Verslas telefone - būtinybė ar kvailystė?

„Inspired UM” tyrimas atskleidė, kad išmaniaisiais telefonais naudojasi daugiau nei pusė lietuvių (54 proc.). Jais mokame ne tik skambinti, bet ir naršyti internete, žaisti ar žiūrėti televiziją. Bet išmaniuosius įrenginius galima naudoti ir rimtiems darbams.

A.Zalanskaitė naudojasi verslininkų pamėgtu „BlackBerry Q10” telefonu.<br>T.Bauro nuotr.
A.Zalanskaitė naudojasi verslininkų pamėgtu „BlackBerry Q10” telefonu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Nov 2, 2013, 9:44 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:13 PM

Išmanieji telefonai ypač praverčia tiems verslininkams ar vadovams, kurie retai prisėda prie darbo stalo ir daugiau laiko praleidžia kelyje.

„Telefonu daug naudojuosi dėl to, kad tai daryti verčia darbo specifika.

Dažnai važinėju pas klientus, lankau mokyklas, kuriose diegiama mūsų paslauga.

Toks įrenginys labai padeda važinėjant, pavyzdžiui, įstrigus automobilių spūstyje galima pasitikrinti elektroninį paštą, susidėlioti dienos darbus, žiniasklaidoje peržvelgti dienos įvykius”, – vardijo elektroninį mokinio pažymėjimą (EMP) mokyklose diegiančios įmonės „ID4S” direktorė Agnė Zalanskaitė.

Padeda klaviatūra

Pašnekovė naudojasi verslininkų pamėgtu „BlackBerry Q10” telefonu, turinčiu fizinę klaviatūrą.

Mat su tokiu įrenginiu gerokai paprasčiau sparčiai rašyti elektroninius laiškus.

A.Zalanskaitė pastebėjo tik vieną tokio darbo trūkumą: kadangi telefone nėra lietuviškų raidžių, juo negalima rengti oficialių dokumentų ar laiškų. Kai to prireikia, tenka prisėsti prie kompiuterio.

„Telefone daugiausia naudoju laiko planavimo programėles, taip pat duomenų sinchronizavimo paslaugas, kad svarbiausi dokumentai būtų tiek telefone, tiek kompiuteryje”, – kalbėjo pašnekovė.

Galimybes lydi grėsmės

Besidžiaugiantys išaugusiu produktyvumu ir mobilumu verslininkai ne visuomet susimąsto, kad už tai tenka sumokėti sumenkusiu saugumu.

Kadangi vis dažniau darbui atlikti naudojami asmeniniai išmanieji įrenginiai, gerokai išauga įsilaužimo, duomenų vagystės, kompiuterinių virusų grėsmė.

Pasaulinio audito, mokesčių ir konsultacijų įmonių tinklo KPMG atlikta Šiaurės Amerikos ir Europos įmonių vadovų apklausa parodė, kad verslininkai vis labiau nerimauja dėl išmaniųjų prietaisų grėsmės įmonės saugumui.

Jie labiausiai susirūpinę dėl duomenų saugumo išmaniojo prietaiso vagystės ir netekties atveju (75 proc. apklausos dalyvių šią grėsmę laiko labai svarbia).

Nerimą kelia ir tai, kaip užtikrinti veiksmingą duomenų apsaugą mobiliuosiuose įrenginiuose (72 proc.), suderinti apsaugos sistemas su skirtingomis mobiliosiomis platformomis (63 proc.), atskirti verslo tikslams ir privačiam naudojimui skirtą turinį (58 proc.), apsisaugoti nuo kenkėjiškos programinės įrangos (53 proc.), užtikrinti, kad vartotojai laikytųsi mobiliųjų įrenginių naudojimo taisyklių (52 proc.).

Kad įmonės duomenys išliktų saugūs, tenka negailėti laiko ir lėšų keliems dalykams.

Pirmiausia reikia įmonės darbuotojams išaiškinti pagrindines saugaus naršymo internete taisykles.

Taip pat reikia visuose išmaniuosiuose įrenginiuose įdiegti bent paprasčiausią antivirusinę programą ir stengtis nelaikyti visų svarbiausių duomenų viename įrenginyje.

Pasirinkimo kančios

Renkantis telefoną, kuris turėtų padėti versle, pirmiausia reikėtų apibrėžti, kokios yra svarbiausios verslui skirtų telefonų savybės.

Ypatingos raiškos vaizdo kamera, socialinių tinklų integracija ir kokybiškos ausinės nėra tie dalykai, į kuriuos verta kreipti dėmesį renkantis „darbinį arkliuką”.

Verslo telefonas pirmiausia turi pasižymėti puikia garso kokybe, turėti gerai veikiančią bateriją. Dažnas verslininkas renkasi telefoną su fizine klaviatūra, nes taip lengviau atsakinėti į elektroninius laiškus.

