„iPhone 6“ ar „Samsung Alpha“ – išbandėme, tad kurį pasirinkti?

Įsižiūrėję atidžiau suprasime – šiedu priešiškų ideologijų atstovai faktiškai yra tikri broliai. Abu telefonus jau seniai galime įsigyti, tačiau retas turėjo galimybę išmėginti ir palyginti ir vieną, ir kitą. Pats metas šią spragą užpildyti. Štai subjektyvios įžvalgos to, kuris dar prieš du mėnesius „Samsung Alpha“ neabejodamas būtų išrinkęs labiausiai pradžiuginusiu 2014 m. išbandytu telefonu, bet po to gavo „iPhone 6“… Taigi kas laimės – nučiulptas muiliukas ar aliuminio briauna?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Feb 1, 2015, 4:10 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:02 AM

„Broliški“ faktai

Kad ir kiek mojuotų kumščiais „Apple“ gerbėjai, kiek raukytųsi „Samsung“ savininkai, nuo fakto niekur nedingsi – jei ne skirtingos operacinės sistemos, šių kompanijų gaminiai būtų artimiausi broliai. Ir dabar, nepaisant visų karų, jos patvirtino, kad „Samsung“ tieks daugiau negu 70 proc. dalių ateities „iPhone“. Taigi diskusijos apie geresnę vieno ar kito kokybę tiesiog neturi prasmės.

Popieriuje „Samsung Alpha“ „iPhone 6“ lenkia visais parametrais. Nors abu telefonai turi 4,7 colio įstrižainės ekranus, „Samsung“ modelis 14 gramų lengvesnis, šiek tiek žemesnis, plonesnis ir siauresnis.

Rankoje jausmas kitas. „iPhone“ išties sunkesnis, tačiau užsimerkus „Apple“ gaminys delne atrodo mažesnis. Apgaulingą pojūtį kelia korpuso dizainas – glotnūs „iPhone 6“ kraštai atrodo mažesni, palyginti su aštriomis „Alpha“ aliuminio apvado briaunomis.

Ekranai vienodo dydžio ir beveik analogiškos raiškos („iPhone“ raiška kiek didesnė, tačiau akis skirtumo nematys), bet „Samsung“ montuoja savo pamiltą „Super AMOLED“, o „Apple“ – tradicinį IPS LCD.

Abu itin kokybiški ir ryškus. Tiesa, „Samsung“ atrodo lyg ir šaltesnis, tad „iPhone“ ilgainiui akį pradeda džiuginti labiau. Gal taip yra dėl to, kad nesitiki, jog IPS gali būti toks kontrastingas ir pakankamai gerai įžvelgiamas net ryškioje šviesoje.

Kiti parametrai irgi panašūs, tad akivaizdu, kad mėnesiu anksčiau negu „iPhone 6“ pristatytas „Alpha“ taikosi į įprasto dydžio „Apple“ telefono pirkėjų rinką. Kaip ir „iPhone 6 plus“ įžūliai mėgina persivilioti „Samsung Note 4“ gerbėjus.

Taigi „Samsung Alpha“ yra netikras „iPhone 6“ brolis. Bet kai kurie teoriniai panašumai praktikoje labai skiriasi...

„Vienodos“ baterijos

Abiejų telefonų baterijos faktiškai vienodos. „Alpha“ – 1860 mAh, „iPhone“ – 1810 mAh. Ar tai reiškia, kad jie tiek pat „laiko“? Ne.

Nors daugelis bandytojų tvirtina, kad „iPhone 6“ baterija juos nuvylė, mano įspūdžiai visiškai priešingi. Kelis kartus pavyko vienu įkrovimu ištempti tris paras ir, mano nuomone, tai labai gerai. Visą laiką internetas buvo įjungtas, „Bluetooth“ jungėsi su beranke automobilio įranga, telefone skaičiau knygas ir naudojausi socialiniais tinklais. Tiesa, žaidimų nežaidžiu, o labiausiai procesorių apkrauna jie, tad aktyvūs žaidėjai gali nesitikėti tokio ilgo baterijos veikimo.

