Ateityje „Windows“ teks nuomotis

„Microsoft“ siekis perkelti „Windows“ į visus elektronikos įrenginius neišvengiamai atneš pokyčių, ypač operacinės sistemos platinimo srityje. Panašu, kad korporacijai teks ją nebe pardavinėti, o nuomoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:56 AM

Kompanija jau keičia požiūrį į tai, kaip „Windows“ tobulinama ir platinama. Jos atnaujinimų ciklas gerokai sutrumpėjo, o mažųjų planšečių gamintojai gali „Windows 8“ diegti nemokamai.

Rinkos apžvalgininkai spėja, kad ateityje korporacija nebekurs naujų versijų kas trejus metus, o vietoje to siūlys reguliarius atnaujinimus, kuriuos vartotojai gaus už tam tikrą prenumeratos mokestį.

Neoficialiais duomenimis, „Microsoft“ jau ruošia operacinės sistemos atnaujinimą „Windows 8.2“, kuris turėtų būti išleistas vasaros pabaigoje (vieni šaltiniai teigia, kad tai nutiks rugpjūtį, kiti mini rugsėjį). Didesnio atnaujinimo, kuris veikiausiai vadinsis „Windows 9“, laukiama kitų metų pavasarį. Tačiau vis dar nėra aišku, ar jis ir toliau bus platinamas tokiu pat būdu, kaip dabartiniai „Windows 8.1“.

Šaltinių teigimu, „Microsoft“ valdžia svarsto galimybę leisti vartotojams operacinę sistemą įsidiegti nemokamai, tačiau užrakinti tam tikras jos funkcijas. Pavyzdžiui, apmokestinti visiems įprastą darbalaukio versiją, o nemokamai leisti naudotis tik moderniuoju, plytelių, meniu ir aplikacijomis.

Iš dalies, tai jau vyksta: korporacija leidžia nemokamai diegti „Windows“ į nedidelius planšetinius kompiuterius, kuriems darbalaukis praktiškai nereikalingas, nes jį naudoti tiesiog nepatogu. Be to, „Microsoft“ jau testuoja prenumeratos modelį su „Microsoft Office“ biuro programų paketu. Galbūt „Windows“ prenumeratoriams, kaip priedas, būtų pasiūlytas ir šis biuro programų paketas? Taip pat savo klientams kompanija, be didesnių sąnaudų, galėtų pasiūlyti papildomų paslaugų (pvz., „Skype“ skambučių, didesnę „SkyDrive“ saugyklą ir pan.).

Tai būtų patogiau ir daliai vartotojų, nes nebereikėtų svarstyti, ar verta įsigyti naują operacinės sistemos versiją, ar verčiau palaukti dar kelerius metus – jie galėtų visuomet naudotis naujausia versija. Iš kitos pusės, kardinalūs pokyčiai gali atgrasyti kai kuriuos klientus, tad prieš pjaudama „Microsoft“ turėtų pamatuoti mažiausiai devynis kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.