Eini apsipirkti? Telefonas padės taupyti

Kalėdomis vadinamas didysis išlaidavimo ir pirkimo metas – jau kone ant nosies. Tai laikotarpis, kai net tie, kurie šiaip išsiverčia su pigiausia varške ir bebaigiančia galioti dešra, šaus į prekybos centrus ieškoti ko nors, ko galbūt reikia mylimam žmogui.

Jau dabar Lietuvos vartotojams siūloma ne viena programėlė, padedanti palyginti įvairių prekių kainas parduotuvėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jau dabar Lietuvos vartotojams siūloma ne viena programėlė, padedanti palyginti įvairių prekių kainas parduotuvėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Baltaduonis, Arnoldas Lukošius

Nov 16, 2013, 9:39 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:22 AM

Bet ar įmanoma suderinti du norus – nupirkti kuo geresnę dovaną ir kuo labiau sutaupyti? Be to, apsipirkti greitai, tačiau nepermokėti?

Patirtis rodo, kad mokant protingai naudotis išmaniuoju telefonu ir mobiliuoju internetu galima sutaupyti bent penktadalį numatytos sumos, o svarbiausia – galybę savo laiko.

Ir ne tik perkant dovanas, bet ir kasdienius maisto produktus.

Skirtumas – 19 litų

Apsipirkti interneto parduotuvėje daug kam dar nejauku: negali pačiupinėti daikto, neprieis konsultantas, nepaklausinėsi apie trūkumus, kitų pirkėjų atsiliepimų rasti taip pat daug kas nemoka. Tad važiuojame į prekybos centrą.

Pakeliui nusprendžiu – pirksiu tėvui dovanų nebrangią, tačiau ir ne pačią prasčiausią barzdaskutę.

Parduotuvėje pasikalbu su konsultantu ir sutariame, kad bus geriausia 119 litų kainuojanti įkraunama „Philips HQ6927”. Būtų galima pirkti, tačiau paskutinę sekundę nutariau pasitikrinti, ar nerasiu pigiau.

Savo telefone turiu programėlę „Barcode Scanner” – kamera nusitaikau į ant originalios pakuotės esantį brūkšninį kodą ir pasirenku prekės paiešką internete.

„Google” siūlo kalną rezultatų Lietuvoje ir užsienyje.

Taigi Didžiojoje Britanijoje tokia kainuoja 30 svarų sterlingų (124 litus), o štai Lietuvos interneto parduotuvės pigiausiai ją siūlo už 100 litų. Štai jums ir 20 proc. pigiau.

Žinios padėjo derantis

Tai intriguoja, bet laiko laukti, kol atsiųs šią prekę, neturiu. Neturiu ir specialios programėlės, palyginančios buities prekių kainą Lietuvos prekybos centruose. Todėl tęsiu paiešką tiesiog interneto naršyklėje.

Paprasčiausias būdas – surinkti tikslų ieškomo daikto pavadinimą kabutėse.

Tokiu atveju „Google” ieškos tik tiksliai tokio žodžių derinio.

Šalia parašai parduotuvės, kurioje tokia prekė gali būti, pavadinimą („Avitela”, „Topo centras”, „Elektromarkt” ir t.t.). Jei tinka bet kokia parduotuvė Lietuvoje, šalia galima rašyti žodį „kaina” arba „parduoda”.

Taip pat prekę galite rasti ir namų kompiuteryje, bet apžiūrėjus ir išsirinkus tikslų modelį parduotuvėje bus patogiau palyginti kainas išmaniojo telefono ekrane.

Po kelių minučių randu atsakymą: netoliese kitoje parduotuvėje ši barzdaskutė kainuoja 109 litus. Ne penktadaliu, tačiau vis tiek pigiau.

Beje, važiuoti tą sykį neprireikė – pakako pasitarti su vadybininku apie kainas kitose parduotuvėse ir gavau nuolaidą.

Būtent taip tikrinu kiekvieną išsirinktą brangesnę prekę. Jei pigiau ir nerandu, labai padeda derantis dėl nuolaidos.

O jei niekur neskubu, tokiu būdu galima užsakyti jau apžiūrėtą prekę iš interneto parduotuvės (jei ten tikrai pigiau).

Kur važiuosime pieno?

Dažnas renkasi, kur pirks maisto produktus, pagal tai, kokią akcijų reklamą rado savo pašto dėžutėje, kokios parduotuvės lojalumo kortelę turi piniginėje ir kur apsipirkti tiesiog įprato.

Tačiau turintys išmanųjį telefoną gali gauti kur kas daugiau ir tikslesnės informacijos.

Šiuo atžvilgiu neabejotinas informacijos apie kasdienių prekių kainas bei akcijas lyderis Lietuvoje – portalas ir programėlė išmaniesiems įrenginiams „PriceOn”.

