Geriausi ir pigiausi planšetiniai kompiuteriai, kuriuos verta pirkti

Sako, kad šiais metais 30 tūkst. lietuvių po Kalėdų eglute ras planšetinį kompiuterį ar naują telefoną, o išleisime šioms dovanoms apie 23 mln. litų! Tačiau prieš leidžiant tuos litus būtų visai naudinga žinoti, kad dovana tikrai džiugins. Kad per taupus Kalėdų senis nenupirks nereikalingo šlamšto, o per išlaidus neliks be pačios eglutės. Taigi, pažiūrėkime, kurie planšetiniai kompiuteriai šiais metais pripažinti geriausiais ir kur verta dairytis Kalėdų Seneliams, ieškantiems nebrangaus, bet minimalius poreikius tenkinančio išmanaus ekranėlio delnui.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Dec 12, 2013, 12:20 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:56 PM

Geriausi (nepaisantiems kainos)

iPad Air“

Kompanija „Apple“ šiais metais pranoko save. Naujausias populiariausio pasaulyje planšetinio kompiuterio didesniu nei 7 colių įstrižainės ekranu modelis gerokai paplonėjo, palengvėjo, šiek tiek pasiaurėjo ir tiesiog stulbinančiai pagreitėjo.

9,7 colių įstrižainės Retina ekrano raiška (2048x1536, IPS LCD) gal ir nebėra pati didžiausia rinkoje, tačiau plika akimi tų skirtumų jau neįžvelgsi. Užtat pagerinta bevielio interneto antena su MIMO technologija leidžia pasiekti kur kas aukštesnį jungties greitį. Nustačius ekraną maksimaliu ryškumu ir nuolat rodant vidinėje atmintyje laikomą filmą „iPad Air“ baterija laikys daugiau negu 6 val. (apie 10 val. nepertraukiamo realaus darbo).

Naujasis „Apple“ A7 procesorius taip pat nėra greičiausias rinkoje (1,4 GHz), tačiau jis 64 bitų, tad reali jo greitaveika bent pusmečiu lenkia visus konkurentus. Pridėkime itin kokybiškai veikiančią kamerą ir milžinišką programėlių pasirinkimą ir gausime kai ką labai patrauklaus.

Trūkumai. Nenumatyta galimybė praplėsti vidinę atminti SD kortele. Brangus. Labai brangus. Pigiausias, neturintis mobiliojo interneto ir aprūpintas akivaizdžiai per maža vidine atmintimi (16 GB) kainuoja 1679 litus. Norintys turėti GPS navigaciją turės įsigyti palaikančią mobilųjį internetą „iPad“ versiją, o norintys sutalpinti bent kiek daugiau žaidimų – versiją bent su 32 GB vidinės atminties. Toks kainuotų 2399 Lt.

„Lenovo IdeaPad MIIX10“

Kinai kadaise nupirkę IBM nešiojamų kompiuterių padalinį ir pakeitę jo pavadinimą į „Lenovo“, kokybės kartelės nuleisti nepanoro. Ir šis planšetinis kompiuteris polikarbonato korpusu bei 10,1 colių įstrižainės IPS ekranu, nors sveria tik 580 g., atrodo tvirtas ir patikimas.

Išskirti šį modelį galime ir dėl to, kad tai vienas pigesnių planšetinių kompiuterių Lietuvos rinkoje, kuriame sukasi pilna „Windows 8“ operacinė sistema. Galbūt „Atom Z2760“ procesorius nėra toks jau vikrus dirbant su imliomis „Windows“ programomis, tačiau dirbti jis gali. O, svarbiausia, dirbti labai ekonomiškai. Pilnai įkrautos baterijos pakanka 10 val. įtempto darbo, tad diena be elektros lizdo jums garantuota.

Planšetinis kompiuteris turi integruotą GPS imtuvą, USB 2.0 jungtį, microHDMI jungtį, šviesos bei judesio jutiklius, o vidinę 64 GB atmintį galima praplėsti įdėjus microSD kortelę.

