Keturios dienos su skambinančiuoju fotoaparatu „Samsung K Zoom“

Tiek laiko vietoj telefono kišenėje nešiojausi fotoaparatą, ir man vis tiek visi prisiskambino. 10x optiniu priartinimu aprūpinta „muilinė“, iš kurios išlenda objektyvas, fotografuojamiesiems nepalieka abejonių – tai fotoaparatas. Troleibuse bendrakeleiviai, per mano petį stebintys, ką darau 4,8 colio įstrižainės AMOLED ekrane, irgi neabejoja – tai išmanusis telefonas. Žodžiu, „Samsung“ pristatė atnaujintą hibridą tiems, kas kišenėje nori nešioti vieną, o ne du įrenginius. Tačiau ar sukryžminus arklį su gulbe išėjo pegasas?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 19, 2014, 7:30 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:31 PM

Sausi duomenys

Kaip jau minėjau, telefono (fotoaparato?) ekranas yra 4,8 colių įstrižainės „Super AMOLED“, tad rodomos spalvos tikrai labai ryškios, ir vaizdą įžvelgti įmanoma net saulės šviesoje.

Telefone įmontuotas „Samsung“ gamybos „Exynos 5260“ procesorius, kurį iš esmės sudaro du atskiri procesoriai – keturių branduolių „1,3 GHz Cortex A7“ ir dviejų branduolių „1,7 GHz Cortex A15“. Kaip žinome, šeši branduoliai skirti ne tam, kad telefonas taptų dar spartesnis, o siekiant ekonomiškumo – esant galios poreikiui įsijungia galingesnis, kai to nereikia, veikia silpnesnis procesorius.

Kadangi vis dėlto tai daugiau kamerafonas (ar teleparatas), daugiau dėmesio verta kreipti į jo kameros bei objektyvo parametrus, nes kaip telefonas jis visiškai atitinka reikalavimus, keliamus moderniam aukšto lygio įrenginiui. Vienintelis trūkumas – gana maža 8 GB talpos atmintinė, juk šiaip ar taip, kažkas ten saugos ir nuotraukas, ir vaizdo filmus, o jie užima daug vietos.

Pagrindinė telefono kamera (ne ta, kuri skirta asmenutėms) turi 20,7 MP raiškos 1/2,3 colio dydžio jutiklį. Akivaizdu, kad to daugiau negu pakanka daryti puikioms nuotraukoms. Antroji kamera yra 2 MP raiškos – nieko ypatinga, tačiau juk ne ji čia svarbiausia.

Iš korpuso išlendantis motorizuotas objektyvas turi 10x optinį priartinimą (24–240 mm), fotoaparatas aprūpintas vaizdo stabilizavimo funkcija, čia įtaisyta itin ryški ksenoninė bei LED blykstė, o „Samsung“ kameros programėlė turi visas įprastas tokiam įrenginiui funkcijas – galima fotografuoti automatiniu režimu, galima viską nustatyti pačiam pasirinkus rankinį, yra panoraminis, makro-, gražaus veido, fotografavimo prietemoje ir t.t. režimai.

Labai daug duoda galimybė filmuoti „Full HD“ vaizdą 60 kadrų per sekundę režimu. Tiesiog kameroje galite pasirinkti 8 kartus pagreitintą ar 8 kartus sulėtintą filmavimą, ir vaizdo filmas atrodys puikiai.

Aišku, šis įrenginys yra „Android“ (v4.4.2 KitKat), tad visos nuotraukų darymo bei apdorojimo programėlės čia veikia. Aišku, čia yra ir A-GPS imtuvas, LTE internetas, microSD kortelės lizdas, įdiegta ir vaizdo montavimo programa (nesinaudojau, tad negaliu vertinti).

Tad tiek visko pamačiau ir perskaičiau popieriuje. O ką pajutau?

Šlapi pojūčiai

Na, nelabai šlapi – kitaip negu „Galaxy S5“, šis kamerafonas atsidūręs vandenys tikrai mirs. Tai akivaizdžiai matyti jau įdedant SIM kortelę – nuimamas galinis dangtelis tikrai neturi jokios apsaugos, objektyvui skirta anga atvira, įkrovimo lizdas neapsaugotas. Žodžiu, baseino dugno šiuo daiktu nenufotografuosi.

Man kliuvo baltos spalvos įrenginys, tad truputį bijojau, jog odą imituojantis (toks pat skylėtas, kaip „Galaxy S5“) galinis dangtelis greitai susiteps. Nesusitepė.

SIM kortelės įstatoma „senoviškai“ – išėmus bateriją, o microSD – nagu atvėrus dangtelį šone. Čia jokių problemų nekilo, telefonas įsidiegė visas mano paskyros programėles, telefonus ir t.t. pats (aišku, buvau viską sinchronizavęs tiek „Google Drive“, tiek „Samsung“ paskyroje). Tačiau iškart pradėjęs naudotis praktiškai, ėmiau pastebėti ir šio įrenginio trūkumus.

