Išmaniosios lovos įvertinimas: „Išsimiegok, žurnaliste!“

Kaip manote, ar gerai išsimiegate? Bent jau aš įtariau, kad tobulėti yra kur, bet situacijos nelaikiau tragiška. Pasirodo, klydau: darbo dienomis sugebu snūstelėti vos kelias valandas, o ir savaitgaliais iki rekomenduojamų 8 valandų gerokai trūksta. Tokias išvadas pateikė išmaniosios lovos funkcijas suteikiantis įrenginys „Beddit“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 18, 2014, 5:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:32 PM

Nereikia būti mediku, kad suprastum, jog miegas organizmui – itin svarbus. Nuo to, kaip išsimiegate, priklauso ne tik jūsų emocinė būsena, bet ir sveikata. Patarimų, kaip tinkamai įrengti miegamąjį, išsirinkti čiužinį ir pagerinti miego kokybę internete apstu. Tačiau kaip sužinoti, ar naktį išmiegojai tiek, kiek reikėtų?

Kai prieš kelias savaites dalyvavau „Beddit“ pristatyme Lietuvoje, iškart užsimaniau tokio daikto. Tiesa, jis nepigus – kainuoja 514 Lt. Gerai, kad esu žurnalistas ir galiu gauti jį išbandyti.

Dar pristatymo metu produkto kūrėjų klausiau, ar ant lovos patiesta juosta, fiksuojanti duomenis (širdies ritmą, judėjimą ir kt.), yra ištverminga. Mat nesu itin ramus miegalius – būna, kartais pasispardau ar pagalvę nusviedžiu ant žemės. Jie užtikrino, kad priklijavus prie čiužinio ir užtiesus antklodę ant lovos bus galima nors šokinėti – juosta prikimba patikimai. Na, tuomet duokit pabandyti!

Gulk – du!

Pirmasis vakaras: susiruošęs miegoti priklijuoju specialią juostą prie čiužinio, užtiesiu antklodę, įjungiu įrenginį į rozetę ir čiumpu telefoną – jame reikia įdiegti specialią programėlę, kuri fiksuos mano miego kokybę (pats įrenginys tik renka duomenis, o juos apdoroja ir apibendrina aplikacija). Gamintojas nurodo, kad „Beddit“ pritaikytas „iOS“ ir „Android“ įrenginiams. Kadangi testuoju naują „Sony“ išmanųjį, keliauju į „Google Play“... bet čia tokios programėlės nerandu.

Pasiknaisiojus „Beddit“ kūrėjų puslapyje paslaptis paaiškėja: pasirodo, programėlė dar „public beta“ stadijoje, todėl ją reikia siųstis „per aplink“. Minutė-kita ir programėlė paruošta bei laukia darbo. Spustelėjus „pradėti miegoti“ tenka dar kelias minutes palaukti, kol telefonas atranda „Beddit“ įrenginį ir su juo susijungia „Bluetooth“ ryšiu (beje, tos ryšio užmezgimui skirtos kelios minutės tapo kiekvieno vakaro tradicija – taip ir nesupratau, kodėl programėlė negali įsiminti įrenginio ir automatiškai su juo susijungti).

Aplikacija įspėja, kad ketina nusiurbti telefono bateriją, todėl rekomenduoja prijungti įkroviklį, taip pat pasiūlo nusistatyti žadintuvą. Kadangi baterija visiškai pilna, tik įjungiu žadintuvą ir atgulu laikino poilsio.

Prieš užmigdamas dažniausiai prasivartau kokį pusvalandį – kartais trumpiau, kartais ilgiau. Anot „Beddit“, panašiai buvo ir šįkart. Bet atsikėlus ryte laukė tikra staigmena: įrenginys mano nakties miegą įvertino 18 balų (iš šimto). Pasijaučiau kaip mokykloje gavęs dvejetą – tik vietoje: „Sėsk, du“, šiuo atveju labiau tiktų: „Gulk, du!“

Anot programėlės, tikrasis miegas truko tik 3.58 val., naktį buvau atsikėlęs du kartus (atsimenu tik vieną – gal aš lunatikas?), o ryte atsikėliau 6.36 val., nors man atrodė, kad kėliausi su žadintuvu – 7.15 val. Dar šiek tiek balų atimta už tai, kad keliolika minučių paknarkiau.