Analogiškai naudojant „Alpha“ krauti teko bent jau kas pusantros paros. Tad pergalę įrašysiu „iPhone“? Nebūtinai. „Samsung“ diegiamas energijos taupymo režimas jį aktyvavus viską apverčia aukštyn kojomis.

AMOLED ekrano energijos sąnaudos tiesiogiai priklauso nuo rodomos spalvos šviesumo. Balta – daugiausia, juoda – jokių sąnaudų. Išnaudojant šią savybę sukurtas energijos taupymo režimas, kai juodame ekrano fone rodomi tik simboliai, leidžia „Samsung“ telefonui veikti stulbinamai ilgai. Tiesa, tai jau bus ne išmanusis, o tiesiog telefonas su ekranu.

Kitas daugelio apžvalgininkų nurodomas „iPhone 6“ trūkumas – neįdiegta greitojo įkrovimo galimybė. Vėlgi jokių problemų dėl to nepajutau, „iPhone“ įsikrauna kiek greičiau, negu dauguma bandytų „Android“, tarp jų ir „Samsung Alpha“. O norintys dar pagreitinti įkrovimą ir nebijantys, kad tai greičiau pribaigs bateriją, gali naudoti „iPad“ įkroviklį.

„Vienodi“ pirštų atspaudų jutikliai

Abu telefonai turi pirštų atspaudų jutiklius. Abu leidžia jį naudoti aktyvuojant virtualias pinigines. Abiejų savininkai Lietuvoje šia funkcija pasinaudoti negali.

Esminiai pirštų atspaudų jutiklių skirtumai yra du. Pirmasis: „iPhone“ jutiklis veikia jį liečiant pirštu, o „Samsung“ – per jį pirštu braukiant. Antrasis: „Samsung“ jutiklį norisi atjungti, o „iPhone“ kažkaip priverčia juo naudotis.

Pirmiausia, nes „iPhone“ piršto atspaudo jutikliu naudotis daug kartų patogiau negu „Samsung“. Nors ir šis kartais priversdavo nelogiškai ilgai laukti atsargiai glaudžiant pirštą jutiklio griovelyje, „Samsung“ nuolat vertė braukyti po keletą kartų, o tai labai erzina.

Matyt, pats veikimo braukiant principas nėra patrauklus – kai perbrauki, negauni rezultato ir brauki iš naujo (gal tiesiog pirštas drėgnas), kur kas aiškiau pajunti, kad kažkas nesuveikė, negu kai tiesiog tenka ilgiau palaukti.

Antra priežastis, kodėl šiek tiek pažaidus „Alpha“ pirštų atspaudo jutiklį atjungiau, o „iPhone 6“ palikau įjungtą, yra ta, kad „Android“ leidžia telefono ekraną įjungti be jokio kodo, o „iPhone“ vis tiek vers kiekvieną kartą kodą rinkti. Vis tiek nepatogu, tad koks jau skirtumas.

Suprantama, jei tokį telefoną pavogs, džiaugsiesi, kad jis apsaugotas, tačiau parodykite man tą, kuris gerai nenudegęs dėl saugos sutiks kęsti nepatogumus?

„Skirtingos“ kameros

Popieriuje neabejotinai laimi „Samsung Alpha“. „iPhone“ turi 8 MP galinę ir 1,2 MP priekinę, o „Alpha“ – 12 MP galinę ir 2,1 MP priekinę kameras.

Praktika parodė, kad kelių megapikselių raiškos skirtumas esmės nekeičia, bet „Apple“ labiau pasistengė tobulindama vaizdo apdirbimą, ir tai matyti. Vienu ar kitu telefonu darytos nuotraukos beveik nesiskiria, bet spalvinė „iPhone“ gama malonesnė akiai.

„Samsung Alpha“ priekinė kamera vis dėlto šiek tiek geresnė, tad tikri asmenučių fanatikai gali rinktis… pavyzdžiui, „Samsung A3“. Suprantu, ne šį telefoną čia apžvelgiame, tačiau jis, ir pigesnis, ir naujesnis, ir plonesnis, ir turi 5 MP raiškos priekinę kamerą… Hmm, nukrypau.