Visos galiojančios akcijos, nuolaidos ir pagrindinių prekių kainų didžiuosiuose prekybos centruose palyginimas pasiekiamas vienu piršto judesiu.

Ne veltui pradėję nuo muštynių su parduotuvių apsaugos darbuotojais šios paslaugos teikėjai kaip ant mielių auga ne tik Lietuvoje, bet jau pradeda veržtis ir į užsienio rinkas.

Aišku, dėl litro pieno į kitą miesto galą gal ir nelėksime, tačiau sudarę reikiamų prekių krepšelį vėl galime sutaupyti net ir ketvirtadalį tam skirtų pinigų.

Panašiai veikia ir programėlės „Akcijos”, „Discountr” ar „SuperDyl”, tačiau funkcionalumu ir informacijos gausa jos vis dėlto nusileidžia „PriceOn”.

Tie, kurie neįsivaizduoja dienos be viešnagės „Akropolyje”, savo išmaniajame telefone privalo turėti prekybos centro programėlę.

Ji leis sudaryti numatytų pirkinių sąrašą, tad išvažiavę degtukų negrįšite namo be jų. Taip pat ji praneš apie nuolaidas ir net padės surasti trumpiausią kelią iki reikiamo prekybos taško.

Kortelės jau atgyveno

Kai žiūri į žmogų, prie kasos desperatiškai mėginantį savo piniginėje atrasti būtent šios parduotuvės lojalumo kortelę, kartais apima liūdesys.

Suprantu, kad tai – tik plastikas, tačiau ir jį buvo galima prasmingiau panaudoti, ne pagaminti po lojalumo kortelę kiekvienai sagų krautuvėlei.

Pirmieji perkelti savąją į išmanųjį telefoną sugalvojo „Coffee In” savininkai.

Paslauga pasirodė esanti labai populiari.

Dabar šiame kavinių tinkle gali tiesti kortelę, o gali ir tiesiog atverti telefono ekrane programėlę ir nuolaida už pirkinį jums bus įrašyta.

Viskas – vienoje vietoje

Tačiau tai ne įprasta parduotuvė. Vis dėlto nuo pirmadienio Lietuvoje (beje, pirmojoje iš Baltijos valstybių) pradės veikti lojalumo kortelių piniginė išmaniajame telefone – „Lwallet”.

Atsisiuntę programėlę į „Android” ar „Apple” telefonus galės to kalno lojalumo kortelių visai nebesinešioti.

Tiesa, kol kas šioje piniginėje yra tik „Vynotekos”, „Camelia” vaistinės ir „Avitelos” technikos prekių parduotuvės lojalumo kortelės.

Tačiau akivaizdu, kad tokios paslaugos auga labai greitai, tad ir „Lwallet” piniginė turėtų pūstis, pritraukdama vis daugiau naujų prekybos vietų. Svarbiausia, kad dėl to visai nesipūs kišenė – išmanusis telefonas ir toliau liks toks pat.

Belieka tikėtis, kad dabar visi prekybininkai nepuls kurti savo lojalumo programėlių, o kažkaip ras bendrą sprendimą.

Kitaip gresia, kad žmogus prie kasos pusvalandį naršys savo telefone, o tai stovinčiųjų eilėje nuotaikos nepakels.

Ateities malonumai

„Mobilioji piniginė” šiuo metu beveik taip pat dažnai kartojamas žodžių junginys kaip ir „elektroninė valdžia”. Ir lygiai taip pat mažai kieno išbandytas. Tiesa, yra vienas skirtumas: elektroninė valdžia mums visiems jau kainavo milijonus litų, o mobiliųjų mokėjimo sprendimų teikėjai nusiteikę padėti sutaupyti.

Beje, pirmoji mobilioji piniginė Lietuvoje „MokiPay” kiek prisvilo: žmonės neliko sužavėti pasiūlymo užklijuoti papildomą mikroschemą prie telefono, prekybos centrams buvo reikalinga papildoma įranga.

Tačiau dabar „MokiPay” su banku „Danske Bank” jau siūlo kitokį pinigų valdymo sprendimą.

O lietuvių startuolis „WoraPay” išbaigė dar patogesnį mobiliojo atsiskaitymo už paslaugas sprendimą ir kuria mobiliąją piniginę su banku „Citadele”.

Tiesa, nė vienas šių metodų kol kas realiai apsipirkti nepritaikytas. „WoraPay” galima išmėginti viename restorane ir „Apollo” boulinge Vilniuje.

Vis dėlto paslauga, leidžianti akimirksniu pačiam sužinoti, kiek reikia mokėti, o prekybininkui be brangios papildomos įrangos matyti, kas ir ką užsako, ir gauti pinigus, pervedamus iš mobiliojo telefono, turi puikias perspektyvas.

Bet tai jau – ateitis, o barzdaskutė, kurią pirkdamas sutaupiau, – realybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.