Siaubą konkurentams įvarę kinai atveža savo telefonus į Lietuvą

Dar prieš kelerius metus „kino“ bijojo visi – keistais vardais pavadinti Kinijoje rinkti gaminiai pagrįstai kėlė nepasitikėjimą norintiems kokybiškos prekės. Atėjo laikai, kai bijoti „kino“ turi nebe pirkėjai, o konkurentai. „Oppo“, „One Plus One“, „Xiaomi“, „Meizu“ išmanieji telefonai savo kokybe, dizainu ir parametrais dažnai net lenkia kur kas brangiau kainuojančius „Samsung“, „Sony“, „HTC“ ar „LG“ flagmanus. Jau šiais metais vienas šių „naujosios kinų bangos“ telefonų – „Meizu MX4“ – pasieks ir Lietuvos pirkėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 12, 2014, 5:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:14 PM

Jokių kompromisų, jokių autoritetų

„Tokie ženklai kaip „Meizu“ ir „Xiaomi“ kelia rimtą konkurenciją pirmaujančių gamintojų dominavimui. Nauji rinkos dalyviai, kurie iki šiol buvo laikomi pradinukais, sparčiai auga ir tai ypač pastebima Kinijos rinkoje“, – teigia kompanijos TCCM generalinis direktorius Kamilis Vacekas.

Mobiliųjų įrenginių platintoja TCCM tapo oficialia rugsėjo 3 d. pristatyto „Meizu MX4“ tiekėja Rytų ir Vidurio Europos rinkoms. Taigi nėra ko tikėtis objektyvumo iš jos generalinio direktoriaus? Ne visai taip. „Meizu“ yra vienas tų gamintojų, kurių išmaniesiems telefonams liaupsių negaili dauguma juos išbandžiusių kritikų.

Aišku, daugeliui įprasta pasitikėti žinomais kompanijų vardais, įsivaizduojame, kad visokie „meižu“, „uavėjai“, „siaumy“ turėtų būti kažkas prasto, skirto neįperkantiems ir neišmanantiems. Tačiau prieš gerą dešimtmetį ir „Samsung“ su „LG“ garsėjo nebent poprastėmis mikrobangų krosnelėmis. Paklausę senelio rekomendacijų, išgirstume, kad geriausias radijo imtuvas yra „Telefunken“, muzikos grotuvas – „Columbia“ gramofonas, o telefonas – „Western Electric“ su rinkimo disku.

Tai tik pavyzdys, kad neužmirštume, jog niekas neamžina, ypač technologijos gamintojų įvaizdis. Ir kai visos didžiosios kompanijos viską seniai gamina Kinijoje, tiesiog kvaila pradėti bijoti pačių kinų gaminių kokybės. Besigiriančiai puikiu internetu Lietuvai jo greitaveiką užtikrina faktiškai vien „Huawei“ įrenga. To paties „Huawei“ mobiliojo ryšio stotelėmis naudojasi visi „Omnitel“ klientai. Štai ir „chujovėj“.

Išmaniųjų telefonų rinkoje viskas vyksta dar sparčiau. Kai kompanijos viena kitai ant kulnų lipa siekdamos kuo daugiau sukišti į kuo mažiau kainuojantį įrenginį, kurį reikia parduoti kuo brangiau, kad atpirktų visas investicijas į tyrimus, nesėkmes ir reklamą, tampa vis sunkiau atskirti vienos kompanijos produktą nuo kitos.

Būtent tokioje terpėje ir užgimė „naujoji kinų banga“. Gamintojai, kurie panaudoję šalyje ir taip renkamas bei laisvai parduodamas detales surinko savus ir kur kas pigesnius negu konkurentų įrenginius. Tik iki mūsų ligi šiol atvykdavo vien pigesni, prastesnių charakteristikų modeliai (išimtis nebent to paties „Huawei“ flagmanai).

Atėjo metas pamatyti ir tuos, kurie be jokių kompromisų siekia sutrypti konkurentus.

Daugiau už mažiau

„Pramonė kiekvieną dieną keičiasi, ir per ateinančius 2 metus galime išvysti visiškai kitus rinkos lyderius. Tai, kad „Meizu“ pradedama prekiauti Lietuvoje, yra puiki naujiena visiems naujovių gerbėjams, norintiems mėgautis nauju aukščiausios kokybės išmaniuoju telefonu. Mūsų rinka yra pasirengusi naujoms tendencijoms, o konkurencija teikia daug privalumų vartotojams“, – sako TCCM Baltijos regiono vadovė Rūda Straupė.

Taigi ką rasime „Meizu MX4“? Pirmiausia – aštuonių branduolių „MediaTek MT6595“ procesorių. Kas tai per žvėris, išduoda „AnTuTu“ spartos testas. Šis procesorius čia surinko 47 tūkst. taškų. Gerokai daugiau negu į „Samsung Galaxy S5“ montuojamas „Snapdragon 801“, surinkęs 36 tūkst. Nors tokių testų duomenys nebūtinai tiesiogiai atsispindi realiame darbe, LTE ryšį palaikanti iš suporuotų keturių branduolių procesorių padaryta telefono širdelė kelia pagarbą.