Panašių charakteristikų planšetinius kompiuterius siūlo ir kiti gamintojai, tačiau „Lenovo“ Lietuvoje pateikė konkurencingiausią kainą. Versiją be atskirai prijungiamos klaviatūros galima nupirkti už 1499 Lt. Tačiau primygtinai rekomenduotume pirkti tik kartu su klaviatūra. Kainuos 1699 Lt, tačiau gausite praktiškai visą lengvą ir ilgai veikiantį kompiuterį.

Trūkumai. Ekrano raiška – 1366x768 – šiems laikams jau mažoka. Įmontuota tik priekinė ir tik 1 megapikselio raiškos kamera, tikrai netiks fotografavimui. Kvailoje vietoje įrengta USB jungtis neleidžia ja naudotis, kai prijungta klaviatūra. „Windows“ programėlių parduotuvė kol kas neatrodo aukštumoje, tad dažniau teks naudoti įprastas „Windows“ programas, o jas lietimu valdyti itin nepatogu.

Samsung Galaxy Note 10.1 – 2014 Edition“

Jei mėgstate piešti, tapyti ar norite, kad planšetinio kompiuterio savininkas neužmirštų, kaip rašoma ranka, šis modelis skirtas jums. Kas bent laikė rankose „Galaxy Note 3“ telefoną, gali įsivaizduoti tiesiog gerokai padidintą jo variantą – toks pats lyg ir siūtą odą imituojantis nugarėlės dizainas, minkštas plastikas, ovalūs kampai, rašiklis bei jo funkcijos, galimybė vienu metu ekrane naudotis dviem programėlėmis…

Labiausiai šį modelį iš kitų išskiriančią dalį pamatysite iškart – tai 10,1 colio įstrižainės ekranas, kurio raiška siekia rekordinius 2560x1600 taškų. Tiesa, ekranas ne AMOLED, tačiau spalvų ryškumas toks, kad gali sukelti galvos skausmą. Kita vertus, būtent šį įrenginį giria už itin teisingai atkuriamus atspalvius.

Jei korpuse paslėptas elektroninis rašiklis nieko nebestebina, tai 8 branduolių „Exynos 4 Octa“ procesorius, kuris slepiasi po ekranu – dar neregėtas žvėris. Iš esmės, tai du atskirai veikiantys keturių branduolių procesoriai. Galingesnis – 1,9 GHz „Cortex-A15“ – įsijungia, kai dirbama įtemptai, o vykdant paprastesnes užduotis dirba silpnesnis – 1,3 GHz „Cortex-A7“.

540 g sveriantis naujasis „Note“ kiek lengvesnis už praėjusių metų modelį, vidinę jo atmintį galima praplėsti microSD kortele, čia įrengtos dvi puikios vaizdo kameros, be to šis įrenginys iškart gali sąveikauti su išmaniuoju laikrodžiu „Galaxy Gear“.

Trūkumai. Nors įrenginys atrodo stulbinančiai galingas, realiai jo veikimo greitis gali smarkiai svyruoti – žmonės kalba apie keistus strigimus paleidžiant programas, dažnai „lūžtančius“ žaidimus. Planšetinis kompiuteris gana masyvus, tačiau tai niekai palyginus su didžiausia bėda – kaina. Tik Wi-Fi interneto jungtį palaikantį modelį su 32 GB vidine atmintimi galite gauti už 1957 litus. Tačiau už tą patį įrenginį palaikantį LTE ryšį suplosite 2447 lt, o „iPad Air“ vis tik atrodo geriau.

