Buitiniai robotai užkariauja namus

Šiuolaikiniame pasaulyje tapo įprasta, kad vis daugiau darbų už mus padaro robotai. Žinoma, ne žmogaus pavidalo robotai iš fantastinio filmo, o buitiniai robotai. Nešvarius drabužius išskalbia skalbyklė, sudėtingą matematikos uždavinį išsprendžia kompiuteris, o susikaupusią indų krūvą išplauna indaplovė.

Kai robotui nebepakanka akumuliatoriaus energijos, jis grįžta į bazinę vietą, įsikrauna, o tuomet važiuoja į tą vietą, kurioje baigė valyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kai robotui nebepakanka akumuliatoriaus energijos, jis grįžta į bazinę vietą, įsikrauna, o tuomet važiuoja į tą vietą, kurioje baigė valyti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2014, 11:08 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:00 AM

O juk visai neseniai tai buvo žmogaus rankų darbo reikalaujančios veiklos. Tuo tarpu dulkių siurbliai-robotai daugeliui mūsų vis dar skamba paslaptingai ir futuristiškai.

Tačiau dulkių siurbliai-robotai Lietuvoje yra pakankamai populiarūs. Pavyzdžiui, „Topo centre“ jų pardavimai sudaro apie 7–8 proc. visų dulkių siurblių pardavimų.

Pardavimai išlieka pakankamai stabilūs, nes ši dulkių siurblių kategorija turi savo pirkėjų auditoriją. Pirkėjai mėgsta juos dėl teikiamo komforto, nes fizinį žmogaus darbą atlieka pakankamai mažas prietaisas, o „sutaupytą“ laiką galima skirti sau maloniai veiklai.

Robotas – pats sau šeimininkas

Šiuolaikinės technologijos sukurtos taip, kad jos vartotojui palengvintų gyvenimą. Robotuose yra įdiegti specialūs jutikliai, kurie padeda atpažinti ir suvokti aplinką.

„Daugelis žmonių baiminasi, kad robotas įstrigs tarp baldų ar neaplenks kelyje pasitaikiusių kliūčių.

Tačiau robotų korpusuose yra integruota kamera, kuri fotografuoja patalpas ir išsaugo nuotraukas savo atmintyje. Robotas sudaro žemėlapį, kuris padeda lengvai orientuotis aplinkoje ir išvalyti visą patalpą. Kai robotui nebepakanka akumuliatoriaus energijos, jis grįžta į bazinę vietą, įsikrauna, o tuomet važiuoja į tą vietą, kurioje baigė valyti. 60 kv. m. buto išvalymui robotui pakanka vieno įkrovimo“, – sakė „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos padalinio Lietuvoje vadovas Miroslavas Ramanavičius.

Buitinių robotų namuose vis daugės

„Užprogramavus siurblio veikimo laiką ir vartotojui išėjus į darbą, nustatytu laiku robotas įsijungs, išvalys namus ir pats grįš į savo vietą. Siurbliai taip pat turi dulkių sensorių, kuris fiksuoja dulkių kiekį. Tas vietas, kuriose dulkių yra daugiau, robotas valo ilgiau. Taip pat galima pasirinkti, kad siurblys tvarkytų visą butą arba tik pasirinktas zonas, pavyzdžiui, tam tikru spinduliu aplink išpiltą cukrų“, – sakė M.Ramanavičius.

Ši ir kitos funkcijos didina dulkių siurblių-robotų populiarumą. Mykolo Romerio universiteto profesoriaus Gedimino Navaičio nuomone, mūsų gyvenime robotų atsiranda ir atsiras vis daugiau. Pasak psichologo, priešintis technologiniam progresui nėra prasmės.

„XVII amžiuje buvo sakančių, kad nėra reikalo visus žmones išmokyti rašyti, nes vaikinai padirbinės vekselius, o merginos rašys meilės laiškus. Tuo tarpu mūsų dienomis, žmonių, gyvenančių be automobilio, telefono ar skalbyklės yra nedaug. Todėl tai yra tik laiko klausimas, kada tobulesnę techniką naudos tie, kurie šiandien abejoja, ar jai reikia leisti pinigus“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.