Nesusekami ir nepasiklausomi telefonai – jau prekyboje

Edwardui Snowdenui atskleidus tai, ką visi seniai tyliai įtarė – valstybių saugumo tarnybos be skrupulų seka kiekvieną mūsų kvėptelėjimą, – pasaulyje kilo tikra nerimo dėl asmeninės informacijos saugumo banga. Nenuostabu, kad tuo netruko pasinaudoti mobiliųjų telefonų kūrėjai. Britai pristatė pokalbius koduojantį telefoną „Snowden Phone“, o parodoje „MWC 2014“ smalsuolių būriai grūdosi prie „Blackphone“ stendo. Ar šie įrenginiai išties padės apsisaugoti nuo smalsių saugumo tarnybų ausų?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-03-11 14:33, atnaujinta 2018-02-15 12:50

Snowdeno telefonas

Taip pavadintą telefoną pristatė naujas žaidėjas Britanijos mobiliojo ryšio rinkoje – „Freedom Pop“. Triukšmingų akcijų nevengiantis tiekėjas neseniai atkreipė į save dėmesį pasiūlęs visiškai nemokamas mobiliojo ryšio paslaugas – kiekvienas, sudaręs kontraktą, visiškai dykai gauna 200 min. pokalbių, 500 SMS žinučių ir 500 MB duomenų per mėnesį.

Aišku, nemokamų pyragėlių nebūna: daugelis vartotojų noriai primoka už didesnį duomenų kiekį, o žemas pokalbių kainas kompanija išlaiko, nes jie vykdomi tik interneto ryšiu. Be to, kompanija naudoja pasenusį „WiMAX“ tinklą, kuris 2015 m. bus tiesiog išjungtas.

Tačiau dabar ne apie tai, o apie saugumą. „Snowden Phone“ nėra specialiai sukurtas įrenginys. Tai – senas „Samsung Galaxy SII“, kuriame įdiegtos „Privacy Phone“ funkcijos, tad į Lietuvą 500 Lt kainuojančio telefono vežti neverta – kituose tinkluose saugumo funkcijos neveiks.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje šis telefonas itin slaptas. Ne tik užtikrina anonimiškumą naršant internete ir pokalbių privatumą – jį net įsigyti galima anonimiškai susimokant bitkoinais.

SMS žinutės ir skambučiai čia koduojami 128 bitų raktu – tokius kodus naudoja bankai ir valstybinės agentūros. Telefonas užtikrina, kad jūsų negalės sekti net interneto reklamos tiekėjai.

Tiesa, viena bėda – skambučiai bus išties saugūs tik jei skambinsite į kitą tokį patį telefoną. O ko verta apsauga nuo reklamų tiekėjų sekimo, jei prijungdami telefoną prie tinklo turite sutikti su kompanijos asmens duomenų tvarkymo politika?

„Juodai“ saugus „Blackphone“

Barselonoje pristatyto „Blackphone“ kūrėjai nesikuklindami žada mobiliąją revoliuciją. Tiesa, lakštingala apie savo gaminį čiulbantis gamintojo atstovas taip jo iš savo rankų ir nepaleido, visas unikalias funkcijas demonstravo pats, tad galvoje vis tiek liko šiokia tokia abejonė ir sukosi mintis apie parduodamą juodą katę maiše.

O kainuoja saugumą žadanti „juoda katė“? Nei daug, nei mažai – 1700 Lt (629 dolerius) be PVM. Užsisakyti nepririštą telefoną galima jau dabar čia, tiesa gausite jį ne anksčiau negu birželį, tad kokį saugumą pirksite už šią sumą?

LTE ryšį palaikantis telefonas su 4,7 colių įstrižainės HD ISP ekranu, keturių branduolių procesoriumi, 2 GB operatyvinės atminties ir 16 GB vidine atmintimi bei 8 mln. tšk. kamera niekuo neišsiskirtų, jei ne speciali programinė įranga.

Pirmiausia, telefone įdiegta „Android“ pagrindu sukurta unikali operacinė sistema „PrivateOS“. Smarkiai pagerintas šios OS saugumo centras turi net įrankį, kuriuo patys galite valdyti tai, kokias prieigos teises suteikiate vienai ar kitai programėlei. Be to, jis leidžia pamatyti, ką kuri programėlė iš tiesų daro.

Išmanus „Wi-Fi“ valdymas saugos jūsų privatumą net prisijungus prie nepatikimų atvirų belaidžio interneto ryšio tinklų.

Antra, telefone iškart įdiegta daugybė kitų kūrėjų saugos sprendimų. Pristatydami telefoną gamintojai teigia, kad sumokėję už jį 629 dolerius nemokamai gausite saugos paslaugų ir įrangos dar už 880 dolerių.

Kiekvienas pirkėjas galės dvejus metus nemokamai naudotis „Silent Circle“ programėlių paketu. Be to, metams gaus dar tris „Silent Circle“ paketus „Šeimai ir draugams“, dvejus metus galės naudotis „Disconect“ VPN paslauga ir saugia debesies laikmena „Spideroak“ (tiesa, tik 5 GB).

„Mūsų tikslas – pateikti realų sprendimą ne tik tiems, kas be šalmo iš namų neišeina, bet ir paprastiems vartotojams, norintiems kontroliuoti savo informaciją“, – rodydamas, kaip „Silent Circle“ paslauga kiekvieną kartą skambinant apsaugo pokalbį vis skirtingu raktu, sakė vyriausiasis „Blackphone“ vadybininkas Toby Weir-Jonesas.

Tiesa, sistema turi ir tam tikrų trūkumų.

Pirmiausia, tiek skambučiai, tiek žinutės bus garantuotai saugūs tik jei skambinsite į kitą „Silent Circle“ telefoną. Tam ir gaunate papildomus tris paketus, kuriuos galite duoti artimiesiems.

Antra, elektroninių laiškų apsaugos „Blackphone“ neužtikrina. Numatytą „Silent Mail“ funkciją teko palaidoti po to, kai užsidarė saugų elektroninį susirašinėjimą užtikrindavusi „Lavabit“ paslauga. Dabar, kūrėjų teigimu, elektroninių laiškų saugumo tiesiog neįmanoma garantuoti.

„Mes ir nesakome, kad leisime jums visiškai išnykti. Tiesiog, mūsų tikslas yra suteikti vartotojams galimybę patiems rinktis, ką atverti pasauliui. Tiksliau turėčiau sakyti – kuo pasidalinti“, – kalbėjo T.Weir-Jonesas.

Šį telefoną sukūrė „Silent Circle“ ir „Geeksphone“ bendra įmonė „SGP Technologies“, o pirmieji iš savo ryšio tiekėjo jį galės įsigyti „KPN Mobile“ klientai Belgijoje, Olandijoje ir Vokietijoje. Logiška: juk būtent vokiečius labiausiai sukrėtė skandalinga informacija apie tai, kad NSA sekė jų šalies vadovę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.