Kaip mobilieji telefonai pakeitė mūsų gyvenimus

Į kišenę telpančio įrenginio ekrane galite matyti ir kalbėtis su kitoje pasaulio pusėje esančiu žmogumi, būdami viduryje miško – sužinoti tikslias koordinates, o mirkydami kojas ežere – žiūrėti televiziją ar klausytis muzikos. Ir visų šių malonumų kaina – kaip pietūs vidutiniame restorane.

Telefonai suteikia didžiules galimybes, tačiau nereikėtų užmiršti, kad tikrasis gyvenimas vyksta ne ekrane. Nebent tai, kas vyksta aplink, iš tiesų jums neįdomu...<br>123rf nuotr.
Telefonai suteikia didžiules galimybes, tačiau nereikėtų užmiršti, kad tikrasis gyvenimas vyksta ne ekrane. Nebent tai, kas vyksta aplink, iš tiesų jums neįdomu...<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2014, 5:56 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:48 PM

Prieš kelis dešimtmečius tai būtų skambėję kaip fantastikos romano ištrauka, tačiau tokia šiandienos realybė. Vienas įrenginys atstoja dešimtis ar net šimtus kitų, pradedant žibintuvėliu, kalendoriumi ir užrašine, baigiant knyga, žemėlapiu ir net pinigine.

Anksčiau net tokie paprasti dalykai, kaip susitikimas su draugu, buvo kur kas sudėtingesni: netikėtai pasikeitus planams likdavo tik repetuoti pasiteisinimą (ko gero, todėl geriausi draugai buvo kaimynai). Atsiradus laidiniam telefonui reikalai pagerėjo, bet ir tai ne visada padėdavo – jei žmogaus nėra namuose, apie tai, kodėl neatvykote, jam praneš tik atsakiklis. Šiandien jaunimas jau nesupranta, kam toks daiktas apskritai reikalingas: juk yra SMS!

Paradoksas: galėdami bet kada susisiekti žmonės susitinka rečiau, o dažnas ir draugų rate maigo telefonus vietoje to, kad bendrautų tarpusavyje.

Mobilusis ryšys pakeitė žmonių bendravimą, darbą, laisvalaikį. Ir tai – ne pabaiga. Pasaulyje mobiliuosius telefonus turi kone 5 mlrd. žmonių, jie okupuoja ir nepasiturinčias šalis. Per pastarąjį dešimtmetį besivystančiose šalyse mobiliojo ryšio naudotojų skaičius išaugo nuo 29 proc. iki 77 proc.

Kaip mobilusis ryšys ir mobilieji įrenginiai pakeitė mūsų gyvenimus? 

1. Susitikimai

Kaip jau minėta, mobilieji telefonai kardinaliai pakeitė susitikimus. Susitarei dėl susitikimo, bet pasikeitė planai? Paskambink ar parašyk SMS. Neturi planų? Paskambink draugui ar tiesiog parašyk „Facebook“ – kas nors juk atsilieps.

2. Daugiau jokių „ką veikti?“

Laukiate eilėje prie kasos parduotuvėje? Pas daktarą atvykote 10 minučių anksčiau? Iki darbo pabaigos liko kelios minutės? O gal tiesiog užtrukote „pas karalius“? Buvo laikai, kai tokiais atvejais žmonės tuščiai spoksodavo į lubas ar skaitydavo penkiskart vartytus žurnalus. Dabar galime rašyti draugams, skaityti „Facebook“ ar naujienų portalus, žiūrėti vaizdo įrašus su katėmis ar daužyti kiaules skraidindami piktus paukščius.

O jei ir turėdami išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį nesugalvojate, kaip praleisti laiką, – tiesiog dar neatsisiuntėte teisingos aplikacijos. Sakysite, nieko įdomaus nerandate? Galime užtikrinti: dar liko bent keli šimtai milijonų neišbandytų.

3. Kas vyksta?!

Yra ir blogoji pusė: šiuolaikiniai telefonai be įkrovimo ištveria vos dieną-kitą, o pamačius, kad ji baigia išsikrauti (ar, neduokdie, jau išsikrovė) dažnas išmaniojo įrenginio savininkas pradeda jausti tuštumą. Kaip dabar pasauliui pranešti, kokias salotas valgau restorane? Kaip sužinoti, ar žaidime manęs neaplenkė draugas? O jei – varge tu mano – kažkas bando prisiskambinti ar rašo žinutes?

