Nesusekamas telefonas „Blackphone“ jau pasiekė pirkėjus

„Blackphone“– dar Barselonoje vykusio Mobiliojo pasaulio kongreso metu pristatytas saugiausias pasaulyje telefonas – jau pagamintas ir išsiųstas pirmiesiems užsakovams. Tai pirmas toks įrenginys, pagamintas pirmiausia galvojant apie naudotojo privatumo apsaugą. Jau išrinktas vienu iš dešimties geriausių 2014 m. Mobiliojo pasaulio kongreso produktų, nugalėjęs „Red Herring Europos Top 100" rinkimuose ir patekęs į „MIT Technology“ sudarytą revoliucinių 2014 m. technologijų dešimtuką, telefonas žada išpildyti kiekvieno svajonę atsikratyti „didžiojo brolio“ akies.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 1, 2014, 7:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:02 AM

„Blackphone“gaminanti Šveicarijos kompanija „SGP Technologies SA“, kurią bendrai įkūrė saugumo sprendimus siūlanti „Silent Circle“ ir telefonų gamintoja „Geeksphone“, pranešė, kad birželio 30 d. išsiuntė pirmąją naujųjų telefonų partiją iš anksto juos užsisakiusiems pirkėjams. Taigi tie, kas nepagailėjo 629 dolerių už savo privatumą ir nusipirko nepririštą „Blackphone“ internetu (čia), netrukus sulauks išsvajotojo modelio.

„Džiaugiamės pradėję platinti savo stulbinamą įrenginį, kuriame pirmą kartą istorijoje sujungti žmogaus privatumo ir mobiliųjų inovacijų sprendimai. Pasaulyje, kuriame įrenginiai ir programėlės siūlo funkcijas, mainais už jas pasiimdami asmeninius vartotojo duomenis, „Blackphone“ žmogui suteikia galimybę rūpintis savo privatumu. Milžiniškas susidomėjimas mūsų telefonu rodo, kad visame pasaulyje jaučiamas didžiulis poreikis įrenginių, kurie jų savininko privatumo apsaugą iškelia aukščiau viso kito“, – sakė „SGP Technologies“ vadovas Toby Weir-Jonesas.

Lieka tikėtis, kad šiuo metu jau išpirktas (užsakymai naujai partijas bus priimami nuo liepos 14 d.) telefonas išties pateisins savo pretenzijas į saugiausiojo titulą, nes kiti jo parametrai atrodo gana vidutiniai.

4,7 colio įstrižainės 720p raiškos ekranas, 2GHz „NVIDIA Tegra" keturių branduolių procesorius, 1 GB RAM atmintinė, 16 GB vidinės atminties, 8 MP galinė ir 5MP priekinė kameros – žodžiu, viskas taip, kaip šiuolaikiniame vidutinio segmento telefone, kuris turėtų kainuoti kokius 800–1200 litų.

Labiausiai „Blackphone“ iš kitų išsiskiria tuo, kad jame sukasi unikali operacinė sistema – „Android KitKat“ pagrindu sukurta „PrivateOS“. Joje įdiegta galimybė vartotojui visiškai kontroliuoti savo saugumo lygį.

Telefonas koduoja balso ir vaizdo skambučius bei SMS žinutes. Naudojant „Silent Circle“, „Silent Phone“ ir „Silent Text“ įskiepus, niekas negalės sekti jūsų bendravimo tiek mobiliuoju tinklu, tiek per Wi-Fi.

Įdiegta „Kismet Smarte Wi-Fi“ valdymo programa saugo nuo to, kad prisijungus prie atvirų Wi-Fi tinklų kas nors galės perimti „Blackphone“ naudotojo duomenis bei prisijungimų istoriją ir taip susekti, kur jis šiuo metu yra, ką dirba, gauti kitus asmeninius duomenis.

Saugos centro funkcija leidžia savininkui akimirksniu keisti ir valdyti programėlėmis suteiktus leidimus, jų neišdiegiant ir net neperkraunant telefono.

Nuotolinio trynimo ir apsaugos funkcija leidžia savo telefono duomenis keisti iš bet kurios pasaulio vietos, tad ir vagys nieko gero negaus.

Įdiegta anoniminio naršymo ir VPN prisijungimo funkcija. Pagal nutylėjimą „Blackphone“ naudoja „Disconect Search“ interneto paieškos sistemą, kuri užtikrina privatų naršymą, neleidžia sekti, kuo žmogus domisi, slepia IP adresą ir saugo nuo „sausainiukų“.

Be to, „Blackphone“ įdiegta „Disconnect“ saugaus bevielio interneto programėlė – tai išmani VPN jungtis, sauganti nuo bet kokio stebėjimo tinkle.

Galiausiai „Blackphone“ pirkėjai gauna galimybę naudotis saugia privačia debesies laikmena „SpiderOak“, kuri užtikrina, kad tik jūs galėsite iškoduoti ir pasiekti savo asmeninius failus. Tiesa, tik 5 GB per mėnesį dvejiems metams.

Aišku, daugelis šių paslaugų gali būti perkamos atskirai, o „Blackphone“ savininkai nemokamai gauna galimybę jomis naudotis porą metų, tačiau viską sudėjus – išeitų per tūkstantį sutaupytų dolerių, tad trokštantiems visiškos ramybės tai visai apsimoka. Deja, pokalbių kodavimas veikia tik kalbant su kitu „Silent“ programų paketą turinčiu pašnekovu, tačiau „Blackphone“ pirkėjai metams gauna papildomus tris šių paslaugų paketus draugams ir šeimai, kuriuos galima įdiegti į kitus telefonus.

Gavę galimybę išbandyti telefoną „Ars Technica“ žurnalistai pamėgino įvairiomis priemonėmis apeiti jo apsaugas ir patvirtino, kad savo pažadą „Blackphone“ gamintojai įvykdė – įvairiausiose situacijose duomenų nuostoliai buvo tokie nežymūs, kad jokios naudos mėginančiajam sekti tai neduoda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.