Deja, „Android“ įrenginių kamerų gerbėjus esu priverstas nuvilti – filmuoja „iPhone 6“ nepalyginti geriau už absoliučią daugumą konkurentų.

Būtent šiame modelyje atsiradusi galimybė filmuoti itin sulėtintą vaizdą (720p raiška iki 240 kadrų per sekundę) jau sukėlė naują interneto pakvaišimą – draugai tranko antausius ir filmuoja, kaip šis veiksmas atrodo sulėtintai.

Pridėkime tai, kad „iPhone“ programėlių parduotuvėje yra keletas išskirtinių ir itin aukšto lygio programėlių vaizdui fiksuoti, ir „Samsung Alpha“… vis tiek liks vienas privalumas, kurio „iPhone“ neturi.

Taip „iPhone“mažesne raiška filmuos daugiau kadrų per sekundę, bet „Samsung Alpha“ gali 30 kadrų per sekundę filmuoti 4K raiška (2160p)! „Apple“ neturi ką į tai atsakyti. Tiesa, funkcija praktikoje mažai kam reikalinga – ne tiek daug mūsų kol kas turi tuos 4K televizorius, o paties telefono ekranas tokios raiškos neatkuria.

„Skirtingi“ procesoriai

Popieriuje vėl laimi „Samsung Alpha“. 8 branduolių „Exynos 5 Octa 5430“, kurio keturi branduoliai dirba 1,8 GHz, o kiti keturi – 1,3 GHz dažniu, gerokai lenkia „iPhone 6“ dviejų branduolių 1,4 GHz „Apple A8“. Ir 2 GB RAM yra daugiau už 1 GB.

Tik lenktynės vyksta ne popieriuje. Tad, kaip ir tikrose automobilių varžybose, pergalę lemia ne vien variklio galia, bet ir automobilio svoris bei piloto patirtis.

Intrigos nekursiu – šį sykį lygiosios. Efektyvesnė ir racionalesnė „iOS“ operacinė sistema veikė be jokių priekaištų (išbandyti telefoną gavau jau pasibaigus nevykusių atnaujinimų eksperimentams), o greitesnis „Samsung“ procesorius puikiai dorojosi su kartais pernelyg nepaslankia „Android“, tad irgi nė vieno priekaišto.

Laukti (ne)malonumai

Kadangi pats gyvenu „Android“ ekosistemoje, „iOS“ kėlė tam tikrą diskomfortą – turiu mėgstamas programėles, įprastas funkcijas ir, svarbiausia, mėgstu „Android“ suteikiamą failų sistemos naudojimo laisvę. „iPhone“ nenuvylė – nepatogumų patyriau.

Pavyzdžiui, savo elektroninių knygų archyvą laikau debesies laikmenoje „Dropbox“. „Android“ telefonuose iškart įsidiegiu, ko gero, universaliausią elektroninių knygų skaityklę „Moon Reader“ ir jokių problemų – ji leidžia rasti knygas „Google Drive“, „Dropbox“, vidinėje ar SD atminty.

Kiek pavargęs radau reikiamą formatą skaitančią nemokamą programėlę ir „iOS“ įrenginiu, tačiau ji pripažįsta tik „iCloud“ debesį. Teko diegti dar vieną programėlę, kuri leido paimti reikiamą failą iš „Dropbox“ ir įrašyti jį į telefono atmintį.

Žodžiu, man tai vargas. Be to, „iPhone“, aišku, nėra nė vienos pokalbius įrašinėjančios programėlės, o dauguma „Android“ nemokamų programų čia kainuoja…

Šį sykį bent jau negaliu pykti, kad „Apple“ neleidžia plėsti savo įrenginių atminties „microSD“ kortele. „Samsung Alpha“ tokios galimybės irgi nenumatė. Taigi „Alpha“ siūlo tik 32 GB vidinę atmintį, o „iPhone“ – 16, 64 ir 128 GB.