Toks telefonas turi būti apsaugotas nuo įsibrovėlių, turi būti galimybė peržiūrėti įvairius dokumentų formatus – nuo .doc iki .pdf tipo.

Tokiomis savybėmis pasižymi brangiausi telefonai – „BlackBerry Q10”, „Samsung S4”, „Nokia Lumia 920”.

Pastarasis telefonas parankus ir tuo, kad jame įdiegta „Windows” operacinė sistema, tad jis puikiai atpažįsta „Microsoft Word” parengtus dokumentus.

Pasaulyje populiarūs „iPhone” telefonai nėra laikomi tinkamiausiais verslininkams, bet jei labai norisi „Apple” produkcijos, geriausias pasirinkimas būtų 4S, 5 arba 5S modeliai.

Būtina planuoti laiką

Verslininkui būtina planuoti savo laiką, viską atsiminti ir palaikyti ryšį su kolegomis, partneriais.

Taip pat labai svarbu, kad programėlės veiktų „debesyje” ir galėtų sinchronizuotis tarp skirtingų įtaisų.

Atsižvelgiant į reikalavimus, rekomenduojamos kelios programėlės mobiliesiems telefonams.

Verslui praverčiančios programėlės

„Evernote” („Android”, „iOS”, „Windows” telefonams). Programėlė skirta užrašams, fotografijoms, sąrašams, garso įrašams ar tiesiog paskubomis pakraigaliotoms idėjoms išsaugoti. Viską, kas išsaugota „Evernote”, galima nesunkiai grupuoti, žymėti, o vėliau surasti naudojantis specialia paieška. „Evernote” labai praverčia, kai vienu metu naudojami keli prietaisai (pavyzdžiui, telefonas ir kompiuteris), nes ji sinchronizuojasi ir leidžia visur gauti tą pačią informaciją. Nemokama versija leidžia programėlėje išsaugoti iki 60 MB duomenų per mėnesį.

„Cisco WebEx Meetings” („Android”, „iOS”, „BlackBerry” telefonams). Su šia programėle galima rengti vaizdo konferencijas – reikia tik interneto ryšio ir telefono su priekyje įtaisyta vaizdo kamera (tokias turi bene visi šiuolaikiniai išmanieji telefonai). Nuo paprasto vaizdo pokalbio ši konferencija skiriasi tuo, kad joje gali dalyvauti daugiau žmonių, be to, jiems sukuriama speciali skaitmeninė erdvė, kurioje galima laisvai dalytis savo duomenimis. Pavyzdžiui, kalbėdami apie naujausius pardavimų duomenis, galite tuo pat metu savo klausytojams išsiųsti tai patvirtinančią statistiką. Nemokama programos versija leidžia vienu metu vaizdo konferencijoje dalyvauti 3 žmonėms, jie taip pat gauna 250 MB vietos savo duomenims.

„CardMunch” („iOS” telefonams). Kiekvienas save gerbiantis verslininkas ar karjeros aukštumų siekiantis darbuotojas yra užsiregistravęs „LinkedIn” svetainėje (tai socialinis tinklas, tačiau skirtas ne asmeniniams, o profesiniams ryšiams palaikyti). Šio tinklo įkūrėjai sukūrė programėlę „CardMunch”, kuri padeda plėsti savo pažinčių ratą labai paprastu būdu: tereikia šią programėlę turinčiu telefonu nufotografuoti vizitinę kortelę, ir jos savininkas įtraukiamas į jūsų „LinkedIn” kontaktus. Taip sutaupoma galybė laiko, o ant jūsų stalo nesivolios dešimtys kortelių. Be to, „CardMunch” yra nemokama.

„Dropbox” („Android”, „iOS”, „BlackBerry” telefonams). Ši duomenų sinchronizavimo programa leidžia niekada neatsitraukti nuo savo darbo. Įsivaizduokite, kad prie kompiuterio koreguojate teksto dokumentą. Tačiau jums nespėjus to padaryti, tenka išjungti kompiuterį ir vykti į susitikimą. Ne bėda – važiuojant automobiliu galima tą patį dokumentą įsijungti telefone ir tęsti darbą. Jį baigus pakeitimai bus išsaugoti ir kompiuteryje paliktoje versijoje. Nemokamai „Dropbox” vartotojai gauna 2 GB duomenų erdvės, kurią galima praplėsti mokant pinigus arba įkalbant prie paslaugos prisijungti savo pažįstamus.

„Mint.com Personal Finance” („Android” ir „iOS” telefonams). Kai pinigai iš sėkmingo verslo ar darbo uždirbti, reikia dar ir prižiūrėti, kaip jie išleidžiami. Šią programėlę reikia naudoti kartu su tinklalapiu mint.com, kuris skirtas asmeniniam biudžetui tvarkyti. Naudojantis šia programėle galima sekti, kaip leidžiami pinigai, kokia jų dalis tenka mokesčiams, paskoloms, pirkiniams apmokėti. Pradinė programos versija yra nemokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.