Robotas-žurnalistas įsidarbino Volstryte

Programinė sistema, kuri iš pradžių buvo pasitelkta naujienų kūrimui, dabar rado kitą „karjeros“ galimybę. Finansų kompanijos ir JAV žvalgybos agentūros nusprendė, kad robotai yra pakankamai kvalifikuoti rengti ataskaitas.

Daugiau nuotraukų (1)

Robotika.lt

2015-02-04 16:45, atnaujinta 2018-01-14 03:35

Programinę rašymo sistemą „Quill“ išplėtojo kompanija „Narrative Science“. Čikagoje įsteigtai organizacijai buvo skirta užduotis komerciniam naudojimui pritaikyti universitete išrastą technologiją, kuri skaitmeninius duomenis geba paversti publicistine istorija.

Netrukus „Quill“ pradėjo rengti ne tik naujienų pranešimus apie beisbolo varžybas, tačiau ir finansų ataskaitas tokioms Volstryte įsikūrusioms organizacijoms, kaip „Forbes“.

„Quill“ karjeros sėkmė apskriejo pasaulį ir tapo naujųjų technologijų progreso įrodymu, teigiančiu, jog robotai ateityje galės pakeisti žmogiškąją darbo jėgą. „Narrative Science“ generalinio direktoriaus nuomone, kilusios diskusijos – nesvarbu, teigiamos ar ne, – buvo it palaima, nes pritraukė visuomenės dėmesį ir paskatino verslo plėtrą.

Šiuo metu „Narrative Science“ savo unikalųjį darbuotoją „Quill“ „nuomoja“ įvairioms finansų kompanijoms. Vienas iš pagrindinių roboto darbų šiose organizacijose – parašyti išsamius, ilgus raportus apie investicinius fondus, finansines galimybes ir pan. Vėliau ataskaitos platinamos investuotojams bei kitiems susijusiems asmenims.

Robotas per dieną parašo milijonus žodžių. Tačiau, kad ir kokia įspūdinga yra ši naujoji technologija, programa neveikia neturėdama konkrečių skaitmeninių duomenų. Sistema atlieka statistinę analizę ieškodama panašių įvykių, remdamasi sąvokomis bei analizuodama tendencijas. Programa sukuria tam tikrą reiškinio viziją, kad galėtų pateikti tinkamus, racionalius duomenis, t.y. „rašytinį" tekstą. Vis dėlto, anot skeptikų, nepaisant tinkamo duomenų pateikimo bei taisyklingo rašymo stiliaus, pojūtis, jog tekstas nėra sukurtas žmogaus, išlieka.

Modernus robotas turi įdiegtas rašymo taisykles, kuriomis pasikliauna sudarydamas sakinius, paragrafus ir t.t. „Quill" taip pat gali pasirinkti reikiamą teksto toną, pvz., sukurti pozityvų rinkodaros straipsnį arba, priešingai, išsamiai išdėstyti negatyvius tam tikros situacijos aspektus.

„Narrative Science“ nepateikia išsamių techninių duomenų, kaip robotas atlieka savo darbą. Tačiau bendradarbiaujanti profesorė Michael White atskleidžia, kad ši įmantri programinė įranga skiriasi nuo tų, kurios buvo pristatytos anksčiau.

Kitos kompanijos, tokios kaip „Arria“ bei „OnlyBoth“, taip pat siekia sukurti programines sistemas, gebančias tinkamai rengti straipsnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.