Tikrai nerekomenduočiau rinktis „iPhone 6“ su 16 GB vidine atmintimi, nes po pusmečio teks desperatiškai ieškoti, ką čia ištrynus. Jau nekalbu apie tuos, kurie sugalvos įsidiegti kokią nors interneto nenaudojančią navigaciją.

Na, o atėję pirkti „iPhone“ su didesne vidine atmintimi turės atsinešti ir man per didelę piniginę.

Dėl grožio ginčijamasi!

Žmonės dėl grožio ginčijasi, nors ir žino, kad tai beprasmiška. Net tie, kuriems „Apple“ visada yra gražiausia, mano, kad jie ginčijasi, nors „Samsung“ gerbėjai puikiai mato, jog tai isterija su religinės ekstazės elementais.

Man be ginčų ir be jokios abejonės iš šių dviejų telefonų gražesnis yra… tai, kad abu visai gražūs. Taigi vienos nuomonės nėra, analizuokime pojūčius.

Samsung Galaxy Alpha“ – griežtas, stangrus ir konkretus. Atrodo estetiškai tobulas, o korpuso briaunos gerokai primena „iPhone 5“. Nepritariu tiems, kurie kritikuoja galinio dangtelio plastiką, – man visai patinka, kad bent viena korpuso pusė nedūžta.

Aliuminio briaunos delne gerai juntamos, ir tai malonu. Konstrukcija atrodo tvirtesnė, o ir tikimybė, kad netyčia išsprūs iš delno, maža. Tiesa, žvelgiant kritiškai, gali pasirodyti, kad aliuminis čia – lyg koks dirbtinis inkliuzas. Priekis stiklinis, nugara – plastikinė, aplink – aliuminis…

Nors kai bandžiau šį telefoną, jis man atrodė vos ne pats gražiausias iš vidutinio dydžio „Android“, dabar pristatytas visiškai metalinis ir neįtikėtinai plonas „Samsung A5“ atrodo įspūdingesnis ir tobulesnis.

„iPhone 6“ – švelnutis ir nučiulptas lyg muilo gabalėlis po dienos sporto klubo dušinėje. Kaip jau minėjau, dėl tokios formos jis atrodo kiek mažesnis, o rankoje jį laikyti malonu lyg kokį nervus raminantį žaislą.

Užtat lengva įsivaizduoti, kaip jis išslysta, ir tuomet jau nervai tikrai pakriks. Taigi nors yra savotiško žavesio, vis dėlto korpusas atrodo kažkoks nulaižytas. Be to, kiekvieną kartą paėmęs į delną jaučiausi kaip žmogus, kuris po dušu spaudžia delne šlapią muilo gabalėlį... Ne, nieko stovinčio už nugaros ir laukiančio, kol pasilenksiu, neįsivaizdavau.

„iPhone 6“ naudai turiu pasakyti, kad jis nelinksta taip lengvai, kaip kai kas sakė. Kartą gana stipriai spustelėjau, ir visiškai nieko.

Lygiosios

Toks galutinis verdiktas. „iPhone 6“ turi kelis aiškius privalumus, jo ekrano spalvinė gama kiek meilesnė akiai, intuityvios „iOS“ funkcijos vis dar kelia susižavėjimą. Tačiau „Samsung Alpha“ neparodė jokių trūkumų, „Android“ sistema populiaresnė, o, svarbiausia, jo kaina kur kas artimesnė realiai įgyjamai vertei. O tai, jei nesi snobas, įvaizdžiu nevisavertiškumą dangstantis pižonas ar visureigiu, kuriam neuždirbo, važinėjanti tuštutė, yra svarbus privalumas.

Aišku, galiausiai pasirinkimą lems prisirišimas prie vienos ar kitos ekosistemos, tad visa tai, ką čia rašiau, neturi jokios prasmės… Nebent priminti, kad nauji „Samsung A5“ išties gražiai atrodo… Hmm, vėl nukrypau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.