Galas telefoniniams sukčiams - sutarta blokuoti skambučius iš įkalinimo įstaigų

Policija, Kalėjimų departamentas ir

Techninėmis priemonėmis bus identifikuoti laisvės atėmimo vietose nusikalstamoms veikoms daryti naudojamų telefonų kodai bei SIM kortelės ir blokuojami.<br>123rf nuotr.
Techninėmis priemonėmis bus identifikuoti laisvės atėmimo vietose nusikalstamoms veikoms daryti naudojamų telefonų kodai bei SIM kortelės ir blokuojami.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 24, 2013, 2:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:19 PM

„Su telefoniniais sukčiais kovosim, kaip ir kovojom - toliau atliksim ikiteisminius tyrimus ir stengsimės nustatyti asmenis, kurie galimai sukčiauja. Taip pat papildoma priemonė - analizuojami visi skambučiai, sujungimai. Pagal tam tikrą algoritmą išskaičiavus, kad tai galimai sukčiaujantys asmenys, jie kartą į parą bus užblokuojami. Bus užblokuojami tiek telefono numeriai, tiek patys aparatai“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį Policijos departamente Vilniuje sakė Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Edvardas Šileris 

Pačio algoritmo policija negali viešinti, nes jį sužinojus, galima bandyti jį apeiti. 

„Jūsų telefonas įtariamas sukčiavimu, jis yra blokuojamas“, - siunčiamą tekstą į sukčiavimu įtariamą telefoną pacitavo E.Šileris. Jeigu asmuo nesutiks, kad jo telefonas būtų užblokuotas ir bus įrodyta, kad jos nenaudotas sukčiavimui, blokavimas bus panaikintas. Vieno telefono blokavimas šiai dienai jau yra panaikintas - nustatyta, kad įvyko klaida, sukčiavimas iš jo nebuvo vykdytas. 

Žurnalistų paklaustas, kodėl tokios priemonės policija nesiėmė anksčiau, nes Lietuvoje sukčiavimai telefonu jau vykdomi dešimtmetį, E.Šileris atsakė, kad ilgai buvo analizuojama teisinė bazė. Buvo nuomonių, kad telefonus galima blokuoti tik pakeitus įstatymus, tačiau policija išanalizavo įstatymus ir nustatė, kad telefonų blokavimo galima imtis ir dabar. 

Siekiant užkardyti telefoninius sukčiavimus ir kitas nusikalstamas veikas, sutarta blokuoti mobiliojo ryšio telefonų IMEI kodus ir SIM korteles, pagal Lietuvos kriminalinės policijos biuro pateiktą blokavimo algoritmą. 

Kaip praneša Policijos departamentas, techninėmis priemonėmis bus identifikuoti laisvės atėmimo vietose nusikalstamoms veikoms daryti naudojamų telefonų kodai bei SIM kortelės ir blokuojami. 

Su tokiu prašymu praėjusią savaitę policijos generalinis komisaras kreipėsi į visus mobiliojo ryšio operatorius, ir dėl blokavimo gautas tiek mobiliojo ryšio bendrovių, tiek Kalėjimų departamento pritarimas. 

Bendrovė „Omnitel“ pranešė su policija šiuo klausimu jau bendradarbiaujanti nuo gegužės, ir taikydama galimus telefoninio sukčiavimo atvejus leidžiantį identifikuoti algoritmą, blokuoja atitinkamus mobiliojo ryšio telefonus ir SIM korteles. 

Bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovai taip pat pranešė bendradarbiaujantys su policija nuo gegužės. 

Policija pažymi, kad išanalizavus pastarųjų metų duomenis, pastebimas nuo telefoninių sukčių nukentėjusių asmenų ir jų patirtų nuostolių akivaizdus didėjimas. Atliktų ikiteisminių tyrimų analizė rodo, kad asmenys, būdami laisvės atėmimo vietose ir vykdydami telefoninius sukčiavimus, visuomet skambina iš mobiliojo ryšio telefonų naudojant išankstinio apmokėjimo SIM korteles, nors jie ir įtraukti į įkalintiems asmenis draudžiamų turėti daiktų sąrašą. 

Pagal rastų telefonų skaičių pirmauja Alytaus ir Marijampolės pataisos namai. Pasak E.Šilerio, Kalėjimų departamento pareigūnai yra išanalizavę situaciją ir mano, kad telefonai į įkalinimo įstaigas patenka dėl to, kad jos nėra pilnai pritaikytos savo funkcijai. 

„Tik kalėjimų perkėlimas į nuošalesnes vietoves, sakykim į nuošalesnes, kaimo vietoves, išspręstų šią problemą daug geriau. Kodėl Pravieniškėse telefonų ir sukčiavimų mažiau - todėl, kad Pravieniškės yra nuošaliau, sudėtingesnis privažiavimas“, - sakė Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas E.Šileris. 

Praėjusiais metais policijos įstaigose pradėti 637 ikiteisminiai tyrimai dėl nusikalstamų veikų, padarytų pasinaudojant judriojo ryšio telefonus, kai nustatyta, jog skambinta iš laisvės atėmimo vietų. Šiomis nusikalstamomis veikomis padaryta turtinė 2 mln. 642 tūkst. 480 litų žala.  

Trečiadienio vakarą į Vilniaus policiją kreipėsi 1958 metais gimusi N.S.  55 metų moteris pareiškė, kad pirmadienį jai telefonu paskambino asmuo, kuris apgaulės būdu išviliojo elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Vėliau moteris sužinojo, kad iš jos banko sąskaitos paimti pinigai. Nuostolis - 90,4 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.