Nauja tinklų valdymo koncepcija – nepriklausomybė nuo gamintojų

Perduodamų duomenų srautai nuolat auga, juos valdyti vis sudėtingiau – auga poreikis apjungti naujai atsirandančius ir evoliucionuojančius esamus informacijos perdavimo įrenginius, prietaisus ir programas. Formuojasi Visa ko internetas (angl. Internet of Everything), o įmonių informacinių technologijų (IT) sprendimuose jau dešimtmetį ryškios virtualizacijos tendencijos įgauna žaibišką pagreitį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2014, 4:45 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:26 AM

Šiandien organizacijų dėmesio centre – Programine įranga paremta tinklaveika (SDN). Tai naujas tinklo spartos ir inovacijų galimybes atverianti tinklų virtualizacija.

Tinklų lygmenyje vykstančius pokyčius galima palyginti su asmeninių kompiuterių raida. Pirmųjų kompiuterių programinė įranga buvo nuosavybinė, t.y., įsigijęs įrenginį vartotojas tapdavo pririštas ir prie vieno gamintojo operacinės sistemos (OS) – jo teisės ir galimybės būdavo ribojamos.

Atsiradus atvirai kompiuterių architektūrai, tapo įmanoma rinktis, kokią OS naudoti – „Mac OS“, „Windows“ ar kt. „Šiandien panašūs evoliuciniai procesai vyksta ir tinklų lygmenyje: mažėja nuosavų gamintojų protokolų, judama link atvirais standartais paremtos tinklų infrastruktūros. Serverių virtualizacija seniai nebe naujiena, virtualizacijos procesai įžengė ir į tinklų valdymą“, – aiškina FIMA Telekomunikacinių sprendimų departamento direktorius Vaidotas Černiauskas.

Jo teigimu, tinklo valdymas keičiasi iš esmės. „Kaip sklandžiai vyksta IT komunikacijos ir duomenų aptarnavimo procesai priklauso nuo tinklo infrastruktūros. Tai sistema, kurią sudaro daugybė fizinių elementų – maršrutizatoriai, komutatoriai, ugniasienės ir kt. Juos ir tūkstančius galinių įrenginių jungia šviesolaidiniai arba variniai kabeliai. Atsiradus poreikiui prijungti naujus adresatus, įrenginius, paslaugas ar keičiantis jų geografinei vietai, įmonės IT specialistai tinklo elementus dažniausiai turi konfigūruoti rankiniu būdu. Tai labai imlu laikui, o konfigūravimo operacijų poreikiui augant, situacija tampa išties sudėtinga – verslui sunkiau pasiekti ar persiųsti reikiamus duomenis, svarbiuose procesuose gali pasijusti lankstumo trūkumas, kiti trikdžiai, – sako FIMA atstovas. – Uždavinį apsunkina ir kartais iškylančios skirtingų gamintojų įrangos nesuderinamumo problemos.“

Nauja tinklo valdymo koncepcija

SDN tinklų architektūra išlaisvina nuo prisirišimo prie konkrečių gamintojų, automatizuoja ir ženkliai supaprastina tinklų valdymą. „Extreme Networks“ vyr. sistemų inžinierius Europoje, Vidurio Rytuose ir Afrikoje Mikaelas Holmbergas įsitikinęs, kad SDN – trečioji tinklų technologijų banga.

„Pirmoji banga buvo vadinamųjų superkompiuterių tinklai, kai viskas buvo centralizuota ir vieno itin galingo kompiuterio ištekliais naudojosi daug prie jo prijungtų terminalų. Antroji – decentralizacija ir asmeninis kompiuteris bei interneto tinklai, o trečioji – SDN ir sugrįžimas prie centralizuotos architektūros. Tik dabar visa tinklo logika ir valdymas iš atskirų, sudėtingai valdomų įrenginių, perkeliama į vieną logišką virtualią infrastruktūrą. SDN leidžia optimizuoti tinklus mobiliems įrenginiams ir aplikacijoms, apjungti įvairias virtualias aplinkas ir patogiai jas valdyti iš vieno centrinio valdymo taško“, – sakė jis.

Pasak M.Holmbergo, atvira SDN architektūra lanksti tuo, kad leidžia paprasčiau ir greičiau plėsti tinklą, dėl automatizuoto valdymo sumažėja poreikis IT ištekliams – IT specialistai gali sutelkti dėmesį kitoms svarbioms veikloms, o įmonė gali laisvai rinktis savo uždaviniams spręsti tinkamiausią, atvirus standartus palaikančią įrangą. Visa tai taupo išteklius arba leidžia tais pačiais pasiekti kur kas geresnių tinklo valdymo rezultatų.

Naudoja ir smulkios įmonės

„Extreme Networks“ diegia SDN siekdama automatizuoti duomenų centrų veiklą, užtikrinti „atsinešk savo įrenginį“ (angl. bring your own device, BYOD) koncepcijos saugumą ir pagreitinti aplikacijų veiklą. SDN architektūra paremta tokiais atvirais standartais, kaip „OpenStack“ ir „OpenFlow“.

„OpenStack“ – naujos kartos duomenų centro „dirigentas“, vieningas įrankis, leidžiantis bendrai valdyti saugyklų, serverių ir tinklų išteklius, nustatyti ir konfigūruoti pagrindines jų funkcijas, pasitelkiant labai nedaug darbo jėgos. „OpenFlow“ – technologija, leidžianti visą tinklo intelektą nukelti į vieną valdiklį, atsakingą už tinklo darbingumą ir paslaugų teikimą, už tai, kaip vienos ar kitos paslaugos keliauja tinklu. Dėl šio standarto atsiranda visiškai kitokios kokybinės galimybės automatizuoti tinklo valdymą, integruoti jį su mobiliaisiais informacijos perdavimo įrenginiais ir aplikacijomis“, – sakė M.Holmbergas.

SDN – labiausiai duomenų centrams ir stambioms paslaugų teikėjoms tinkamas sprendimas, pavyzdžiui, telekomunikacijų operatoriams, geležinkelių, energetikos srities įmonėms ir kitiems dideliems tinklų ūkiams, kurie nuolat apdoroja didelius duomenų kiekius, turi daug klientų, pasiskirsčiusių plačiai geografiškai. Visgi į SDN sprendimus dairosi ir mažo bei vidutinio dydžio bendrovės, kurių veiklos specifikai tai aktualu ir kurios susiduria su kvalifikuoto IT personalo stoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.