Ir nors ryte negalvojau, kad mano miegas nevertas net dvejeto, turiu pripažinti – dieną tikrai jaučiausi nekaip nusnūdęs. Labai nekaip. Matyt, nekokia naktis pasitaikė.

Tiesa, yra ir gera žinia: nors bijojau dėl širdies ritmo, jis, pasirodo, kuo puikiausias (59 dūžiai per minutę).

Be to, programėlė kiekvieną rytą pateikia po patarimą. Pirmąjį rytą man buvo pasiūlyta atsigulti ir keltis tuo pačiu metu – net savaitgaliais. Žinotų ji, kad savaitgaliai – mano viltis padoriau išsimiegoti, patylėtų...

Negalvokite apie rožinį dramblį

Antrąjį vakarą į lovą susiruošiu beveik valanda anksčiau – reikia atsigriebti už aną naktį. Tiesa, prieš tai dar peržvelgiu programėlės nustatymus: pasirodo, galima nusistatyti, kiek valandų (nuo 6 iki 9 val.) miego tau užtenka. Šį nustatymą palieku nepakeistą, 8 val. Atsiguliau apie 23.15 val., o kelsiuosi 7.15 val. – svarbiausia tik miegoti.

Užtat prie bendrinių patarimų kategorijos prijungiu dar kelias – viršsvoris, stresas ir knarkimas (epitetai, nuostabiai apibūdinantys IT žurnalisto portretą...).

Spaudžiu „miegoti“ ir atsigulu savo tradicinėje miego pozoje, su viltimi užmigti greit. Deja, nepavyksta – ko gero, teisingas yra patarimas negalvoti apie tai, kad nori miego, nes tada užmigti nepavyks ilgai (logika ta pati: „Negalvok apie rožinį dramblį.“ Jau žinau, ką dabar įsivaizduojate. Nėra už ką.).

Ryte jau nuskambėjus pirmam žadintuvui plačiai pramerkiu akis ir griebiu telefoną – smalsu, koks šįkart rezultatas. O jis... joks – rezultato nėra.

Programėlė rodo, kad užmigau po 1.20 val., o dar po valandos ryšys su įrenginiu nutrūko. Tiek žinių – programėlė nebebandė vėl susijungti su „Beddit“, o kadangi miegą fiksavo tik kiek daugiau nei valandą, vertinti jį atsisakė. Ir net patarimų negavau – kas nemiega, mielas vaike, tam ir patarimų duot nereikia.

Kas iš tiesų nutiko ir kieno – telefono ar „Beddit“ – tai kaltė, taip ir neišsiaiškinau. Tačiau tos dienos vakarą susiruošęs miegoti ir bandydamas prijungti įrenginį vėl susidūriau su nesklandumais: programėlė jo niekaip nerado.

Pats „Beddit“ neturi jokių lempučių ir nerodo jokių ženklų, ar veikia. Išjungus jį iš rozetės ir vėl įjungus situacija nepasikeitė. Nepadėjo ir programėlės perinstaliavimas. Užtat išjungus ir vėl įjungus „Bluetooth“ ryšį įvyko stebuklas – „Beddit“ jau buvo matomas.

Aišku, būtų galima kaltinti telefoną – „Bluetooth“ ryšys veikia nepatikimai. Bet telefono adapteris prieš perkrovimą veikė gerai, matė kitus įrenginius (išskyrus „Beddit“), telefonas taip pat buvo aptinkamas.

Taigi kritikos strėlę šiuo atveju skirčiau „Beddit“. Visų pirma, kodėl nuspręsta pasirinkti „Bluetooth“ ryšį, kuris nėra skirtas nuolatiniam ryšio palaikymui tarp įrenginių? Kodėl ne, tarkim, „Wi-Fi“? Ir apskritai, kodėl pačiame „Beddit“, kurį būtina jungti į rozetę, nebuvo galima įrengti procesoriaus, atminties ir dar kelių komponentų, kad jis pats atliktų visus skaičiavimus. Vietoje to ši „išmanioji lova“ kasnakt siurbia telefono bateriją (vidutiniškai sunaudodavo 30–40 proc. baterijos per naktį), taigi rozečių dažniausiai reikia dviejų – ne tik „Beddit“, bet ir telefonui.