„Sony Xperia Tablet Z“

Ne vieno kritiko pripažintas gražiausiu šių metų planšetiniu kompiuteriu, išjungtas ir padėtas ant stalo „Xperia Tablet Z“ labiausiai primena mažą elektrinę viryklę. Ir negalvokite, kad šaipausi – visiškai juodas stačiakampis griežtais stačiais kampais neturi nė vienos nereikalingos detalės. Nugarėlė tokia pat plokščia, kaip ir ekranas, o pats įrenginys net plonesnis už „iPad Air“, storis nesiekia 7 mm.

Šis planšetinis kompiuteris atsparus vandeniui, tad itin tiks žvejams (ir santechnikams). Tiesa, dėl to ne taip patogu pasiekti įkrovimo, ausinių ar microSD kortelės lizdus – jie uždengti specialiais dangteliais.

Ekrano spalvos tiesiog nuostabios – ir čia „Sony“ pritaikė savo „Triluminous“ technologiją. Juoda savo gilumu nenusileidžia AMOLED, 10,1 colio įstrižainės ekrano raiška 1920x1200 taškų, tad to visai pakanka. Keturių branduolių 1,5 GHz dažnio „Qualcomm Snapdragon S4“ procesorius su visomis užduotimis susitvarko neprakaituodamas ir dažnai veikia net geriau negu galingesni konkurentų įrenginiuose.

Šioje planšetėje įrengtas infraraudonųjų spindulių siųstuvas paverčia ją milžinišku nuotoliniu bet kurio televizoriaus valdymo pultu, o filmus žiūrėti „Sony“ ekrane tikras malonumas.

Trūkumai. Brangokas. Už tik Wi-Fi modelį su 16 GB vidinės atminties mokėti per 2200 litų?.. Be to, ekranas labai nemėgsta saulės, tad jos šviesoje vos pavyksta įžvelgti, ką jis rodo. Kaip ir „Sony“ telefonų, planšetės ekranas padengtas plėvele, kuri, matyt, saugo nuo vandens, tačiau linkusi braižytis ir tai nedžiugina. Visa kita – kaip ir visuose „Android“ įrenginiuose.

Išdidūs mažyliai – geriausi planšetiniai kompiuteriai ekranu iki 8 colių

„iPad mini“

Aišku, kalbame apie naująjį modelį su Retina ekranu. Tai, matyt, fantastiškiausias šiais metais pristatytas „Apple“ gaminys. Iš esmės į įrenginį 7,9 colio įstrižainės, 2048x1536 raiškos ekranu sutilpo visas „iPad Air“. Tas pats procesorius, tokia pati ekrano raiška, vaizdo kamera, atmintis, ta pati programėlių parduotuvė ir t.t.

Platesnis nei daugelio tokio dydžio įrenginių ekranas gerokai patogesnis naršyti internete, nors jį ir sunkiau laikyti vienoje rankoje. Taigi, jei mažesnis ekranas negąsdina, šis „iPad“ turėtų tapti geidžiamiausiu visų „Apple“ gerbėjų pirkiniu.

Pigiausias modelis kainuos 1379 litus, o už galintį veikti mobiliajame internete ir turintį 32 GB vidinės atminties reikės suploti 2099 litus.

Trūkumai. Kaip ir privalumai, jie tokie patys, kaip „iPad Air“.

Google Nexus 7“

Lietuvos parduotuvėse šis galingas mažylis vadinamas „Asus Nexus 7C-7“. Tokia painiava atsirado, nes tai „Google“ užsakymu „Asus“ kompanijos gaminamas planšetinis kompiuteris, kuriuo JAV prekiauja „Google“.

Atnaujintas „Nexus 7“ gerokai patobulėjo – 290 g sveriantis, 8,65 mm storio įrenginukas labiausiai išsiskiria neįtikėtinu ekranu. 1920x1200 taškų IPS ekranas kala į klyną daugeliui „iPad“ – jo 323 ppi taškų tankis praktiškai toks pats, kaip „iPad mini“ 324 ppi Retina.

