„Windows 8.1“ atnaujinimas – „Microsoft“ grįžta į „doros kelią“

Atrodo, jog klasikinės klaviatūros ir pelės naudotojų įniršis dėl nedraugiškos „Windows 8“ vartotojo sąsajos pasiekė visa reginčią, bet ne viską girdinčią „Microsoft“ ausį. Balandžio 8 d. ne tik įvyks „Windows XP“ laidotuvės, bet ir bus pradėtas platinti pirmasis atnaujintos „Windows 8.1“ operacinės sistemos variantas. Pristatę naujas funkcijas, kurias gaus nemokamą atnaujintą variantą įsidiegę „Windows 8.1“ savininkai, „Microsoft Lietuva“ atstovai neslėpė, kad labiausiai jos pasitarnaus pelės ir klaviatūros gerbėjams bei programėlių, platinamų „Windows Store“, kūrėjams.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Apr 3, 2014, 10:29 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:38 PM

Balandžio 8-osios virsmas

Kadangi tą dieną bus palaidota senoji ir prasidės naujosios „Windows“ platinimas, „Microsoft Lietuva“ biure kalbėjomės būtent apie tai.

Pirmiausia nostalgiškais atsiminimais apie 2001 m., kai 26 proc. lietuvių net nebuvo girdėję apie elektroninę bankininkystę, 43,5 proc. įmonių neturėjo kompiuterių, savo interneto svetaine galėjo pasigirti mažiau nei 10 proc. verslo įmonių, o 15 GB talpos kietasis diskas buvo technologijos viršūnė, „Microsoft Lietuva“ atstovai palydėjo anapilin tais metais pristatytus „Windows XP“.

Šiuo metu Lietuva atrodo gana moderni. Tik 18 proc. prie interneto besijungiančių namų vartotojų dar naudoja „Windows XP“ ir jų skaičius nuolat mažėja. Tiesa, 27 proc. smulkiųjų verslininkų vis dar naudojasi pasenusia operacine sistema, nors net 39 proc. ją atnaujinusiųjų pripažįsta, kad jų darbo produktyvumas išaugo, ir net 43 proc. sako, jog atsinaujinus padidėjo saugumas.

Taigi „Windows XP“ tikrai metas poilsio. Ypač dabar, kai tie, kas neapsisprendžia tik dėl to, jog nenori investuoti į jau senstelėjusią „Windows 7“, ir visai nesidžiaugia labiau įrenginiams liečiamais ekranais pritaikyta „Windows 8“, sulaukė puikių žinių iš „Microsoft“.  Atnaujinta „Windows 8.1“ atgaus tam tikras funkcijas, kurių pasigenda dirbantieji su pelytėmis, ir išsaugos visus patogumus, skirtus liesti pritaikytiems ekranams.

Ne radikalu, bet funkcionalu

„Build“ konferencijoje pristatytas nemokamas atnaujintas „Windows 8.1“ variantas „Windows 8.1 Update“ buvo kurtas, atsižvelgiant į vartotojų poreikius. Svarbiausia – į tų vartotojų, kurie dirba be liečiamojo ekrano. Iš esmės tai ne revoliucija, o dar vienas patobulinimas, tačiau suteikiantis nemažai itin naudingų funkcijų.

Nuo šiol kiekvienas vartotojas galės lengvai pasirinkti nuostatą, kad kompiuteris iškart įsikrautų darbastalio (desktop) režimu, nejungdamas pradinio ekrano. Be to, visus svarbiausius nustatymus kur kas lengviau pasiekti pasitelkus klaviatūrą ir pelę. Pavyzdžiui, įsijungus programėlę ir nuvedus pelę į ekrano viršų, atsiras sumažinimo ir uždarymo parinktys.

Antras dalykas, kurį iškart matome – nuvedus pelę į puslapio apačią pasirodanti patobulinta užduočių juosta (taskbar). Dabar prie jos galima prikabinti ir  iš „Windows Store“ atsiųstas programėles. Taip kur kas patogiau iš vienos vietos pasiekti visas reikalingiausias programėles, nepaisant to, ar jos skirtos darbastaliui, ar pirmajam ekranui. Be to, tai naudingiau ir programėlių kūrėjams – vartotojai patogiau gali naudotis „Windows Store“ platinamomis aplikacijomis, tad daugiau jų diegsis.

Taigi grįžo dalis senųjų valdymo būdų, prie kurių vartotojai buvo įpratę ir galėjo patogiai naudotis neturėdami liečiamojo ekrano. Lieka šaukti „valio“ – „Microsoft“, atrodo, pametusi kelią dėl takelio, grįžta prie ištakų.

Tiesa, ir lietimu valdomos funkcijos niekur nedingo, tad planšetinių kompiuterių savininkai ar šiaip įpratę baksnoti ekraną vartotojai nenukentės.

