Britų mokslininkams parūpo sužinoti, ar telefonai kenkia vaikams

Britų mokslininkai pradėjo tyrimą, kuriuo siekia išsiaiškinti mobiliųjų telefonų poveikį vaikams. Trejus metus bus stebimi daugiau nei du tūkstančiai vaikų. Studija siekiama nustatyti, ar naudojimasis mobiliaisiais telefonais nedaro neigiamos įtakos vaikų atminčiai. Mokslininkai teigia, kad tyrimas turėtų padėti paneigti mitus apie telefonų žalą sveikatai.

Mokslininkai aiškinsis, kaip naudojamasis mobiliaisiais telefonais gali paveikti vaikų vystymąsi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Mokslininkai aiškinsis, kaip naudojamasis mobiliaisiais telefonais gali paveikti vaikų vystymąsi.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

2014-05-21 19:05, atnaujinta 2018-02-13 16:19

Mobilusis telefonas britų moksleiviams yra toks pat įprastas, kaip kuprinė ar knygos. Duomenys rodo, kad telefonais naudojasi maždaug 70 procentų 11–12 metų vaikų. Tarp keturiolikmečių šis skaičius dar didesnis – 90 procentų.

Tai bus pats didžiausias kada nors atliktas tokio pobūdžio tyrimas pasaulyje. Bus aiškinamasi, kaip naudojamasis mobiliaisiais ar kitomis belaidėmis technologijomis gali paveikti vaikų vystymąsi. Daugiausia dėmesio tyrime bus skirta aiškinantis poveikį atminčiai ir dėmesingumui.

„Yra tiesiog būtina atlikti tyrimą, nes mobiliaisiais telefonais naudojasi labai daug vaikų. To reikia tam, kad galėtume visuomenę nuraminti, jog nėra jokio neigiamo poveikio“, – sakė tyrimo autorė Mireille Toledano.

Tyrime dalyvaus maždaug pustrečio tūkstančio moksleivių. Jie bus stebimi trejus metus. Per tą laiką jie turės atlikti ne vieną testą ir atsakyti į daug klausimynų, padėsiančių įvertinti smegenų veiklą.

„Dažniausiai telefonus vaikai naudoja vakare, likę vieni namuose ar aptardami reikalus dėl namų darbų su tėvais. Vaikai daug laiko praleidžia naudodamiesi telefonais ir kompiuteriais“, – teigė mokytoja Nicola Mitchell.

Siuntimai dalyvauti tyrime jau išsiųsti 160 mokyklų.

Medikai iki šiol nėra pateikę aiškių įrodymų, kad telefonai kenkia sveikatai. Nėra duomenų ir apie tai, kad vaikai būtų labiau paveikūs nei suaugusieji.

Tiesa, Pasaulio sveikatos organizacija prieš kelerius metus pripažino, kad mobilieji telefonai gali padidinti smegenų vėžio riziką. Organizacija telefonų spinduliuotę pripažino „galbūt sukeliančia vėžį“, nes tiesioginis ryšys nebuvo nustatytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste