Gudrūs internetinės prekybos sukčiai maustė lenkus

Lenkijos policija atskleidė didžiausią internetinės prekybos aferą šalies istorijoje. Spėjama, kad nukentėjusiųjų – apie 100 tūkstančių, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 9, 2013, 8:44 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:11 PM

Pirkėjai, interneto parduotuvėse užsisakę firminius sportinius batelius ar drabužius, gavo prastos kokybės kiniškas kopijas arba išvis nieko nesulaukė.

Kol kas pareiškimus dėl tokiu būdu išviliotų pinigų parašė dvylika tūkstančių žmonių.

Tačiau šiai žiniai patekus į viešumą nukentėjusiųjų pretenzijos ėmė plūste plūsti.

Skirtingais pavadinimais įkurtos interneto parduotuvės veikdavo maždaug po pusmetį, o viena buvo užblokuota tik šią savaitę.

Pirmą parduotuvę „Pilkasklep.pl” sukčiai įkūrė praėjusiais metais, prieš prasidedant Europos futbolo čempionato finalinėms varžyboms Lenkijoje.

Tuo metu buvo kilęs didelis susidomėjimas sporto atributika, tad internautai susiviliojo galimybe įsigyti perpus pigesnių gaminių. Pavyzdžiui, batus „Nike Air Max 90”, parduotuvėje kainuojančius 488,5 zloto, sukčiai siūlė pirkti už 209,5 zloto.

Ėmus plisti kalboms, jog ši bendrovė vietoj originalių batų siunčia prastos kokybės kopijas, sukčiai veiklą tęsė įkūrę naujas parduotuves „66procent.pl”, „66prezent.pl”, „Retrobut.pl”.

Vienas jau suimtas aferistų pagalbininkas paliudijo, kad kai kuriomis dienomis buvo užsakoma net 300 tūkstančių zlotų vertės prekių.

Policija iš pradžių į apgautų pirkėjų skundus reagavo vangiai, o sukruto tik triukšmą pakėlus koncerno „Nike” atstovams.

Be to, į prokuratūrą kreipėsi ir didžiausias šalies internetinės prekybos aukcionas „Allegro”, dėl sukčių veiklos taip pat patyręs didelių nuostolių.

„Allegro” savanoriškai apdraudžia visų pirkėjų sandorius, neviršijančius 10 tūkstančių zlotų, ir kompensuoja prarastas lėšas.

Paaiškėjo, jog minėti sukčiai pasamdė keliasdešimt žmonių, kad jie savo vardu pardavinėtų jų prekes „Allegro” aukcione, o apgauti liko tiek pirkėjai, tiek tarpininkai, negavę žadėto uždarbio.

Bylos apimtis jau pasiekė keturiasdešimt tomų, ji gali tapti rekordinė dėl nukentėjusiųjų skaičiaus.

Tiesa, pralobę aferos sumanytojai kol kas džiaugiasi laisve ir neaišku, ar pateks už grotų.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.