„Samsung Galaxy A“ serija: M.Šalčiūtės svajonių išsipildymas

„Samsung“ pagaliau suprato, kad geras išmanusis telefonas neprivalo kainuoti 700 eurų, o pigios griuvenos tik gadina jos įvaizdį. Ir kad pirkėjai nori tvirto, metalinio korpuso. Taip gimė „Galaxy A“ serija, kurios du atstovus – A5 ir A7 – testavau kelias pastarąsias savaites.

„Galaxy A7“, kaip ir jaunesniojo brolio, surinkimo kokybė – nepriekaištinga.<br>D.Umbraso nuotr.
„Galaxy A7“, kaip ir jaunesniojo brolio, surinkimo kokybė – nepriekaištinga.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Apr 3, 2015, 4:40 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:29 PM

Pažintis su šiais telefonais prasidėjo, švelniai sakant, netradiciškai: buvau pakviestas į (IT ir mokslo temomis rašančiam žurnalistui) neįprastą renginį – asmenukių konkurso finalą su Monika Šalčiūte. Taip pat jame buvo oficialiai pristatyta „Galaxy A“ serija. Keistas sprendimas, bet ką padarysi. „Užsuksiu, telefonus susirinksiu ir nešdinsiuosi“, – pagalvojau.

Lyg nujausdamas artėjančias keistenybes, dangus tądien purkštavo ir visą Gedimino prospektą padengė plikledžiu. Nuklibinkščiavau į kavinę, susiradau atokesnį kampą ir prisėdau lūkuriuoti. Neilgai trukus renginys prasidėjo. Jo metu sužinojau, kad asmenukės būna gražesnės, kai telefonas laikomas ne tiesiai, o pakreipus. Taip pat asmenukėje neprivalo matytis veidas – ypač jei galva nėra svarbiausia tavo kūno dalis.

Taip pat sužinojau, ko tikisi jaunieji telefonų naudotojai. Pasirodo, jiems labai patinka žaislai. Kaip visi nustebo pamatę, kokius šposus galima krėsti šitais telefonais fotografuojant asmenukes! Akių padidinimas, spuogus paslepianti sulieta veido oda, smakro siaurinimas – tiesiog neįtikėtina... kaip greit gali virsti ateiviu.

Šis kameros priedas sulaukė daugiau susidomėjimo, nei išties praktiškas „Samsung“ pasiūlymas – „Screen Care“ programėlė, kurią įsidiegus įsigalioja ekrano draudimas ir netyčia jį sudaužius keitimas kainuos vos 30 eurų (antrą kartą – 50 eurų). Ką padarysi – ne viskas šiame pasaulyje racionalu.

Na, bet užteks to skepticizmo. Pažiūrėkime, ko verti minėtieji telefonai.

Galaxy A5

Kadangi anksčiau gavau „Galaxy A5“, nuo jo ir pradėsiu. Tiesą sakant, jį pačiupinėti norėjau tik dėl to, kad anksčiau įrenginį turėję kolegos jį išgyrė. Nejau telefonas tikrai neturi jokių trūkumų?

Techniniais duomenimis jis nesiskyrė nuo kitų vidutiniokų, o labiausiai magėjo išbandyti žemesnės klasės telefonams skirto „Snapdragon 410“ procesoriaus (keturi branduoliai, 1,2 GHz) ir 2 GB operatyviosios atminties derinį.

Įspūdis – geresnis nei tikėjausi. Taip, jungiant (ar perjungiant) aplikacijas tenka luktelėti keletą sekundžių, bet ne tiek, kad trypčiotum koja ir giliai dūsautum ar pultum keiktis ir siuntinėti „visur viską“. Apskritai, per kelias savaites naudojimosi esminių nepatogumų ar didesnių strigimų nebuvo nutikę. Ir net keletą grafinių žaidimų pavyko pažaisti. Ties posūkiais „Asphalt 8“ žagsėdavo, bet tai nesutrukdė lenkti priešininkų.

Dar viena gera žinia: kadangi procesorius silpnokas, jis smarkiai nekaista ir ryja mažiau elektros. Taigi 2300 mAh talpos nekeičiama baterija vidutiniškai naudojant ištempdavo apie dvi paras (žaidžiant pavyko iškrauti per kiek daugiau nei 4 valandas). Išties neblogai.