5,36 colio įstrižainės ekranas yra 1920x1152 raiškos, tad jo taškų tankis siekia 418 ppi. Įdiegta milžiniška 3100 mAh talpos baterija irgi kelia pagarbą. 20,7MP raiškos galinė kamera su f/2,2 šviesumo lęšiu atkeliavo tiesiai iš geriausių „Sony“ įrenginių. Telefonas gali filmuoti 4K raiškos vaizdą 30 kadrų per sekundę greičiu. Priekinė 2MP raiškos kamera dar šviesesnė (f/2.0). Visa tai sutalpinta 8,9 mm storio korpuse, o telefonas sveria 147 g.

Šis Lietuvą pasieksiantis įrenginys pagamintas remiantis tipine ambicingų jaunų Kinijos kompanijų strategija – neieškoti revoliucinių atradimų, bet į telefonus diegti viską, kas šiuo metu tikrai veikia ir yra geriausia. Sakytume, Steve'o Jobso dvasios įkvėpta strategija.

Be to, kaip ir daugelis kinų, „Meizu“ labai originaliai žiūri į „Android“ operacinę sistemą. Telefone įdiegta naujausia jos versija, tačiau kartu sukasi ir originali operacinė sistema „Flyme OS 4.0“. Šiokią tokią baimę kelia tam tikra kultūrinė tokių sistemų specifika – kas gerai kinui, visai nebūtinai džiugins europietį. Tačiau, kaip, beje, ir kiti tokie gamintojai, „Meizu“ vartotojui palieka labai daug teisių pačiam modifikuoti savo įrenginį.

Todėl nuoširdžiai tikimės, kad tai tik pirmoji kregždė mūsų rinkoje, o netrukus išvysime ir „Oppo“, gal net „Xiaome“. Beje, apie „Huawei“ šiuo atveju tyčia nerašau – nors mūsų rinkoje siūlomas nebrangus „P7“ modelis tikrai veikia puikiai, vis dėlto ši kompanija, kaip ir „Lenovo“, stengiasi Europos ir JAV vartotojams teikti būtent pigesnius, o ne geriausių parametrų modelius.

Verti paminėjimo

Apie kitą labai įdomų kinų vadinamojo startuolio gaminį „OnePlus One“ jau rašėme, tad nesikartosiu. Juolab kad ir jų prekybos strategija keistoka – teisę įsigyti šį telefoną reikia laimėti ir nusipirkti jį galima tik gamintojo svetainėje.

O štai ne kartą įvairiose parodose apžiūrėti „Oppo“ modeliai tikrai dar laukia savo tiekėjo Lietuvos rinkai. Pavyzdžiui, modelis „Oppo N1“ su 5,9 colio įstrižainės „Full HD“ ekranu turi ne dvi, o vieną, tačiau apsisukančią kamerą, kurios lęšių sistema gali kelti pavydą ne vieno fotoaparato savininkui. Be to, čia įdiegta galimybė valdyti ekraną pirštu braukiant per telefono nugarėlę, o telefono baterija net 3610 mAh talpos.

Tiesa, šis modelis jau senesnis, tad procesorius ne pats greičiausias ir vėlgi kartu su „Android 4.2“ čia sukasi gamintojo operacinė sistema „ColorOS“.

Naujasis „Oppo Find 7“ turi 5,5 colio įstrižainės ekraną, „Snapdragon 801“ procesorių, 13 ir 5 megapikselių kameras ir kainuoja nuo 399 eurų.

Dar vienas kinų „keistuolis“ – „Smartisan T1“. Jis nėra pigus – iki metų pabaigos pirkėjus pasieksiantis LTE modelis kainuos iki 599 dolerių. Tačiau dizainas, labai įdomi operacinė sistema, stiklinis korpusas išduoda – gamintojai nesiorientuoja į taupantį, bet mėgina įtikti turtingam pirkėjui.

Kinijoje furorą sukėlusi „Xiaomi“, atrodo, visai patenkinta tos šalies rinka ir niekur nesiveržia. Tačiau 145 g sveriantį modelį „Xiaomi Mi3“ su keturių branduolių „Snapdragon 800“ 2,3 Ghz procesoriumi, 5 colių „Full HD“ ekranu, 13 ir 2MP raiškos kameromis bei 3050mAh talpos baterija norintys gali už kokius 270 eurų įsigyti „eBay“. Jei kas nors tai jau padarė, džiaugtumės gavę atsiliepimų, ar vertas jis to triukšmo.

Tame pačiame „eBay“ senesnis „Meizu MX3“ modelis irgi kainuoja apie 270 eurų. Kadangi jo parametrai labai artimi „Samsung Galaxy S4“, už kurį ir dabar reikėtų suploti bent 450 eurų, patys galime apskaičiuoti, kiek pigesnis yra „kinas“.

Aišku, taupymo eksperimentas gali atrodyti rizikingas (kol kas rankose to „Meizu MX4“ nelaikėme), tačiau kas nerizikuoja, tas savo telefonui dirba ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.