Baterija, tiesa, veikia kiek trumpiau, negu pirmojo modelio – maksimaliu ryškumu laikys apie septynias su puse valandos, tačiau tai nedidelis mokestis už tokią ekrano raišką. Beje, čia numatyta ir bevielio įkrovimo galimybė.

1,5 GHz keturių branduolių „Qualcom S4 Pro“ procesorius stulbinančiai greitas, o siauresnis už „iPad mini“ korpusas tikrai patogus laikyti vienoje rankoje. Dvi vaizdo kameros (5 MP galinė ir 1,2 MP priekinė) savo darbą žino, o „Android“ numatyta galimybė kurti kelis vartotojus leidžia nebijant duoti jį ir vaikams, ir tėvams.

Tik Wi-Fi tinkle veikiantis, 16 GB vidinės atminties turintis modelis kainuoja 879 litus.

Trūkumai. Nors procesorius labai greitas, realiai atveriant įvairias programėles vis atsiranda keistų trikdžių. Tai būdinga „Android“ parduotuvės programėlėms, kurios turi prisitaikyti prie įvairiausios raiškos ekranų, tad kai kurie žaidimai gali būti atvaizduojami netiksliai. Negalima praplėsti atminties microSD kortele.

„Dell Venue 8 Pro“

Kol kas nepavyko aptikti šio modelio prekyboje Lietuvoje. Perkant iš rankų naujas su 32 GB vidine atmintimi kainuos apie 1200 litų. Atsisiunčiant iš internetinio aukciono „ebay“ su visais muito mokesčiai – nuo 950 litų. Deja, pirkdami taip, Kalėdoms jo negausite.

Tai vienas mažiausių planšetinių kompiuterių, kuriame sukasi pilna „Windows 8.1“ operacinė sistema. Taip, taip, 8 colių ekranėlyje galėsite turėti pilnai veikiančius įprastuosius „Vindousus“!

Ekrano raiška 1280x800 gal ir ne pati didžiausia, tačiau visai pakankama, be to jį galima valdyti iškart dešimčia pirštų. Vidinę atmintį galima plėsti microSD kortelės pagalba, o ekraną valdyti ir specialiu skaitmeniniu rašikliu.

Čia įdiegtas ir naujos kartos keturių branduolių „Atom Bay Trail“ procesorius, kuris gerokai greitesnis ir taupesnis už pirmtakus, tad po įkrovimo veiks iki 8 val.

Trūkumai. Planšetinis kompiuteris atrodo tiesiog fantastiškai, kol nepaleidi įprastos „Windows“ versijos, kurią matome didžiuosiuose ekranuose. Ji tikrai nepritaikyta valdymui liečiant, todėl viskas atrodo itin smulku, o pataikyti į reikiamą vietą iš pirmo karto būtų sunku ir Viliui Teliui.

O ką daryti taupiems?

Pavarvinę seiles į geriausius išsitraukiame piniginę ir… einame žvalgytis kitur. Tačiau planšetinio kompiuterio norisi ir viskas, tad ką ir kur galima įsigyti pigiausiai?

Labiausiai taupantiems teks susitaikyti su tuo, kad įsigyto kompiuterio procesorius, ekranas ir baterijos veikimo laikas bus ženkliai prastesni. Be to, rinktis galima bus tik „Android“ sistemos planšetes.

Jei norite išleisti iki 600 litų

Labai neblogas variantas – „Prestigio MultiPad 4 Quantum“. Keturių branduolių procesorius, IPS 1024x768 raiškos ekranas, dvi nestiprios vaizdo kameros, išplečiama vidinė atmintis ir neblogas gamintojo palaikymas bei garantija. Šiek tiek brangesnis „MultiPad Diamond“ tiesiog atrodo moderniau.

Senesnės kartos „Asus Nexus 7“. Pirmos kartos, tačiau vis dar gerokai geresnė už daugelio konkurentų planšetė 7 colių įstrižainės ekranu dabar tik kiek brangesnė negu 500 lt.

