„Apple“ nutylėjo daugiau negu pasakė

„Apple“ laikosi savo tradicijų, tad ir pristatydama „iPhone 6“ bei „Apple Watch“ nutylėjo daugiau, negu pasakė. Kadaise šį Steve'o Jobso talentą „Apple“ vadybininkas Budas Tribble'as pavadino iškreiptos realybės lauku. Dabar matome, kad ir Timas Cookas puikiai įvaldė realybės iškreipimo meną. Viskas paprasta – tereikia ryžtingai girtis minint tik teigiamus faktus, spinduliuoti įsitikinimu, kad sukūrei kai ką unikalaus, „užmiršti“ paminėti bent kiek nepalankius faktus ir auditorija su ašaromis akyse plos, o paplojusi bėgs pirkti.

Pristatymo šou kaip visada nenuvylė. Aišku, tų, kuriems netrūkinėjo transliacija.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pristatymo šou kaip visada nenuvylė. Aišku, tų, kuriems netrūkinėjo transliacija.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 10, 2014, 4:41 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:45 PM

Tobulų produktų tobulas pristatymas

Tik nemanykite, kad nekenčiu „Apple“ ir todėl kritikuosiu viską, ką jie pristatė. Jokiu būdu – esu tikras, kad tiek „iPhone 6“, tiek „iPhone 6 Plus“ yra puikūs produktai ir įsigiję juos „Apple“ ekosistemos žmonės tikrai džiaugsis. Naujasis A8 procesorius dar greitesnis, judesių daviklis gali rodyti net lipimą laiptais, telefonas paplonėjo milimetru, o suapvalinti kraštai išties gražiai pereina į ekraną.

Taigi žmonės pirks ir nenusivils. Negana to, pagaliau pristačiusi planšetofoną 5,5 colio įstrižainės ekranu „Apple“ pretenduoja pritraukti tuos, kurie ligi šiol nesijaučia patogiai naudodamiesi „Android“, bet norėdami didesnio ekrano neturėjo kito pasirinkimo.

Kiek labiau stebina, kad ir „iPhone 6“ didesnis už pirmtaką. Pripažinkite, tiek laiko besityčiojusi iš plytas gaminančių konkurentų „Apple“ tuo pripažino savo pralaimėjimą. Išmaniojo telefono 4,7 colio įstrižainės ekranas „Retina HD“  tikrai nebėra „patogiai telpantis delne“, o ankstesnių metų pristatymuose „Apple“ prisiekinėjo, kad pirkėjai nori būtent to.

Toks pažiūrų nenuoseklumas ir sugebėjimas girti net tai, kas parametrais akivaizdžiai atsilieka nuo konkurentų (išmoningai tuos parametrus nutylint) ir gavo iškreiptos realybės lauko pavadinimą. Pirmą kartą šį terminą 1981 m. pavartojo vienas „Macintosh“ kompiuterio kūrėjų B.Tribble'as, pasakodamas apie S.Jobso demonstruotą nepajudinamą įsitikinimą, kad „Macintosh“ kompiuteris pirkėjus pasieks 1982 m. Nors realiai tas kompiuteris buvo užbaigtas tik 1984 m., S.Jobso pozicija padėjo „Apple“ išlikti dėmesio centre.

Vėliau taip buvo pavadintas visas S.Jobso verslo ir vadovavimo stilius. Dėl geležinės charizmos nuo 1997 m. S.Jobso gaminių pristatymai virto tikrais magijos šou. Energija ir susižavėjimas nušluodavo bet kokias abejones ir klausytojai tiesiog užmiršdavo pagalvoti apie galimus trūkumus. Teisingai pažymėjo portalas „Mashable“: „Pristatyti „Apple“ produktai buvo tobuli, tačiau iškreiptos realybės laukas per tuos pristatymus – dar tobulesnis.“

Timas Cookas gana sėkmingai tęsia S.Jobso darbą, tad iš esmės norint kritiškai ir objektyviai vertinti naujus „Apple“ kūrinius reikia jų pristatymą vertinti kaip dėvėtų automobilių pardavėjo kalbas – atidžiau įsigilinti į tai, kas nutylėta, negu į tai, kas pasakyta. Tad pamėginkime jį įvertinti būtent iš šios pozicijos.

