Vagys ūkininkų turtus šnipinėja skraidyklėmis

Norėjome, kaip geriau, o išėjo, kaip visad. Kol pasaulis skaičiuoja, kokią ekonominę naudą gali nešti nuo žemės valdomos skraidyklės (dronai), Lietuvos nusikaltėliai „akies danguje“ naudą jau suprato ir išnaudoja. Rokiškio rajono ūkininkai pastaruoju metu vis dažniau žvalgosi į dangų. Mat nusikaltėliams išmaniosios technologijos pasirodo nesvetimos – dabar prieš vagystę jie aukos kiemą išžvalgo nuotoliniu būdu valdomais skraidančiaisiais aparatais.

Neblogą skraidyklę šiuo metu galima įsigyti už pusantro tūkstančio eurų.
Neblogą skraidyklę šiuo metu galima įsigyti už pusantro tūkstančio eurų.
G.Zoluba savo kieme pamatęs skraidyklę net neįtarė, kad taip žvalgosi vagys.<br>V.Petrauskienės nuotr.
G.Zoluba savo kieme pamatęs skraidyklę net neįtarė, kad taip žvalgosi vagys.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Išgirdęs apie vagystes, ūkininkas J.Venslovas subūrė kaimo vyrų savigynos būrį.
Išgirdęs apie vagystes, ūkininkas J.Venslovas subūrė kaimo vyrų savigynos būrį.
Daugiau nuotraukų (3)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos Rytas“)

May 30, 2015, 2:20 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 4:26 PM

Kamajų seniūnijoje, Verksnionių kaime, gyvenantis ūkininkas Gintaras Zoluba, prieš porą savaičių grįžęs su žmona į namus, kieme išgirdo keistą garsą tarsi bitės zyzimą.

Pakėlę galvas sutuoktiniai pamatė virš ūkinio pastato stogo pakibusią bepilotę skraidyklę.

Apiplėšė profesionaliai

„Vos tik mes ją pastebėjome, skraidyklė pakilo aukštyn ir išskrido iš kiemo. Gaila, kad tada nekilo mintis sėsti į automobilį ir ją pasekti. Kiek teko pasiaiškinti, ją valdantis žmogus neturėjo būti toli“, – pasakojo G.Zoluba.

Tąsyk sutuoktiniai pasvarstė, kad aparatą galėjo paleisti aplinkosaugininkai ar kokie kiti tikrintojai. Bet netrukus atmetė šią mintį.

Nes valstybinės institucijos turėjo perspėti gyventojus apie panašius patikrinimus. „Gal vagys“, – tąsyk pajuokavo vienas iš sutuoktinių.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad juokais ištartas spėjimas buvo kaip pirštu į akį.

Praėjus gerai savaitei, rytą atsikėlę Zolubai rado apvogtą sodybą. Išmanieji vagys pasidarbavo profesionaliai. Nors kieme esančiame voljere laikomas vilkšunis lojimu iš karto praneša apie svečius, tą naktį šuo tylėjo. G.Zoluba spėja, kad vagys turėjo priemonių, kaip apsvaiginti ir nuraminti ištikimus šeimininkų keturkojus sargus.

Naktį į kiemą įslinkę ilgapirščiai nukirpo garažo spyną ir susirinko ten buvusius vertingus daiktus: dvi krūmapjoves, nešiojamąją žoliapjovę, vertingą įrankių rinkinį, valties variklį, kitų smulkesnių daiktų.

Patirtus nuostolius ūkininkas įvertino 3,5 tūkstančio eurų.

Paskelbė neskraidymo zona

Po šio įvykio po apylinkes žaibiškai pasklido kalbos apie vagis, kurie savo aukas seka pasitelkę skraidančiuosius aparatus.

Netrukus atsirado ir daugiau žmonių, kurie savo namų kieme pastebėjo virš pastatų pakibusią dronu vadinamą skraidyklę.

Pandėlio seniūnijoje gyvenanti ūkininko Virginijaus Putkos šeima savo sodybos kieme skraidyklę pamatė balandžio pabaigoje. Kiemo pagalbinėse patalpose dirbusi ūkininko žmona išgirdo keistą garsą.