Patobulinta ir paieškos sistema – dabar nurodžius, ko ieškote, paieška vyksta ne tik kompiuteryje ar internete. Čia pat siūlomos ir tinkamos programėlės iš parduotuvės. Kompiuterio išjungimo ir nustatymų parinktys tapo lengviau prieinamos tiesiai iš pradžios ekrano.

Be to, „Microsoft“ sumažino keliamus techninius reikalavimus „Windows 8.1“, todėl dabar gamintojai juos gali pritaikyti pigesniems įrenginiams, pavyzdžiui, turintiems 1 GB darbinės atminties ir 16 GB kietąjį diską.

Paprastiems vartotojams gal tai ir nesvarbu, tačiau „Microsoft“ pažadėjo, kad visiems įrenginiams mažesniais nei 9 colių įstrižainės ekranais jų operacinė sistema bus teikiama nemokamai. Tai turėtų paskatinti taupesnius gamintojus atsigręžti į ligi šiol ignoruotus „Windows“ įrenginius, tad ateityje jų gali gerokai padaugėti.

Viskas viename – vienas visuose

Atnaujinta sistema pati atpažins, kokio tipo įrenginyje ja naudojatės, ir atitinkamai keis savo elgseną. Ypač akivaizdžiai tai pajus naršyklės „Internet Explorer 11“ naudotojai. Naršyklė prisitaikys tiek prie planšetės 8 colių įstrižainės ekranu, tiek prie didžiulio 24 colių įstrižainės monitoriaus ir automatiškai parinks šrifto dydį, atveriamų langų skaičių ir t.t.

Naršyklė ne tik geriau pritaikyta valdyti gestais, bet čia atsirado skaitymo režimas (reading mode). Todėl dabar, atvėrus internete straipsnį, kurį norite paskaityti, naršyklė tai atspės  ir iškart pradės rodyti tekstą taip, kad skaityti būtų kuo patogiau.

Be to, jei prie tos pačios savo „Windows“ paskyros esate prijungę ir kompiuterį, ir planšetinį kompiuterį, ir „Windows“ telefoną, gerokai pagerėjo jų tarpusavio ryšys. Pradėję naršyti kurioje nors svetainėje, galėsite tęsti naršymą perėję prie kito savo įrenginio. Tad prireikus palikti darbo kompiuterį, nereikės nustoti skaičius įdomų straipsnį – galėsite tęsti telefone.

Apie atnaujintą „Windows Phone 8.“ jau rašėme. Tik primename, kad ir juose atsirado toks įprastas „Android“ savininkams nustatymų centras (Action Center), telefonuose įsikūrė asistentas su dirbtiniu intelektu „Cortana“, sugebantis pažinti jus ir laiku priminti viską, kas svarbu (tiesa, Lietuvoje jo dar teks palūkėti), įdiegta „plaukiojanti klaviatūra“ (Flow Keybord), su kuria jau pasiektas naujas spartaus žinučių rašymo rekordas.

Tačiau bene svarbiausias pokytis yra tas, kad nuo šiol abi operacinės sistemos – ir kompiuterio, ir telefono – gerokai labiau integruotos. Tai užtikrina debesies naudojimas ir bendra „Windows“ paskyra.

Pavyzdžiui, jei užsukote pas draugą į svečius ir suvedėte į savo „Windows“ telefoną jo bevielio interneto slaptažodį, jį gaus ir visi kiti jūsų „Windows“ įrenginiai. Taigi, jei kitą kartą čia atsinešite savo kompiuterį, jis prisijungs automatiškai.

Tas pats ir pasirinkus mėgstamas interneto svetaines – pakanka išsisaugoti viename įrenginyje, ir savo žymas matysite visuose kituose su ta pačia paskyra. Panašiai jau seniai elgiasi „Chrome“ naršyklė, tačiau ji juk neveikia „Windows Phone“.

Abiejų operacinių sistemų integracija dar labiau patiks programėlių kūrėjams. Jie jau dabar gali kurti universalias programėles, kurios bus diegiamos ir į telefoną, ir į kompiuterį. Numatyta netgi galimybė perkelti jas į žaidimų kompiuterį „Xbox One“.

Taigi gyvenimas tarp daugybės skirtingų ekranų tampa dar patogesnis – juk ir „Xbox“ žaidimą galėsime toliau žaisti kitame įrenginyje.

„Windows 8.1 Update“ bus pradėta platinti per „Windows Update“ balandžio 8 dieną, ir „Windows 8.1“ savininkai turėtų šią operacinę sistemą  gauti automatiškai (atnaujinimo failo vardas KB2919355). Turintieji atnaujintą  „Windows 8“ variantą galės atsisiųsti per „Windows Store“. Naujovės puikios, tik jos galėjo  būti įdiegtos iš pat pradžių, kai reikėjo sužavėti visus vartotojus, o ne tik tuos, kurie vis dar žaidžia su „Windows XP“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.