Žodžiu, bent kol būsimi „Android“ sistemos atnaujinimai reikalų nesugadino, gyventi galima.

Visgi sau telefono su tokiu procesoriumi nesirinkčiau. Vėlinimas juntamas, o tam tikrais atvejais gali ir suerzinti. Pavyzdžiui, įjungęs kamerą prieblandoje patekau į kuo tikriausią laiko mašiną: ekrane stebėjau ne tiesioginį vaizdą, o praėjusią sekundę.

„Popieriuje“ silpnokai atrodo ir 5 colių įstrižainės, bet tik HD raiškos (720 x 1280 tšk.) ekranas. Tačiau situaciją gelbsti AMOLED technologija: spalvos tokios ryškios, kad užgožia mažesnį taškų tankį (lyginant su flagmanais).

Priekinė vaizdo kamera kokybiškesnė nei daugelio išmaniųjų telefonų – jos raiška siekia 5 mln. tšk. Asmenukių mėgėjų ji tikrai nenuvils, o gal net nustebins. Liūdniau tai, kad „Samsung“ nusprendė pataupyti ir nugarinėje dalyje įtaisė vidutiniokams būdingą 13 mln. tšk. kamerą, kuri kokybiškus vaizdus fiksuoti sugeba tik dienos šviesoje. Saulei leidžiantis ar įžengus į blankiai apšviestą patalpą teks tenkintis „murzinais“ vaizdais. Na, bent LED blykstės nepagailėjo...

Abiejų telefonų kameromis darytų nuotraukų (ir net ateivišką asmenukę) rasite galerijoje.

Galaxy A7

Ploniausiu „Samsung“ išmaniuoju vadinamas didesnysis brolis „Galaxy A7“ atrodo kone identiškai, tačiau turi kelis svarbius patobulinimus. Savaime suprantama, šis turi didesnį – 5,5 colio įstrižainės – AMOLED ekraną. Jo raiška pastebimai didesnė – „Full HD“ (1920 x 1080 tšk.). Vaizdas tiesiog glosto akis.

Įsijungęs ir kurį laiką pasinaudojęs nustebau, kad įrenginys veikia sparčiau nei „Galaxy A5“. Vėliau išsiaiškinau ir priežastį: šiame telefone naudojamas aštuonių branduolių „Exynos 5430“ procesorius (keturi branduoliai po 1,8 GHz ir dar keturi po 1,3 GHz) su tais pačiais 2 GB operatyviosios atminties. Prekyboje bus ir kita versija – su šiek tiek silpnesniu „Snapdragon 615“ procesoriumi.

Galingesnis procesorius didesniam ekranui – logiškas sprendimas, tačiau dėl tokio derinio pastebimai išauga energijos sąnaudos. Nors baterija talpesnė (2600 mAh), vidutiniškai naudojant antros paros nebeištverdavo.

Beje, procesorius man iškrėtė pokštą: nusprendus palyginti jo pajėgumus su konkurentais, „Antutu Benchmark“ programėlė sviedė nerealų skaičių – 48235. Telefoną perkrovus jis dar padidėjo: 48805. Rezultatas geresnis nei „Meizu MX4“, nors šio telefono procesorius turi keturis 2,2 GHz ir dar keturis 1,7 GHz branduolius. Aplikacija išsyk suuodė, kad mano įrenginys sukčiauja ir jo bandymų rezultatų nepriėmė. O ir įprastai naudodamas pajutau, kad sparta nėra ideali.

Kitais parametrais „Galaxy A7“ ir A5 praktiškai nesiskiria. Viskas gerai, turbūt, bet dėl galinės kameros minčių kyla įvairių – juk šitoks ekranas... Beje, telefono savininkams derėtų turėti dideles rankas ir kišenes.

Šūsnis niekučių

Na, ir dar keli pastebėjimai apie programines šių telefonų galimybes. „Samsung“ naudojama „TouchWiz“ vartotojo sąsaja vertinama kaip viena geriausių „Android“ sistemoje. Asmeniškai man nei ši, nei jokios kitos nepatinka – tiesiog, beprasmės techninės įrangos eikvotojos.

