Lietuvos dokumentinio kino istorija viename portale

„IBM Forume 2013“ pristatytoje svetainėje e-kinas.lt galime rasti 1919-1961 m. Lietuvos dokumentiką, porą unikalių karo metais kurtų vaidybinių filmų ir viena 1938 m. animacinį filmuką. Trejus metus rengto 9,41 mln. litų vertės projekto tikslas – sukurti skaitmeninį Lietuvos dokumentinio kino archyvą ir prieigą prie jo internete – pasiektas. Nuo šiol kiekvienas, besidomintis istorija, turi galimybę neišeidamas iš namų peržiūrėti tarpukario, II pasaulinio karo metų kino kronikas, Lietuvos kino studijos ir televizijos sukurtą dokumentiką. 250 terabaitų saugykloje tilpo 1000 dokumentinių filmų, o tai 500 kilometrų restauruotos kino juostos. Pritrūko mažmožio – bent jau pakenčiamo svetainės apipavidalinimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2013, 12:49 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:04 AM

Visiems prieinamas virtualus dokumentinio kino archyvas

Portale pateikiamas Lietuvos dokumentinis kinas, sukurtas 1919-1961 m.: tarpukario ir II pasaulinio karo metų kino kronikos, 1946-1961 m. Lietuvos kino studijos ir Lietuvos televizijos sukurta dokumentika. Pirmasis Lietuvoje virtualus dokumentinio kino archyvas ypač pravers kino kūrėjams, žurnalistams, įvairių sričių tyrėjams, moksleiviams ir studentams.

Pasak projekto vadovės, Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktoriaus pavaduotojos Valerijos Jusevičiūtės, rengiant archyvą, suskaitmeninta daugiau nei 500 km analoginės kino juostos. Skaitmeninis turinys saugyklose užima 250 TB – tiek užimtų 22 mln. didelės raiškos fotografijų.

„Į virtualiąją erdvę buvo perkelta dalis archyve saugomo Lietuvos dokumentinio kino palikimo. Naudojant šį kino paveldą, Lietuvos kultūra ir lietuvių kalba puoselėjama bei skleidžiama pasaulio kultūrų įvairovės sąlygomis”, - teigia V. Jusevičiūtė.

Modernūs techniniai sprendimai ir priešistorinis dizainas

Vykdant šį projektą, Lietuvos centriniame valstybės archyve įdiegta moderni IBM techninė ir programinė įranga, kurios dėka sukurta nauja kino dokumentų skaitmeninio kopijavimo, restauravimo ir saugojimo infrastruktūra. Atsirado galimybė gaminti skaitmenines didelės raiškos kino dokumentų kopijas.

Skaitmeninį saugojimą ir prieigą Internete užtikrina „IBM System Storage DSS100 diskų masyvas, IBM System Storage TS3500 juostų biblioteka ir IBM BladeCenter tarnybinės stotys. Archyvo kino juostų skenavimo įrenginys vienintelis ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Lietuvos centriniame valstybės archyve – didžiausioje Lietuvos audiovizualinio paveldo saugykloje – saugoma daugiau nei 400 tūkst. kino, foto, garso ir video dokumentų. Taigi, tai kas jau padaryti – tik lašas jūroje. Tačiau negalime ginčytis, kad skaitmeninių kopijų kūrimas ir ilgalaikis saugojimas – vienintelė Lietuvos dokumentinio kino, o reiškia ir tikrosios istorijos, išsaugojimo ateities kartoms galimybė.

9,41 mln. litų kainavęs projektas „Lietuvos dokumentinis kinas Internete (e-kinas)“ buvo finansuotas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos lėšų pagal 2007-2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ priemonę „Lietuvos kultūra informacinėje visuomenėje“.

Tiek to, šį sykį sąnaudų nekomantuosime, tačiau vis tiek nesuprantame - kodėl tokįo svarbaųs ir įdomaus portalo dizainas nuobodus, lyg Brežnevo laikų partijos suvažiavimų medžiaga? Nykus fonas, interneto priešaušrio laikus menantis dizainas, neintuityvi paieška ir tiesiog piktybinis bet kokio mėginimo sudominti lankytoją neigimas. Gerbiamieji, tai, kad dirbate su senovine dokumentika dar nereiškia, jog ir patys turite gyventi devynioliktame amžiuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.