Poprasčiai ekranai ir neveikiantis laikrodis

Ką mums sakė. „iPhone 6“ ne tik didesnis – jis visais atžvilgiais geresnis. Vienas dalykas yra pagaminti didesnį ekraną. Visai kas kita – pagaminti didesnį daugelyje taškų liečiamą ekraną, rodantį ryškesnes spalvas, turintį didesnį kontrastą ir dar platesnį žiūrėjimo kampą. Tačiau kurdami „Retina HD“ padarėme būtent tai.“

Kaip yra. Mistiniu ragenos vardu vadinamas ekranas yra IPS tipo. Tokie dedami į faktiškai visus geresnius telefonus. Tuo atveju jei juose neįdiegti dar ryškesni, spalvotesni ir kontrastingesni „SuperAMOLED“ tipo ekranai.

„iPhone 6“ ekrano raiška yra 1334x750 taškų, „iPhone 6 Plus“ – 1920x1080 taškų. Taigi 4,7 colio įstrižainės telefono ekrano raiška nesiekia nė „Full HD“, o tai, tiesą sakant, šiais laikais yra tiesiog apgailėtina. 5,5 colio ekrano raiška geresnė. Išties – net pakankama. Na, tik perpus prastesnė už „LG G3“ ar „Samsung Galaxy Note 4“.

Spėčiau, kad jei prieš savaitę „Sony Z3“ pristatymo metu nebūtų pasakyta, kad 2K raiškos ekranai nepateisina didesnių energijos sąnaudų ir vartotojams to nereikia, tai būtume išgirdę iš T.Cooko. Graži mintis. Būtų. Jei kišenėje neturėčiau to paties „LG G3“ ir nežinočiau, kad vidutiniškai naudojant jo baterija tempia pusantros paros.

Ką mums sakė. „Su „iPhone“ padaroma daugiau nuotraukų negu su bet kuria kita kamera. Dabar kamera „iSight“ gavo naują jutiklį su „Focus Pixels“ ir naujų vaizdo filmavimo galimybių. Ji gali filmuoti 1080 p raiškos vaizdą 60 kadrų per sekundžių greičiu, o sulėtintą vaizdą 240 kadrų per sekundę greičiu.“

Kaip yra. Nepaneigiama tiesa, kad „iPhone“ fotografuoja geriau, negu atrodytų žiūrint į kameros parametrus. Tačiau metai po metų į vis naują telefoną dėti tų pačių 8 MP raiškos kamerą?.. Ir objektyvo šviesumas (f/2.2) nieko įspūdinga – tiesiog neblogas. Girtis „Full HD“ raiškos filmavimu, kai faktiškai visų kitų gamintojų flagmanai jau filmuoja 4K raiškos vaizdą, turėtų būti tiesiog nepatogu.

„iPhone 6 Plus“ kameros tokios pat kaip ir „iPhone 6“ – galinė 8 MP raiškos, priekinė – 2.1 MP. Tiesa, šis telefonas turi bent jau optinį vaizdo stabilizavimą. Funkciją, kuri telefonuose „Lumia“ diegiama jau seniai.

Žodžiu, daugeliu parametrų „iPhone“ kamera atsilieka nuo absoliučiai visų gamintojų panašios kainos segmento įrenginių.

Ką mums sakė. „Dar viena smulkmenėlė. „Apple Watch“. Laikrodis, kuris simbolizuoją naują žmogaus ir technologijų santykių etapą.“

Ką parodė. Tai išties panašiausias į tikrą laikrodį išmanusis ant riešo dėvimas įrenginys. Jis tiesiog mažesnis už konkurentų. Pirkėjai galės rinktis vieną iš trijų modelių – plieninį, sportinį arba auksinį. Milžiniškas apyrankių pasirinkimas. Laikrodžio dizaino svarbą „Apple“ pabrėžė į pristatymą prisikvietę daugybę mados specialistų. Ir teisingai – ant riešo bet ko žmonės nesisegs.

Valdyti laikrodį galima liečiant ir spaudžiant ekraną – du skirtingi jutikliai pateiks skirtingas komandas. Be to valdyti jį galima ir prisukimo ratuką primenančia „skaitmenine karūna“. Šis laikrodis apie gautus pranešimus savininką informuos tapšnodamas per riešą. Irgi puiki funkcija.

Nors be telefono „Apple Watch“ (jokiu būdu ne „iWatch“) beveik bejėgis, T.Cookas pabrėžė, kad tai itin tikslus laikrodis, kurio paklaida neviršija 50 milisekundžių ir kuris pats nustato laiką nuvykus į kitą šalį.

Be to, į laikrodį įmontuoti itin jautrūs jutikliai, širdies pulso matuoklis, o įkraunamas jis magnetiniu bekontakčiu įkrovikliu – prilipdai prie nugarėlės magnetą ir įkrauna.