„Samsung Galaxy Tab 3“ kainuoja šiek tiek daugiau negu 600 Lt, tačiau turi palyginus neblogą kamerą, be to kiti mėgsta mokėti daugiau už patikimo gamintojo vardą. Labiau taupantys gali rinktis „Galaxy Tab 2“– už 500 Lt galima gauti 1 GHz dviejų branduolių procesorių ir 1024x600 ekraną turintį įrenginį.

Kiti patrauklūs variantai, kuriuos rekomenduotume būtų „Acer Iconia A1-810“, „Asus MeMo Pad HD7“, „Lenovo A1000“ (beje, kainuos mažiau negu 500 Lt), „HP Slate 7“ (apie 500 Lt).

Jei norite išleisti iki 400 litų

Vėlgi verta pasižvalgyti į „Prestigio“ modelius. Vidutinės klasės gamintojas kiek pigiau parduoda geresnių charakteristikų gaminius, negu žinomesni konkurentai. „MultiPad 7 Ultra“, „MultiPad 7 HD“, kiek didenis „MultiPad PMP5580C“ ir nemažai kitų modelių pavyks gauti sumokėjus kiek daugiau ar net mažiau negu 300 litų. Tiesa, ekrano raiška gali nuvilti ir labai sunku tikėtis už tiek rasti IPS ekraną, tad žiūrint skirtingais kampais ekrano šviesumas gerokai kis.

Labai norintys paremti lietuvišką verslą gali pasižvalgyti į „e-STAR“ bei „ACME“ planšetinius kompiuterius. Tačiau aš pasižvalgęs tokį padėčiau atgal į vietą. Patikimiau atrodo už 400 lt įperkamas „Acer ICONIA B1-710“ ar kuris nors „ARCHOS“ modelis.

Jei turite apie 200 litų

Nupirkti kažko panašaus į normaliai veikiantį planšetinį kompiuterį jau nepavyks. Tačiau funkcionalų ir bent jau vaikų žaidimams tinkamą įrenginį rasti įmanoma.

Vėlgi šiame kainos segmente dominuoja „Prestigio“, „GoClever“, „e-STAR“ planšetės. Už 260 Lt, pavyzdžiui, galite gauti „GoClever Tam Terra“ su visu dėkliuku ir klaviatūra.

Drąsuoliai gali eksperimentuoti rinkdamiesi visai nežinomų kinų gamintojų gaminius, dažnai jie veiks, tačiau verkti irgi gali tekti. Didžiausia tokių planšečių bėda, kad procesorius „nebepavelka“ daugelio programėlių, ekrano raiška kelia liūdesį, o baterija veikia netgi trumpiau negu galvojo pesimistas.

Lygiai už 200 litų galima nusipirkti pigiausią „Prestigio MultiReader“ modelį, kuris veiks ir kaip planšetinis kompiuteris. Įdomų variantą siūlo lietuvių kompanija „Sponge“. Savo vardu pavadintus Kinijoje užsakytus gaminius importuojanti jauna įmonė įrodinėja, kad jų prioritetas kokybė ir garantija.

„Sponge Tab 7“ su 7 colių įstrižainės ekranu šiuo metu elektroninėje kompanijos parduotuvėje kainuoja 199 Lt. Neblogai, žinant, kad įrenginy sukasi „Cortex A13“ 1,2 GHz procesorius, vidinė atmintis išplečiama microSD kortelės pagalba, įrengtos dvi silpnutės vaizdo kameros ir įdiegta „Android 4.1“ operacinė sistema.

Atleiskite, bet daugiau nusipiginti nepavyko. Tad rinkitės atsakingai – pinigų, jų namie dar bus, o tik dulkėms rinkti tinkamo kompiuterio namie visai nereikia.

Kainos surinktos iš parduotuvių Skytech.lt, kilobaitas.lt, plansetiniai.lt, iDeal.lt, pigu.lt, Sponge.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?