Daiktai pradės „kalbėtis“ greičiau, nei tikitės

Prireikė daugiau nei dviejų dešimtmečių, kad 5 milijardai Žemės gyventojų įgytų galimybę vieni su kitais bendrauti mobiliaisiais telefonais. Tiek ilgai laukti nebereikės – mus supantys išmanieji daiktai tarpusavyje bendrauti pradės greičiau nei tikitės. Tokiomis prognozėmis Stokholme (Švedija) dalijosi tarptautinio „TeliaSonera „M2M“ simpoziumo, kuriame kasmet dalyvauja didžiausių IT ir telekomunikacijų bendrovių atstovai, dalyviai.

Prognozuojama, kad iki 2020 m. visame pasaulyje bus apie 50 mlrd. į tinklą įjungtų ir tarpusavyje sąveikaujančių įrenginių.<br>123rf nuotr.
Prognozuojama, kad iki 2020 m. visame pasaulyje bus apie 50 mlrd. į tinklą įjungtų ir tarpusavyje sąveikaujančių įrenginių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 6:33 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:37 AM

Prognozuojama, kad iki 2020 m. visame pasaulyje bus apie 50 bilijonų į tinklą įjungtų ir tarpusavyje sąveikaujančių įrenginių (angl. machine to machine arba M2M). Jie primins, kad jau laikas išnešti šiukšles, įspės apie didžiausias spūstis kelyje ar praneš apie padidėjusį jūsų kraujospūdį.

Interneto evoliucija

„Daiktų internetą būtų galima pavadinti trečiuoju interneto evoliucijos etapu. Iš pradžių prie interneto buvo prijungti mūsų kompiuteriai, vėliau mobiliuoju internetu tarpusavyje susijungė žmonės, o dabar į tinklą jungiasi visi mus supantys daiktai. Mums tai leis gyventi dar geriau, o verslui – veikti efektyviau ir uždirbti daugiau pajamų“, – sakė „Oracle“ kompanijos „Java“ ir „Internet of Things“ produktų vystymo viceprezidentas Henrikas Stahlis.

Išmanieji biurai jau nebe vizija, o tikrovė. Vienas tokių, veikiantis Švedijoje, buvo pristatytas simpoziumo dalyviams. Įvairiose vietose įmontuoti išmanieji elektros kištukai ir jutikliai keitė lapelius su įvairiais priminimais ir gerokai palengvino biuro administratorės darbą. Viskas, ko reikia išmaniojo biuro administratorei, – išmanusis telefonas ar planšetė.

Išmanieji elektros kištukai ir jutikliai siunčia į juos pranešimus, kai kopijavimo aparate baigiasi popierius ir dažomieji milteliai, primena, kad laikas papildyti popierinių rankšluosčių atsargas, ir net perspėja, kada vertėtų uždaryti konferencijų salės langus, kad patalpa spėtų sušilti iki artimiausio susirinkimo.

Žinios tapo nauja valiuta

„Šiandien gyvename pasaulyje, kuriame daugiau informacijos, nei jos spėjame suvartoti. Paklausite, kam verslui reikia daiktų interneto? Atsakysime taip: nes paprasti duomenys yra jau pasenusi valiuta. Jūsų įžvalgos ir žinios, paremtos šiais duomenimis, yra nauja valiuta. Visa tai padeda ne tik pamatyti naujas verslo galimybes, bet ir išvengti klaidų“, – teigė „Microsoft" Švedijos padalinio generalinis direktorius Jonas Perssonas.

Henrikas Stahlis įsitikinęs, kad teisingai panaudota turima informacija leidžia verslui pagerinti teikiamas paslaugas, sumažinti jų kainą arba sukurti papildomą vertę savo klientams ir tokiu būdų įgyti didesnį pranašumą prieš konkurentus.

„Pateiksiu jums pavyzdį, kokią pridėtinę vertę savo klientams, pasinaudodamos M2M sprendimais, galėtų sukurti automobilių kompanijos. Kai Kalifornijoje sugenda jūsų automobilis, nuvykti į darbą būna tikras iššūkis, nes viešojo transporto sistema čia neišplėtota taip gerai kaip Stokholme. Aš būčiau linkęs su kompanija pasirašyti sutartį, kad kiekvieną kartą, kai mano automobilio prietaisų skydelyje užsidega raudona lemputė, man paskambintų iš serviso ir pasiūlytų pagalbą. Mielai mokėčiau už jų paslaugą, jei per 15 minučių jie man pasiūlytų pakaitinį automobilį ir pasirūpintų sugedusia transporto priemone“, – sakė „Oracle“ atstovas.

Šiaurės šalys – lyderės

Šiaurės šalyse įjungtų į tinklą įrenginių skaičius jau pranoko bendrą regiono gyventojų skaičių. Prognozuojama, kad iki 2017 m. į tinklą įjungtų įrenginių skaičius išaugs daugiau nei dvigubai – iki 70 mln.

Naujausi „TeliaSonera“  skaičiavimai rodo, kad iki 2017 m. vienam Šiaurės šalių gyventojui teks 2,6 į tinklą įjungto daikto, o M2M rinkos vertė Šiaurės ir Baltijos šalių regionuose pasieks 6,1 mlrd. EUR. Telemetrijos sprendimai čia jau plačiai taikomi transporto, energetikos, sveikatos apsaugos bei medicinos srityse.

Šių metų vasarą bendrovė „Omnitel“, savo verslo klientams pristačiusi „TeliaSonera“ grupės sukurtą M2M paslaugų valdymo platformą, prognozuoja, kad Lietuvoje kitąmet M2M rinka padidės maždaug 35 proc. Tikimasi, kad vienu pagrindinių M2M rinkos Lietuvoje augimo variklių taps prie interneto prijungti pastatai, tačiau didelį potencialą turi ir energijos valdymo sprendimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?