Lietuvos vaikus skaityti mokys japoniški elektroniniai skaitukai

Simonas ir Ignas – broliai. Ignui 7-eri, jis pirmokas ir jau moka skaityti. 6-erių Simonui jungti raides dar sunku.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 29, 2013, 2:39 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:22 PM

„Simonas dar nemoka skaityti, todėl jam labai pravers šitas pieštukas“, - rodydamas geltoną plastmasinį įtaisą kalbėjo vyresnis berniuko brolis.

Jis nykščiu spustelėjo mygtuką ant prietaiso. Pieštukas supypsėjo, užsidegė mėlyna lemputė. Berniukas pieštuko smaigalį pridėjo prie vaikiškos knygos puslapio. Malonus moteriškas balsas pradėjo taisyklinga lietuvių kalba skaityti japoniškais piešiniais išmargintą knygelę.

„Šis pieštukas labai padeda orientuotis lape, o paveikslėliai – suprasti, ką pieštukas nori pasakyti“, - vaikiškai paaiškino Ignas.

Jo rankoje – iš Japonijos atkeliavęs elektroninis skaitukas.

Tai jautrus optinis įrenginys. Smailią jo nosį reikia priglausti prie puslapio numerio. Nedideliame kvadrate akiai nematomos gijos koduoja, kurį tekstą pieštukas turi skaityti – kurį garso įrašą leisti.

„Klausydami skaitomo teksto ir sekdami akimis, vaikai gali mokytis raidžių, klausyti, kaip taisyklingai tariami žodžiai, kaip jie jungiami į sakinius“, - aiškino Simono ir Igno močiutė Vilhelmina Kalinauskienė.

Pieštukas skaitys 18 knygų

Tokių į pieštuką panašių įrenginių Lietuvoje – 500. Visus juos japonai padovanojo Lietuvos biblijos draugijai, kuriai V.Kalinauskienė vadovauja.

Draugija pieštukus dovanos kiekvienam, kuris pirks 6 ar daugiau vaikiškų knygų su bibliniais pasakojimais, kurias pieštukas „moka skaityti“.

Iš viso pieštukas skaitys 18 vaikams skirtų japoniškų knygų. Šiuo metu Lietuvoje jų išleista 12.

„Japonijos biblijos draugija parodė šitą knygelių seriją su pieštuku-skaituku. Jie leido knygas išversti į lietuvių kalbą ir išleisti. Išvertėme knygeles ir paprašėme aktorės, kad įskaitytų tekstus“, - pasakojo Lietuvos biblijos draugijos direktorė.

Biblines istorijas skaito aktorė Joana Narvydė. „Parinkome knygeles, kurios atspindi tam tikrus Biblijos charakterius – Mozė, Simeonas, Estera. Vaikai gali mokytis drąsos, atsidavimo, kitų teigiamų savybių. Knygos pasakoja žinomų švenčių atsiradimo istoriją – kodėl švenčiame Kalėdas, Velykas, Sekmines“, - kalbėjo V.Kalinauskienė.

Knyga iliustruota japonų dailininkų Širo Fudžimotos ir Sačiko Sugitos.

„Labai bijojom, kad bus per daug japoniškos iliustracijos. Bet jie taikė į žydišką kultūrą, paveikslėliai nėra japoniški“, - sakė draugijos vadovė.

Išgąsdino darželius

Skaitantis pieštukas nepakeičia skaitymo ar pamokų drauge. Broliai Simonas ir Ignas ima abėcėlę, vyresnysis padeda jaunėliui jungti raides į skiemenis ir žodžius. Be to, berniukas mielai skaito ir pats.

„Dabar skaitau „Kai užaugo šešėlis“. Dažniau skaitau paprastas knygas. Pieštukas – kaip poilsis skaitymui. Kai pavargstu skaityti, galiu pasiimti šitą knygutę ir skaityti su pieštuku“, - aiškino 7-metis.

Jo močiutė aiškino, kad pieštuko skaitomos knygos gali būti labai naudingos emigracijoje gyvenančioms šeimoms. „Vaikams emigracijoje ši knyga ir skaitukas – puikus būdas nepamiršti kalbos, sužinoti biblines istorijas“, - sakė V.Kalinauskienė.

Ji tikėjosi, kad labiausiai naujove susidomės darželiai. „Kaip tik ten vaikai mokosi skaityti. Pagal knygutes vaikai gali rengti spektaklius. Ir auklėtojos gali daug sužinoti – knygos pabaigoje yra tikroji citata iš Biblijos, pagal kurią sukurtas vaikiškas pasakojimas. Yra ir enciklopedinis puslapis su istorinėmis ir geografijos žiniomis“, - pasakojo Lietuvos biblijos draugijos vadovė.

Tačiau dauguma jos kalbintų darželių išsigąsdavo sužinoję, kad knygelių turinys – religinis. „Tikėjimas – individualus apsisprendimas. Skaityti knygas ir žinoti istoriją – kas kita. Tai kultūringo, išsilavinusio žmogaus reikalas. Religinių knygų vaikams baimė atrodo visiškai nesuprantama“, - stebėjosi moteris.

Lietuvoje skaitukų iki šiol nebuvo. Tai – naujovė. 6 knygų rinkinys su skaituku Lietuvos biblijos draugijoje kainuoja 84 litus, knygynuose – 110-130 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.