Išmanieji televizoriai: kuo jie skiriasi ir kokį išsirinkti?

Atrodytų, ką dar būtų galima tobulinti televizoriuose? Visi jie plokšti, taupūs, su skaitmeniniais imtuvais, „Full HD” raiškos, USB bei HDMI jungtimis, daugiau ar mažiau išmanūs, su didesniu ar mažesniu ekranu ir visi rodo spalvotai. Tad kodėl parduotuvėse tiek daug skirtingų modelių, kurių kainos taip skiriasi?

Televizorių gamintojai iš kailio neriasi viliodami pirkėjus įvairiais privalumais.
Televizorių gamintojai iš kailio neriasi viliodami pirkėjus įvairiais privalumais.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 19, 2013, 8:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:41 AM

Televizorių gamintojai iš kailio neriasi viliodami pirkėjus įvairiais privalumais. Tad žvilgtelėkime, ką įdomaus pastaruoju metu jie jau sudėjo į televizorius ir kokios naujovės netrukus pasieks parduotuves.

Sodresnės spalvos

„Sony” niekada neslėpė, kad savo gaminamiems televizoriams naudoja kitų tiekėjų ekranus. Bet reklamuodama savo brangesnius nei konkurentų televizorius kompanija visuomet pabrėždavo, kad svarbu ne tik ekranas, bet ir technologija, kuri apdoroja vaizdą.

„Sony” viena pirmųjų savo televizoriuose įdiegė „24p” režimą, dėl kurio filmų vaizdas atrodo daug natūralesnis.

Ši bendrovė viena pirmųjų savo televizorius aprūpino „X-Reality” varikliu, kuris mažina triukšmo lygį ir užtikrina, kad net žemos rezoliucijos vaizdas būtų rodomas kokybiškai.

„Sony” į naujuosius savo televizorius pradėjo diegti „Triluminos” technologiją. Kas tai yra?

Įprasti LED televizoriai turi LCD ekraną, kurį iš šono ar galo apšviečia mėlynos spalvos LED lemputės. Padengtos fosforu jos švyti baltai. Ta šviesa pereina per LCD ekrano kuriamus raudonos, mėlynos bei žalios spalvų filtrus, ir mes matome tokių spalvotų taškų sukurtą vaizdą.

Bėda ta, kad filtruodami baltą spalvą LCD taškai šiek tiek praleidžia ir kito atspalvio šviesos. Pavyzdžiui, raudonas taškas praleidžia ir oranžinę spalvą.

„Triluminos” technologija pagrįsta tuo, kad kiekviena LED šviestuvų dalis sudaryta iš mėlynos, raudonos ir dviejų žalių švieselių. Kartu jos sukuria baltą spalvą, kuri intensyviau šviečia tik šių trijų spalvų spektre. Todėl LCD ekrano filtras tokią šviesą išskaido kur kas tiksliau.

Suprantame, kad visa ši technologinė abrakadabra šiek tiek trikdo, tad aiškiname žmonių kalba – „Triluminos” ekranai iki 50 proc. geriau atkuria spalvas. Pagerėja jų raiška, spektras ir gelmė. Lieka nuspręsti, ar tas pagerėjimas vertas didesnės kainos, tačiau tai padaryti padės tik jūsų akys.

Patogumas svečiams

Prekybos centre žvalgydamiesi į televizorius vis girdime – LED ekranas, LCD ekranas, plazminis ekranas. Iš bendro išsilavinimo lyg ir suprantame, kad LED – geriausias, tad į kitus nė nesižvalgome.

Realybė kiek kitokia. Visi ekranai yra LCD arba plazminiai. LED – tai apšvietimo technologija. Seniau naudotas halogenines lemputes pakeitus LED diodais, televizoriai paplonėjo ir tapo ekonomiškesni.

Tačiau ir LCD ekranų technologijos būna skirtingos. Pavyzdžiui, vadinamieji IPS ekranai, kuriuos į savo televizorius montuoja kompanija LG, yra ryškesni ir turi didesnį apžvalgos kampą negu įprasti LED. Tad žiūrint iš bet kurios vietos vaizdas bus vienodai ryškus.