Tik įdiegus programėles telefonas veikė kažkaip nelogiškai – kartais strigo atverčiant kitą ekraną, paskui – staiga šoka viską daryti tarsi pagreitintai. Žodžiu, trečią naudojimosi minutę jau galvojau, kad „Samsung“ čia sudėjo kur kas silpnesnį procesorių ir mėgins pigiau parduoti keistų funkcijų prikištą „Galaxy S5“ vizualiai primenantį telefoną.

Beje, jau po keleto minučių telefonas lyg „apsiprato“ su tuo, ką į jį sumečiau, ir toliau pokštų nebekrėtė, nė karto neįstrigo.

Antra bėda, kuri iškart suerzino: 8 GB vidinės atminties tokiam įrenginiu mažai. Suprantu, kad bandydamas esu įsidiegęs gerokai daugiau programėlių, negu reikia vartotojui, tačiau kai nuo pirmos akimirkos telefonas tau pradeda rodyti užrašą „per mažai laisvos atminties, dėl to gali neveikti kai kurios sistemos funkcijos“, imi nervintis.

Taigi, neįdėjus bent 8 GB microSD kortelės, naudotis šiuo įrenginiu normaliai tiesiog nepavyks – vaizdo filmai bei nuotraukos išties užima daug vietos, tad atmintį gretai užpildys, ir nepadės nė mėginimas ištrinti visus „Angry Bird“  (man tai ir teko padaryti).

Gerai bent tai, kad „Samsung“ nepasekė „Google“ pėdomis ir leidžia daromus kadrus iškart išsaugoti išorinėje kortelėje – taip vidinės atminties stoka fotografuoti netrukdo.

Trečias nepatikęs man dalykas yra grynai emocinis – nelimpa man prie delno tokio storoka „muilinė“, ir tiek. Nors niekada nesupratau gamintojų siekio kurti kuo plonesnius telefonus, šis išties jau per storas ir per sunkus (200 gramų). Suprantu, kad kitaip objektyvo nesutalpinsi, tačiau dabar kalbu apie telefoną.

Ketvirtas – fotografavimas. Keista, ar ne, kai erzina pagrindinė fotografuoti skirto įrenginio funkcija. Ne, jis viską daro puikiai, tiesiog priartinantys objektyvai visada yra tamsesni už tokios funkcijos neturinčius ir, pamėginęs fotografuoti kambaryje, iškart tai pastebėjau – pirmas kadras be blykstės buvo gerokai tamsesnis, negu darytas prieš tai turėtu telefonu.

Tiesa, tą tamsumą kompensuoja specialios fotografavimo prietemoje funkcijos, tad vėliau fotografuoti ėjosi visai neprastai. Nors vis tiek kirbėjo įtarimas, kad tokia specialia kamera aprūpintas telefonas turėtų fotografuoti dar geriau. Bent jau 40 MP „Nokia“ tai daro geriau, nors ir neturi tokio artinimo.

Penktas dalykas erzino, matyt, todėl, kad prieš tai turėjau „HTC One m8“. Ne, ne, „Samsung K Zoom“ kamera tikrai geresnė už HTC superpikselius. O štai baterija…

 “HTC One“ be vargo laikė dvi paras, o šio telefono baterija išties nuvilia. Visai nefotografuojant ir tik vidutiniškai naudojantis išmaniosiomis funkcijomis, parą šiaip taip laiko. Tačiau bent kiek dažniau fotografuojant ar filmuojant baterija senka labai greitai. Taigi einantiems į žygį gamtoje vis dėlto patarčiau pasiimti paprastą fotoaparatą. Telefonas turi ir naująsias „Samsung“ taupymo funkcijas, tad veiks ir be fotografavimo.

Na, štai, atmetus išvardintus nedidelius trūkumus, lieka privalumai. Man išties patiko, kaip šis įrenginys filmuoja. Sulėtintas ir pagreitintas filmavimas atrodo puikiai, mp4 failai neužima daug vietos, ir tai džiugina. Tiesiog telefone montuoti vaizdo filmų nemėgstu, tad montavimo programos neišmėginau.

„Samsung“ pristato telefone daugybę savo programėlių. Įprasta, kad vartotojai jas ignoruoja ir naudojasi įprastomis, tačiau šiuo atveju verta pamąstyti ir apie siūlomas „Samsung“.

Pirmiausia dėl to, kad naudojant jas veikia papildomos telefono funkcijos – pavyzdžiui, uždengus ekraną delnu, sustoja vaizdo atkūrimas, perbraukus galima nufotografuoti ekraną ir t.t. Man toli gražu ne viskas veikė taip, kaip aprašyta, bet pasikankinus kažką išgauti pavyko.

Žiauriai švelni išvada

Žodžiu, telefonas su jam keliamomis užduotimis susitvarko, ir kai kuriems žmonėms (pavyzdžiui, mėgstančiai kiekviena proga fotografuoti savo anūkėlius močiutei ar nemėgstančiam apsikrauti vagis traukiančiais daiktais turistui) jis tikrai tiks. Tačiau pegasas iš arklio ir gulbės kol kas nepavyko – greičiau jau labai greitai šuoliuojanti antis su sunkokomis pasagomis. Asmeniškai aš padedu „Samsung Galaxy K Zoom“ atgal į lentyną ir einu rinktis toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.