Gali brangti pokalbiai mobiliaisiais telefonais

Prieš Briuselio planuojamas telekomunikacijų rinkos reformas šiaušiasi Lietuvos operatoriai. Jie teigia, kad dalis naujovių yra sunkiai įgyvendinamos, o Lietuvos vartotojams dėl to gali brangti mobilusis ryšys.

Mobiliojo ryšio tiekėjams dėl EK sprendimų gali tekti pabranginti pokalbius.<br>M.Astrausko nuotr.
Mobiliojo ryšio tiekėjams dėl EK sprendimų gali tekti pabranginti pokalbius.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2013, 9:41 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:13 AM

Anot Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojos Neelie Kroes, EK yra prieš tarptinklinio ryšio mokesčius, už tinklo neutralumą, už investicijas, už naujas darbo vietas.

Ryšio tiekėjai sako skeptiškai vertinantys kai kuriuos siūlymus, pavyzdžiui, panaikinti tarptinklinio ryšio mokesčius, arba siūlymą, kad judriojo ryšio telefono skambučių tarp Europos šalių įkainis negalėtų viršyti 0,19 euro (plius PVM) už minutę, rašo „Verslo žinios“.

Pasak Lietuvos operatorių, dalis Briuselio pakeitimų yra naudingi rinkai – tarkime, rinkos reguliavimo liberalizavimas, tačiau dalis – ne.

Prie pastarųjų priskiriamas ir noras jau kitąmet panaikinti tinklų sujungimo mokesčius, taikomus tarptinklinio ryšio paslaugų (angl. roaming) naudotojams, tai yra tiems, kurie naudojasi mobiliuoju telefonu keliaudami po ES šalis. Pagal Briuselio planą jau nuo 2014 m. liepos 1 d. būtų uždrausti mokesčiai už pokalbį atsiliepus į skambutį keliaujant po ES.

Tačiau rinkos dalyviai „Verslo žinioms“ aiškino, kad šie mokesčiai – tai pajamos, kurias telekomunikacijų operatoriai yra suplanavę gauti, atsižvelgdamos į tai įmonės yra parengusios ilgalaikius, kelerių metų investicijų planus.

Jei šių pajamų telekomunikacijų įmonės negaus, joms teks rinktis: arba kelti kitų paslaugų įkainius vartotojams, arba parsiduoti stambesniems rinkos žaidėjams, arba stabdyti investicijas. Pirmuoju variantu akivaizdžiai nukentėtų vartotojai – jiems gali pabrangti skambučiai šalies viduje.

Antruoju – Europoje ilgainiui susiformuotų keli dideli tiekėjai, kaip kad JAV, ir dėl mažesnės konkurencijos vėlgi nukentėtų vartotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.