Pusėtini rekordai

Kadangi sekanti naktis buvo šeštadienio, kaip ir tikėjausi, poilsį „Beddit“ įvertino kur kas geriau: 76 balai. Iš lovoje praleistų 10.30 val. miegojau beveik 8 val., bet buvau atsibudęs net 5 kartus ir knarkiau ištisas 8 minutes.

Keista, bet patarimas – tas pats: „Pabandyk atsikelti anksti ryte ir savaitgalį.“ Argi programėlė nemato, kad miegoti nuėjau gerokai vėliau?.. Ir kodėl negalėjo kažko patarti dėl, tarkime, streso (širdies ritmas tąnakt siekė 67 dūžius per minutę)?

Naktį į sekmadienį miegoti nuėjau dar vėliau, bet nubudęs prieš vidurdienį jaučiausi išsimiegojęs. „Beddit“ taip neatrodė: pasirodo, miegojau tik 6.33 val., o už du nubudimus ir knarkimą rezultatas dar sumažintas iki 64 balų. Patarimas? „Sužinok, kiek miego tau reikia.“ Visai logiška – dar nebuvo nakties, kad normaliai išmiegočiau visas 8 valandas, tai gal man jų ir nereikia...

Sekančios nakties rezultatas – beveik identiškas (65 balai). Nors vėl reikėjo keltis į darbą ir miegojau kiek trumpiau (beveik 6 val.), išsimiegojau geriau nei eilinę darbo dieną – gal dėl to, kad po savaitgalio esu mažiau įsitempęs?

Nubudus antradienį teko nemaloniai nustebti: 37 balai. Tiesa, šįkart – vėl – buvo nutrūkęs ryšys. Tik, kadangi tai įvyko iki žadintuvo likus beveik dviem valandoms, programėlė nusprendė miegą jau įvertinti. Ir duoti keletą patarimų, ką galima užkrimsti atsikėlus naktį. Aš irgi turiu patarimą: veik.

Kitos nakties miegas vėl įvertintas nekaip: 26 balai. Ir nors man atrodė, kad užmigau gana greit, „Beddit“ to nepastebėjo: dvi valandas duomenų nefiksavo, tada nusprendė, kad „buvau išėjęs“, o grįžęs užmigau per 20 minučių. Tuomet, pamiegojęs puspenktos valandos, atsikėliau likus pusvalandžiui iki žadintuvo. Didžiai visu tuo abejoju, bet ką aš žinau – gi miegojau...

Atskleidė lovos paskirtį

Gal dėl prastų rezultatų kaltas aš? (Ne)Darbo dienos išvakarėse apsikeičiame lovos pusėmis su sužadėtine: tegul „Beddit“ įvertina jos miegą.

Nors antroji pusė prastu miegu nesiskundžia, rezultatas – ne ką geresnis nei mano savaitgalį: 69 balai. Pramiegota 7.30 val., atsikelta keturis kartus (ko gero, abu mes lunatikuojame), užtat knarkimo neužfiksuota. Patarimas: „Lova skirta tik miegui ir seksui. Nevalgyk, nežiūrėk TV ir nenaudok kompiuterio lovoje. Naudoti „Beddit“ ir išmanųjį telefoną matavimams leidžiama.“

Antroji sužadėtinės naktis įvertinta... penketu. Taip, 5 balai iš šimto. Anot „Beddit“, iš lovoje praleistų 6.30 val. miegota tik 3 valandas, net dvi valandas buvo snūduriuota, bet iki tikrojo miego kažko trūko. Patarimas – toks pat, kaip praeitą naktį. Galbūt tai užuomina? Šelmis...

Tai ar verta?

Mano asmeninė patirtis nebuvo tokia puiki, kaip tikėjausi – tikrai nemaniau, kad du iš aštuonių matavimų bus nesėkmingi. Kad ir kaip neramiai miegočiau, įrenginys juk turi būti pasiruošęs viskam.

Bet patys sprendžiate, kam leisti savo pinigus – jei labai rūpi miego kokybė, ko gero, tie 514 Lt nėra taip daug. Juk naudoti galėsite ne vienerius metus. Tiesa, kol kas programėlė – tik anglų kalba.

Užsisakyti „Beddit“ galima čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.