Lietuviai kuria ryšio sistemas su dirbtiniu intelektu

Ateityje mobilusis internetas bus toks pat spartus, kaip ir namuose esantis šviesolaidis. Užtat ryšio sistemos taps išmanesnės ir įgis technologinę sąmonę.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

2014-05-30 20:36, atnaujinta 2018-02-13 08:31

Tai prognozuoja Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai. Jie jau įrodė, kad belaidis interneto ryšys gali būti net triskart greitesnis, rašo „Lietuvos rytas“.

Mokslininkai tiria kognityviojo radijo technologiją, kuri padeda ryšio prietaisams prisitaikyti prie aplinkos sąlygų. Tokie įrenginiai gali keisti savo parametrus, taip pagreitindami ar sustiprindami duomenų perdavimo srautą, pagerindami ryšį.

Kognityvųjį radiją galima prilyginti prietaiso smegenims ar sąmonei, galinčiai suprasti aplinką, mokytis iš jos ir reaguoti į ją.

„Įsivaizduokite viešą belaidžio interneto ryšio tašką mieste, o jame – labai daug interneto vartotojų. Taškas turi veikti nepriekaištingai, tai galima pasiekti tinkamai suderinus aparatą. Tačiau ryšio parametrus reikėtų keisti kaskart pakitus vartotojų skaičiui, tinklo apkrovai.

Tai galima bandyti daryti perprogramuojant belaidį internetą, tačiau reikės įdėti gana daug pastangų. Išmaniojo radijo technologija, integruota į belaidžio interneto ryšio prietaisą, tai padarys automatiškai“, – teigė VGTU Telekomunikacijų inžinerijos katedros vedėjas Artūras Medeišis.

Kognityviojo radijo technologijos tyrimus atliekantys lietuviai mokslininkai tvirtina pasiekę reikšmingų rezultatų: per eksperimentus modifikuotose belaidžio interneto ryšio versijose buvo pasiektas 2–3 kartus didesnis greitis.

Todėl A.Medeišis prognozuoja, kad ateityje mobiliuosiuose įrenginiuose turėsime tokį pat spartų internetą, kaip ir namų kompiuteriuose.

Išmanusis radijas gali padaryti perversmą ir mobiliojo interneto srityje. Žmonės asmeninius kompiuterius vis dažniau iškeičia į mobiliuosius įrenginius, kurie tampa pagrindine prieigos prie interneto priemone.

Pavykus smarkiai padidinti mobiliojo interneto spartą, išauš debesų kompiuterijos era: planšetinis kompiuteris ar telefonas bus naudojamas darbui su programomis tinkle, serveriuose, ten pat saugosime naujai sukurtus failus.

Augs ir televizijos programų, filmų realiuoju metu žiūrėjimas: nereikės nei CD, DVD diskų, siųstis failų, viską bus galima žiūrėti tiesiogiai, prisijungus internetu prie duomenų bazių ar serverių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.