„Sony“ užpatentavo išmanųjį peruką

Jei JAV patento formos US20130311132 pateikimo data būtų balandžio pirmoji, sakytume, kad kai kas labai kvailai juokauja. Tačiau „dėvimo kompiuterinio įrenginio“, kuris turėtų būti paslėptas po ant galvos nešiojamu peruku, patento tekste juokų nerasime nė su žiburiu. Pateikusi pareiškimą „Sony“, atrodo, išties tiki išmaniojo peruko kūrėjų Hiroaki Tobiros ir Takuya Kuzi idėja.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 2, 2013, 1:55 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:00 AM

Nesuprantate, kodėl perukas geriau už laikrodį ar akinius? Matyt, nieko neišmanote apie stilių! „Daugelis dėvimų išmaniųjų įrenginių neišpopuliarėjo todėl, kad jų kūrėjai susitelkė į funkcionalumą ir visai negalvojo apie stilių. Išmanusis perukas atspindi mūsų siekį sukurti natūralų ir praktišką dėvimą įrenginį“, – paaiškino H.Tobira.

„Sony“ visais laikais sugebėdavo nustebinti savo siekiu sukurti kažką netikėto ar bent jau kitokio. Tačiau išmanusis perukas atrodo jau per daug – sėdžiu, krapštau savo plikę, o galvoje sukasi mintys apie išmaniųjų dantenų, antpirščių, kelnaičių gumos ir išmaniųjų apgamų pilną ateitį. Brrrr… Kita vertus, kai kurios galimos po dirbtiniais plaukais nešiojamų įrenginių funkcijos atrodo visai prasmingos.

Kol kas sėkmingiausiai prekiaujama sportui ir sveikatos apsaugai skirtais dėvimais išmaniaisiais įrenginiais. Tai visokios judesius skaičiuojančios ir pulsą matuojančios apyrankės, širdies darbo monitoriai ir t.t. Nors jau sukurta visa krūva daugiau ar mažiau išmanių laikrodžių, „Google“ nuolat primena apie savo išmanius akinius, kol kas tai nišiniai ir mažai ką dominantys produktai.

Nejaugi H.Tobira teisus – neperkame mes tų išmanių akinių tik todėl, kad su jais atrodysime ne tokie gražūs, kaip su „visą galvą ar dalį galvos dengiančiais“ (čia tekstas iš patento) perukais? Kažkodėl net mano plikė tuo šiek tiek abejoja. Tad gal perukas vis tik turės kažkokių unikalių funkcijų? Pasirodo – turės!

Po iš bet kokios medžiagos pagamintais plaukais paslėptas bent vienas jutiklis, procesorius ir ryšio su kitu kompiuteriu įrenginys. Kūrėjai nurodo, kad toks perukas gali, pavyzdžiui, rodyti kelią ir padėti orientuotis aklam, sekti gyvybines organizmo funkcijas, neuronų veiklą ir t.t. Žodžiu, kai kam tai tikrai gali praversti.

Kūrėjai sugalvojo ir platesnį išmaniojo peruko pritaikymą. Pavyzdžiui, naudoti jį pristatymuose ir paskaitose. Kaip? Paprastai – peruke būtų įrengtos lazerinės rodyklės, kurias valdytume antakių judesiais. Ar tokiu būdu pavyktų parodyti tai, ką norime, neaišku, tačiau auditorija stebėdama jūsų antakius tikrai leips iš juoko.

Švelniai tariant, abejotinai skamba dar vienas peruko kūrėjų argumentas: „Jis gerokai padidins naudotojo komfortą ir supaprastins dėvimų išmanių įrenginių valdymą.“

Gal kūrėjai niekada nebuvo užsidėję perukų, o gal taip seniai juos dėvi, kad priprato, tačiau eiliniam žmogui tai itin nepatogus, galvą kaitinantis aksesuaras. Po juo dirbantis procesorius oro taip pat nevėsins, taigi „patogus“ šis daiktas bus nebent Antarktidos tyrinėtojams ir pingvinams. Tiesa, net jie neturėtų džiaugtis kažką valdydami antakiais ir kaktos raukymu.

Žodžiu, „Sony“ užpatentavo nežinia ką. Tačiau vis tiek džiugu, kad kažkas mąsto nestandartiškai. Aišku, jei neužpatentavo to tik tam, kad paduotų į teismą visus karnavalinių kepurių ir perukų gamintojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.