Gal ir jokio stebuklo perpildytoje išmanių laikrodžių rinkoje, tačiau gana padorus įrenginukas, už kurį tūkstančiai „Apple“ gerbėjų suplos 349 dolerius.

Kaip yra. O štai čia daugiau mįslių negu atsakymų. Jei vertintume, kad „Apple“ nesididžiuoja tuo, ko nepamini, tai laikrodžiu jie atrodo visai nepatenkinti. Nes nepaminėjo beveik jokių parametrų.

Nė vieno pasigyrimo baterijos veikimu kelia rimtų įtarimų, kad ji išsikrauna per pusdienį. O jei ir ne, tai vis tiek greičiau negu „niekingųjų“ „Android“ konkurentų.

Išgirdome, kad ekranas bus padengtas safyro kristalu, tačiau nė žodžio apie ekrano raišką. „Retina“, ir tiek. Gerai, kad bent paminėjo, jog ekranas pradės švytėti pakėlus jį prieš akis.

„Samsung“, „Sony“, „Motorola“ laikrodžiai atsparūs vandeniui, juos galima nardinti į metro gylį. „Apple“ nenoriai pripažino, kad šio nenusiėmus galima plautis rankas, tačiau eiti paplaukioti nepavyks.

Sako, laikrodžiu bus galima susimokėti kaip mobiliąja pinigine. Bet nė žodžio apie tai, kaip veikia apsauga, kad nesusimokėtų juo kiti? Ar reikės laikyti pirštą ant „iPhone“ pirštų atspaudų jutiklio? Būtų kvaila. O jei ne, tai nesaugu.

Ir galiausiai išvis neaišku, ar tas laikrodis veikia. Į specialų kambarėlį sukviesti išrinktieji žurnalistai bei madų pasaulio atstovai matė, kad tie laikrodžiai veikia ant modelių ir darbuotojų riešų, tačiau patys išbandyti veikimo progos neturėjo. Jiems buvo įteikti laikrodukai, kuriuose sukosi ta pati per pristatymą parodyta vaizdo medžiaga. Atidžiai prižiūrimi jie galėjo atlikti kelis elementarius veiksmus – paspausti, bakstelėti, iškviesti meniu ekraną ir laikrodžio ciferblatą.

Todėl daugeliui susidarė įspūdis, kad laikrodis dar neužbaigtas ir tiesiog neveikia taip, kaip reklamuojamas. Lieka tikėtis, kad iki 2015 m. pradžios jį pavyks užbaigti ir bent jau tada paskelbti tikslią kainą. Nes minėti 349 doleriai vėlgi ne atsakymas – tai pigiausio modelio ar auksinio korpuso kaina, kokia vienos ar kitos apyrankės kaina.

Kiti pristatymo stebuklai

Nors tiesioginė transliacija lūžinėjo, nuolat strigo, o anglišką tekstą dažnai užgoždavo lyg ir kinams skirtas garso takelis, apie tai spauda beveik nerašė. Įsivaizduojate, kiek būtų patyčių, jei kas nors panašaus atsitiktų „Microsoft“? Keisčiausia, kad, matyt, nė patys žurnalistai nežino, iš kur tokia pagarba – juk „Apple“ viena nedraugiškiausių ir šykščiausiai informacija besidalijančių kompanijų. Gal nepatogu apie tai rašyti „Apple“ kompiuteriu?

Pirmosios 20 eilių pristatymo metu buvo rezervuotos „Apple“ darbuotojams. Jie itin stengėsi ploti, juoktis ir krykštauti reikiamu laiku. Šventės atmosferą taip sukurti galima. Bet komedija, per kurią už ekrano juokiasi netikra publika, visada atrodo pigokai.

Pasigyrimų ir savęs aukštinimo kontekste pritrūko bent mažytės užuominos apie trūkumų šalinimą. Aišku, „Apple“ juos pašalinti skuba greitai, tačiau nekenčia kalbėti apie tai, kad jų išvis buvo. Pristatymo metu nė žodžiu neužsiminta apie iš „iCloud“ pagrobtas pusnuogių įžymybių nuotraukas. Nesvarbu, kad visas pasaulis apie jas ką tik kalbėjo.

Žodžiu, gera tikėti, kad „Apple“ dirba tam, kad pasaulis taptų tobulesnis, džiugu, kad ji nepuola uždarbiauti prekiaudama neištobulintais produktais, tačiau kartais to tobulumo būna per daug. Pavyzdžiui, tobulai nuslepiami trūkumai virsta iškreiptos realybės lauku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.