Tačiau gal pasaulyje yra žmonių, kuriems patinka vos nusipirkus telefoną jame jau turėti šūsnį niekučių, tokių kaip minėtosios asmenukių „tobulinimo“ galimybės, įjungto ekrano laikymas sekant vartotojo akis ir pan. Arba galimybė vienu metu ekrane matyti dvi programėles (anksčiau maniau, kad ji labai reikalinga, bet per beveik mėnesį realiai pasinaudojau tik vieną kartą).

Atskiro paminėjimo vertas pačios „Samsung“ sugalvotas ekstremalaus baterijos taupymo režimas. Jį aktyvavus ekranas tampa nespalvotas, o naudoti leidžiama vos kelias funkcijas (skambučiai, žinutės, interneto naršyklė ir dar kelios programėlės). Sako, baterija tokiu būdu gali ištverti kone savaitę. Taigi jei teko skubiai išlėkti su neįkrauta telefono baterija, net jei joje likę vos keli procentai, telefonas ištvers bent kelias valandas. Aišku, jei juo nesinaudosite – na, nebent kokį SMS išsiųsite ar pakalbėsite minutę su mama.

Veikia jis tikrai gerai. Gal ir labai reikalingas yra kažkam. Bet aš jo taip deramai ir neišbandžiau – ilgiausiai ištvėriau gal valandą. Kam reikalingas išmanusis telefonas, jei jis nebeišmanus? Aš įpratęs telefoną įkrauti kasnakt. Ir nesugalvoju priežasties, kodėl prieš užmigdamas neturėčiau įjungti telefono krautis, jei žinau, kad rytoj vidury dienos jis gali nusibaigti.

Be to, baterijai baigiant išsekti galima aktyvuoti paprastą taupymo režimą – kol grįši namo po vakarėlio, ištvers; svarbiausia kas minutę netikrinti laiko ir neperkraudinėti „Facebook“. O jei jau išvyksti savaitei ten, kur nebus rozetės, – gal užtenka pasiimti „mygtukinį“ telefoną?

Vienintelę išties patikusią naujovę radau... žadintuvo programėlėje. Įjungus specialią funkciją, žadintuvas pradeda vos girdimai skambėti keliomis minutėmis anksčiau nei nustatyta ir pamažu garsėja. Nustačius ramią muziką ar gamtos garsus nubusti išties maloniau. Žinoma, „there's an app for that“. Ir aš ją jau atsisiunčiau į savo telefoną.

Pilna ten ir kitų dalykų, kuriuos bent kartą gyvenime įsijungs kas dešimtas, o realiai naudos – kas penkiasdešimtas pirkėjas. Persūdau, žinoma. Bet viskas turi savus (ir dažnai nemokamus) pakaitalus. Taigi atskirai jų aprašinėti nematau nei reikalo, nei prasmės.

Juk išmanieji tam tokie ir yra, kad žmonės patys atrastų ir įsidiegtų tai, ko jiems reikia. O jei žmogus nežino, ko nori, kol jam to neparduoda, tai tokie visada laukiami graužtukų krautuvėje.

Trumpai

Pigiausi „Galaxy A5“ ir A7 modeliai turi 16 GB vidinės atminties, bet abiem atvejais suteikiama galimybė ją išplėsti „microSD“ kortelėmis. Bandymų metu juose veikė senesnė „Android 4.4“ versija, tačiau vėliau turėtų būti suteikta galimybė atsinaujinti į „Android 5.0“.

Trumpai sakant, asmenukių mylėtojams, norintiems gražaus, tvirto, patogaus, didelį ekraną turinčio telefono, „Galaxy A“ serijos įrenginiai puikiai tiks. Ir ne tik jiems. Jei techninės savybės jums neaktualios, o už telefoną negaila pakloti 330 Eur („Galaxy A5“) ar 450 Eur („Galaxy A7“), šie žaisliukai neturėtų nuvilti.

Iš kitos pusės, panašius „vidurius“ galima gauti kone perpus pigiau. Tik jie bus įpakuoti plastike ir neturės žvilgančio „Samsung“ logotipo...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.