, įrašius tinkamą komandą – keisti raidžių šriftą ir panašiai.

Kuo šie mokymai naudingi? Vien tai, kad supranti jog programavimas nėra sunkus – didelis laimėjimas. Kadangi aš su kitomis merginomis mokėmės „Ruby On Rails“ programavimo kalba, tai nebuvo labai sunku. Šioje programoje, priešingai nei naudotoje mokyklos laikais, viskas aišku – ji nėra gremėzdiška ar sudėtinga.

Idėja kilo suomiams

„Šią idėją prieš kelerius metus išplėtojo du suomiai – mergina ir vaikinas. Mergina labai norėjo išmokti programuoti, o vaikinas tai jau mokėjo. Todėl jie sukūrė programą, kur viskas labai paprasta. Taip pat buvo surengtas vienkartinis renginys Helsinkyje, jis sulaukė labai didelio dėmesio ir pasisekimo. Todėl ši programa ir mokymai išsiplėtė į kitas šalis“, - sakė renginio organizatorė Katja Zorina.

Katjos tikslas yra vienas – merginoms parodyti, kad programavime nėra jokių stebuklų. Lengviausia yra susikurti savo puslapį, vėliau galima atrasti kitas galimybes.

„Mes norėjome moterims pateikti įrankį tam, kad jos įgyvendintų savo idėjas. Juk internetas yra visiems“, – šypsojosi Katja.

Katjos nuomone, jeigu mokymų metu aplinkui yra vien merginos ir būtent tos, kurios nieko nesupranta apie programavimą, tai – yra geriausia komanda mokymams.

„Tokių mokymų metu niekas nesityčios iš kvailų klausimų. Kitose užsienio šalyse yra labai daug merginų programuotojų. Lietuvoje jų nėra daug, tačiau situacija keičiasi“, – įsitikinusi Katja.

Tokie mokymai Lietuvoje surengti pirmą kartą. Beje, tuo pačiu metu mokymai vyko ne tik Vilniuje, tačiau ir Londone, Čekijoje, bei Turkijoje.

Norėjo suprasti kolegas

„Norėjau sužinoti ką mūsų biure veikia vyrai. Dažnai turime komunikuoti darbe, todėl buvo šaunu pagaliau suprasti, ką jie ten daro. Esu mačiusi kaip atrodo kodas, bet buvo labai įdomu ir pačiai padaryti“, – sakė mokymuose dalyvavusi Aurelija. Jai norėtųsi ir antros mokymų dalies, nes visko išmokti dar nespėjo.

„Viską, ką šiandien pasakojo – supratau. Tai yra tam tikra galia. Tu gali ką nors sugalvoti, susikurti, paskelbti kokią nors žinutę, arba tai padaryti su kieno nors pagalba. Beje, aš mačiau, kad mokytojui buvo sunku perteikti informaciją paprastais žodžiais“, – pastebėjo Aurelija.

Kita mokymų dalyvė Ingrida, taip pat pasakojo, kad sekėsi labai puikiai.

„Buvo labai įdomu ir smagu. Mokytojas buvo labai geras, todėl viską paaiškino paprastai. Dabar nebegalvoju, kad tai yra kažkas mistinio, o iš tiesų – labai paprasto. Štai – dabar turiu savo receptų blogą“, – juokėsi 33 metų Ingrida. Moters dirba „Vinted“ komandoje, todėl jai ši patirtis padės suvokti, kaip veikia jų tinklapis.

Jos nuomone, susikurti tinklaraštį vien savo jėgomis yra žymiai geriau nei naudotis kitų sukurtais įrankiais.

„Aš galiu pamatyti klaidą arba tai, kas man nepatinka – ir tiesiog ištaisyti. Merginos tikrai nėra „per kvailos“ programavimui. Be to, moterys yra žymiai kruopštesnės ir turi daugiau kantrybės, todėl manau, kad čia tik ateities klausimas, kai programuotojų merginų bus daugiau nei vyrų“, – tikino Ingrida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.