Mes žinome, kodėl jūs nesinaudojate bitkoinais

Augant bitkoinų (angl. bitcoin) populiarumui ir vertei, vis daugiau žmonių apsvarsto galimybę pradėti jais naudotis. Dėl tokio didelio populiarumo visai neseniai šios valiutos kursas peržengė net tūkstančio JAV dolerių ribą. Tačiau pradėti naudoti bitkoinus nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti.

Pradėti naudoti bitkoinus nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti.<br>123rf nuotr.
Pradėti naudoti bitkoinus nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 11, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:11 PM

Bitkoinus galime apibrėžti dvejopai: kaip vertę turintį vienetą arba internetinę valiutą. Abu teiginiai iš esmės tinka, o priimti vienintelį yra ganėtinai keblu. Šios valiutos vertė kasdien gali įspūdingai svyruoti: vieną dieną pasiekti naują rekordą, o kitą – sumažėti dvigubai. Taip pat šie pinigai siejami su nelegaliomis veiklomis bei pinigų plovimu.

Dėl šių priežasčių bitkoinų valiuta dar nėra naudojama kaip pagrindinė vykdant piniginius atsiskaitymus.

Netylant kalboms apie šį piniginį vienetą, vienoje konferencijoje apie ateities pinigus ir technologijas iškilo diskusija, kuri paskatino apibrėžti keletą problemų, kodėl žmonės nenori naudoti bitkoinų.

1. Pirkėjų atsargumas

Skirtingai nuo mums įprastos valiutos, bitokinų operacijos yra suprojektuotos taip, kad pinigai negali sugrįžti į pirkėjo rankas. Taigi jei pirkėjas perka prekę internete naudodamas šią valiutą, o vėliau paaiškėja, kad tai tebuvo apgaulė, pinigų jam atgauti nebepavyks. Be abejo, šią problemą bandoma išspręsti ir sukurti galimybę pinigus grąžinti pirkėjui.

2. Saugus valiutos laikymas

Kiekvienas bitkoino vienetas turi savo privatų užšifruotą raktą, kuris gali būti nusiųstas į kitą kompiuterį naudojant „peer to peer“ technologiją. Kadangi šie raktai dažniausiai yra saugomi asmeniniuose kompiuteriuose, kuriose yra internetas, jie yra pažeidžiami ir gali būti pavogti.

Visos saugumo priemonės, įskaitant ir patvirtinimo parašus, yra problematiškos. Todėl bitkoinai gali būti pavogti bet kokios atakos į kompiuterį metu.

Yra keletas skirtingų būdų saugoti privačius raktus. Viena iš jų yra „Coinbase“ sistema, kuri siūlo skaitmenines pinigines jūsų bitkoinams. Tačiau nei viena alternatyva neišsprendžia esminės problemos: visi bitkoinų raktai turi būti kažkur saugomi, o tai reškia, kad jie gali būti pavogti. Tai panašu į grynuosius pinigus: padėję juos netinkamoje vietoje arba vagystės atveju akimirksniu juos prarasite.

3. Bankai nėra pasiruošę keisti valiutą

Nors bitkoinų valiuta sulaukė palaikymo iš valdžios atstovų Vašingtone, daugybė komercinių bankų dar nežino, kaip traktuoti šią alternatyvią valiutą. Dauguma bitkoinų vartotojų norėtų laikyti savo pinigus saugiai, įprastu būdu – banke. Tačiau ši valiuta yra suprojektuota taip, kad ji nėra niekuo paremta, tik žmonių pasitikėjimu. Todėl suprantama, kad bankai nenori priimti valiutos, kuri yra labai nepastovi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.