Nerimas dažnai aplanko ir tuos, kurių telefono baterija visada įkrauta. Pasigirdus cyptelėjimui ar burzgesiui daug žmonių čiumpa už telefono – gal čia maniškis? Nesvarbu, kad sėdi susirinkime. Su kompanijos vadovais. Kurie svarsto, kam atėjo eilė „apkarpyti“ algas.

4. Visi žmonės – ranka pasiekiami

Tik nesupraskite tiesiogiai: ranka pasiekiami yra telefonai, kuriais ir galime susisiekti vieni su kitais. Tiesa, tai turi ne tik didžiulių privalumų, bet ir bent kelis trūkumus. Pavyzdžiui, savaitgalį gali paskambinti viršininkas ir paprašyti atvykti į darbą. Išvykai į užmiestį? Turėjai kitokių planų? Nieko tokio – dokumentus atsiųs į el. paštą. Poilsis palauks.

5. Šypsokitės – jus fotografuoja!

Šiais laikais visi mes tapome fotografais ir korespondentais. Jei turite telefoną, ko gero, jame yra ir vaizdo kamera, taigi galite fotografuoti ir filmuoti. Pamatei įvykį – fiksuoji. Nėra įvykio – darai asmenukes.

Dėl to klesti socialiniai tinklai, vaizdo įrašų ir nuotraukų dalijimosi portalai (pvz., „YouTube“, „Instagram“), tai keičia žiniasklaidą (ar šiandien jau pranešėte naujieną „Bendraukime“?). Tai taip pat reiškia, kad, jei padarysite kažką neįprasto ar keisto viešoje vietoje, netrukus jus apsups blykstės.

6. Kas tas „iPhone 3G“?

Vis dar naudoji „iPhone 3G“? Atsilikėlis! Kas čia, „Droid X“? Seniena... Maigai „Blackberry“? Akmens amžius!

Išmanieji telefonai ir planšetės tobulėja greičiau nei daugelis spėja šiems įrenginiams sutaupyti pinigų. Nepaisant to, siekdami neatsilikti nuo madų, žmonės juos keičia bent kas kelerius metus. Ir nepanašu, kad greitu metu ši tendencija pasikeistų.

7. Viskas viename

Telefonas, žemėlapis, kompasas, žadintuvas, kamera, fotoaparatas, žaidimų konsolė, muzikos grotuvas, kompiuteris, GPS įrenginys, žibintuvėlis... Buvo laikai, kai visa tai buvo atskiri įrenginiai, o norint juos sutalpinti reikėjo kuprinės ar net lagamino. Dabar visa tai nešiojamės kišenėje. Išvyksti į kelionę? Čiupk pasą, telefoną ir dantų šepetėlį – gero skrydžio!

8. Nėra ryšio? Tai – tik filmas...

Vaikiška lėlė atgijo, čiupo peilį ir puolė visus žudyti? Iš kapų lipa žmonės valgantys zombiai? Miškuose laksto vampyrai ir vilkolakiai? Visko gali būti. Tačiau kaip būrys mokinių ar į namus iškviesta auklė gali neturėti mobiliojo telefono?

Būkite ramūs, režisieriai viską apgalvojo. Nuo šiol galioja trys scenarijai: telefoną filmo herojus pameta arba jį pavagia, telefonas išsikrovęs arba nėra ryšio. Tiesa, pastarojo scenarijaus vis dažniau atsisakoma. Ir net jei pavyks iškviesti policiją, pareigūnai atvyks pavėluotai.

9. Natūralaus bendravimo trukdis

Ji bando tave sugundyti, o tu tikrini el. paštą. Jie juokiasi iš anekdoto, tu praneši „Facebook“ apie tai, kokį užkandį ragavai. Jis išsipasakoja apie nedorėlę draugę, kuri jį paliko, o tu pjauni virvę, stumdai saldainius ar erzini paukščius.

Mobilieji įrenginiai atveria milžiniškas galimybes, tačiau dėl jų neverta aukoti tikrojo gyvenimo.

10. Priemonė atsikratyti prielipos

Iš kitos pusės, ne visi žmonės yra įdomūs, o temos – įkvepiančios. Tokiais atvejais telefonas gali tapti ir išsigelbėjimu.

Lėktuve pakeleivis bando įpiršti draudimą? Gatvėje sutikai 20 metų nematytą bendraklasį, kurio nei atsimeni, nei labai mėgai mokykloje? Bendradarbis įsikalbėjo apie vaikystės nuotykius, o tau „dega“ užduotis? Trauk telefoną ir grįžk į mėgstamų draugų pasaulį.

Tai – tik dalis... palaukite. Atsiprašau – turiu atsiliepti.

Pagal CNN informaciją parengė Gediminas Gasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.