Tiesa, jie labiau atspindi saulės šviesą. Tačiau analogiškos technologijos ekranai montuojami į „iPhone” telefonus, tad IPS tikrai nėra trūkumas.

Televizorius su aureole

Pamenate laikus, kai mama liepdavo įsijungti kambaryje šviesą žiūrint televizorių? Mūsų akių vyzdžiai, reaguodami į ekrane besikeičiančius tamsius ir šviesius vaizdus, traukiasi arba plečiasi. Kai vaizdai keičiasi itin greitai (pavyzdžiui, žiūrint kovinį filmą), vyzdžiai greičiau pavargsta ir silpsta.

Todėl, JAV kino ir televizijos inžinierių asociacijos teigimu, geriausia, kai kambaryje 10 procentų šviesiau nei ekrane.

Tačiau papildomas šviesos šaltinis neišvengiamai atsispindi ekrane, o tai nemalonu. Sukurti apšvietimo šaltinį, pritaikytą žiūrėti televizorių, buvo bandyta jau prieš 50 metų. Konstruktoriai siūlė įmontuoti apšvietimą televizoriaus ekrano apvade. Technologija neprigijo, bet nebuvo ir užmiršta.

Prieš dešimt metų Nyderlandų kompanija „Philips” pristatė televizorių su unikalia ekrano apšvietimo funkcija – „Ambilight”. Konstruktoriai tiesiog įmontavo papildomą šviesos šaltinį galinėje televizoriaus sienelėje, kuris apšvietė sieną, esančią už jo. Taip vaizdas ekrane buvo papildytas televizorių apgaubiančia šviesos aureole.

Ekrano vaizdas žiūrovams atrodė ryškesnis ir spalvingesnis. Aišku, čia gali kilti klausimas: ar ne paprasčiau pačiam pastatyti lempą už televizoriaus?

Pamėginkite. Tik prieš tai priminsime, kad šiuo metu jau šeštos kartos OLED „Ambilight” davikliai patys reguliuoja savo apšvietimą – nustato reikiamą šviesos srauto stiprumą, atspalvius ir intensyvumą.

Taip mažinami atspindžiai televizoriaus ekrane. O kai televizorius išjungtas, „Ambilight” gali virsti originalia kambarine lempa.

Ateities ekranai

Televizoriai su OLED ekranais kol kas – JAV, Pietų Korėjos ir Vokietijos parduotuvėse. Lietuvą jie turėtų pasiekti per Kalėdas. Pirmieji savo originaliai išgaubtą OLED televizorių į mūsų šalį ketina atgabenti LG, tačiau ir „Samsung” turėtų neatsilikti.

Kas tas OLED ekranas? Kitaip negu įprastam LED lemputėmis apšviečiamam dabartinių televizorių ekranui, šiam nereikia papildomo apšvietimo – jis pagamintas iš mažyčių trimis spalvomis švytinčių LED taškelių.

Tai reiškia, kad toks ekranas gali būti daug plonesnis, jo kontrastingumas ir šviesumas kur kas didesni (jis gali būti idealiai juodas ir visiškai baltas), spalvos daugybę kartų ryškesnės. Jis gali būti bet kaip išlenktas.

Pirmasis Lietuvoje pasirodysiantis LG OLED televizoriaus modelis 55EA9800 55 colių įstrižainės lenktu ekranu turėtų kainuoti apie 31 000 litų. Taigi naujovė kišenę patuštins.

Tačiau dabar mažai kas abejoja, kad OLED televizoriams priklauso ateitis. OLED vaizdo kokybė pagaliau lenkia plazminių televizorių, jie suvartoja kur kas mažiau energijos.

O kaina turėtų greitai kristi. Juk ir pirmasis 4K raiškos ekranas Lietuvoje kainavo 100 tūkst. litų. O šiuo metu internetinėje parduotuvėje „Amazon” 4K raiškos televizorių „Seiki” su 39 colių įstrižainės ekranu jau galima įsigyti mažiau nei už 2000 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.