Dosniausiu pasaulio Kalėdų Seneliu tapo M.Zuckerbergas

Baigėsi šventės ir atėjo metas paskaičiuoti, kurie pasaulio milijonieriai plačiausiai atvėrė savo pinigines labdarai. Šiais metais dosnumo varžybose nugalėjo „Facebook“ įkūrėjas su žmona Priscila Chan. Jie Silicio slėnio bendruomenės fondui paaukojo 18 mln. „Facebook“ akcijų, kurios dabar vertos 970 mln. dolerių. Beje, prieš metus jie fondui paaukojo lygiai tiek pat akcijų, tik bendra jų vertė tuomet tesiekė 500 mln. dolerių. Pažiūrėkime, kiek, ko ir kam aukojo kiti pasaulio turtuoliai ir kaip tie pinigai pasiekia tuos, kuriems jie reikalingi.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-01-03 11:17, atnaujinta 2018-02-18 00:08

Akivaizdu, kad šiuolaikiniai milijonieriai, ypač tie, kurie turtus susikrovė savo protu, gerokai skiriasi nuo Charleso Dickenso aprašyto gobšuolio, tad ir praeities, dabarties bei ateities dvasių vizitas jų neturėtų gąsdinti. Duomenis apie tai, kiek ir kas 2013 m. pabaigoje paaukojo labdarai, pateikė leidinys „Chronicle of Philanthropy“.

Dosniausiu pasirodžiusio Marko Zuckerbergo pinigus gavęs Silicio slėnio fondas tikrai neišleis jų slėnio gyventojų gerovei kelti. Pagrindinė jo veikla yra užtikrinti, kad donorų duodamos lėšos pasiektų tinkamas labdaros organizacijas. Vien per 2013-uosius šis fondas vykdė daugiau negu 10 tūkst. finansavimo projektų 29 šalyse.

Antruoju pagal dosnumą tapo „Nike“ vadovas Philas Knightas, kuris kartu su žmona Oregono sveikatos ir mokslo universiteto fondui paaukojo 500 mln. dolerių, kurie bus skirti vėžio tyrimams.

2013 m. daugiau negu po 100 mln. dolerių labdarai paaukojo 15 asmenų. Džiugu, kad dosnių turtuolių daugėja – anot „Chronicle of Philanthropy“ 2012 m. tokių buvo vienuolika. Beje, dvylika iš penkiolikos dosniausių aukų šiais metais atiteko kolegijoms ir universitetams.

Štai ir trečią didžiausią metų dovaną – 350 mln. dolerių – įteikęs finansininkas Michaelas Bloombergas savo pinigus skyrė Johnso Hopkinso universitetui. Pinigai bus skirti tarpdisciplininio išsilavinimo programų diegimui bei paramai studentams.

Finansininkas Charlesas Johnsonas liko ketvirtas, skyręs 250 mln. dolerių Jeilio universiteto naujų bendrabučių statyboms.

Penktuoju dosniausiu pasaulio žmogumi tapo nekilnojamojo turto magnatas Stephenas Rossas, skyręs 200 mln. dolerių Mičigano universiteto sporto ir verslo mokyklai.

Nekilnojamojo turto verslo paveldėtoja Muriel Block Alberto Einsteino vardo medicinos kolegijai prie Yeshiva universiteto paaukojo 160 mln. dolerių ir liko šešta.

Septintuoju dosniausiu tapo dar vienas nekilnojamojo turto magnatas Johnas Arrillaga, kuris Stanfordo universitetui paaukojo 151 mln. dolerių.

„Qualcomm“ įkūrėjas Irwinas Jackobas su žmona Niujorko technologijų kolegijai paaukojo 133 mln. dolerių ir tapo aštuntu dosniausiu pasaulio Kalėdų Seneliu.

Kompanijos „Berkshire Hathaway“ viceprezidentas Charlesas Mingelis Mičigano universiteto studentų apgyvendinimui skyrė 110 mln. dolerių auką. Dar penki milijonieriai paaukojo po 100 mln. dolerių, kurie visi atiteko medicinos arba mokslo įstaigoms.

Jei kažkas dabar jau raukosi, kad pasaulyje yra ir labiau skurstančių, matyt nesupranta, kuo skiriasi meškerė nuo ešerio – skurdžiai pravalgys tokią sumą per kelias dienas, o universitetai už tiek gerokai sumažins skurdžių skaičių. Beje, kaip matote, nė vienas milijardierius savo aukų neskyrė ir kokiai nors sporto komandai. Vėlgi protinga – galiausiai pasauliui tie pinigai neatneštų jokios naudos.

Pabaigai, dar karta grįžkime prie M.Zuckerbergo. Mat vyrui nepakako to, kad per dvejus metus jis išdalino labdarai 36 mln. savo įmonės akcijų. 2010 m. „Facebook“ įkūrėjas pasirašė „davimo įžadus“ ir įsipareigojo per gyvenimą arba po mirties labdarai išdalyti daugiau negu pusę savo turto.

Beje, tokius įžadus jau pasirašė daugiau negu 120 turtuolių, tarp jų ir „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas su žmona Melinda.

Štai ir klausimas – keikti turtuolius malonu visiems, nemažai atsirastų norinčių atimti jų turtą, tik, va, klausimas, ar atėmę sugebėtų būti tokie dosnūs?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.