Moteris išėjo pasižiūrėti, kas atvažiuoja. Bet paaiškėjo, kad į svečius atskrido neįprastas svečias – nuotoliniu būdu valdoma skraidyklė.

„Aš pradžių maniau, kad aplinkosaugininkai tikrina upės vagą. Šalia mūsų sodybos teka Lėvuo. Tačiau išsiaiškinau, kad tai buvo ne aplinkosaugininkų aparatas. Pasidomėjau internete ir išsiaiškinau, kad užsienyje tokiais aparatais jau naudojasi nusikaltėliai.

Apie nuotoliniu būdu valdomą skraidyklę pranešiau policijai. Savo sodybos teritoriją skelbiu neskraidymo zona. Jeigu dar kartą pamatysiu tokį aparatą, iš karto jį nušausiu. Esu medžiotojas, turiu namuose ne vieną šautuvą. Taip pat ir įsigytą savigynai“, – piktai kalbėjo V.Putka.

Turi daug brangios technikos

450 hektarų žemės dirbantis ūkininkas V.Putka neabejoja, kad jo kieme vagims tikrai būtų ką veikti. Vien technika kelių milijonų verta.

Tačiau vyras jau prieš dešimtmetį pasirūpino savo turto apsauga. Ūkininko sodybą stebi vaizdo kameros, įrengta apsaugos sistema su garso signalizacija. Po teritoriją laksto pikti šunys, kurie nėra išmokyti mandagaus elgesio su nekviestais svečiais.

Kol kas vagys V.Putkos kieme nepasirodė. Ūkininkas neatmeta, jog pasitelkę skraidantįjį robotą nusikaltėliai išsiaiškino, kad į jo sodybą brautis neverta.

V.Putka kelia versiją, kad skraidykle dar gali naudotis ir žmonės, kurie superka gerose vietose esančias sodybas.

„Čia ne šiaip paprastų vagių darbas. Kiekvienas negali turėti tokio aparato, kuris gali įskristi net į angarą ir nufilmuoti, kas kur padėta. Aš pats norėjau įsigyti skraidyklę, kad galėčiau apžiūrėti savo laukus. Bet pasidomėjau, kad geras aparatas gali kainuoti iki kelių tūkstančių eurų“, – sakė V.Putka.

Ūkininkui buvo per brangu

Jam antrino ir Kamajų seniūnijoje, Kalvių kaime, gyvenantis ir 1000 hektarų žemės dirbantis ūkininkas Jonas Venslovas.

„Mes tokių aparatų dar neturime. Nors agronomai pataria įsigyti, kad geriau galėtume apžiūrėti pasėlius. O vagys jau turi. Dėl to neramu. Dabar vis pasižvalgau į dangų, ar neatskrido toks daiktas į mano sodybą. Nors galėjo atskristi tuomet, kai nieko nebuvo namie. Naktys neberamios.

Pravažiuoja mašina, ir galvoji: o gal ir vėl vagys“, – sakė anksčiau ne kartą vagių vizitų savo sodyboje sulaukęs J.Venslovas.

Gyventojai budės naktimis

Išgirdęs apie tai, kad apylinkėse vėl pasirodė vagys, J.Venslovas skubiai į pasitarimą sukvietė greta įsikūrusių Kalvių ir Verksnionių kaimo žmones.

Į pirmą susitikimą atėjo aštuoni vyrai. Jie nusprendė patys budėti naktimis ir tokiu būdu saugotis nuo vagių. Netrukus šią iniciatyvą palaikė ir daugiau gyventojų.

Susidarė 30 vyrų, kurie pasiryžo naktimis važinėti automobiliais ir budėti savo kaimų apylinkėse. Tarp jų – ir Kamajų seniūnės pavaduotojas Algirdas Bernotas.

Jis pasakojo, kad vyrai traukė lapelius, kuriuose buvo nurodytas budėjimo laikas.

„Tai tik viena naktis per mėnesį. Bet visi kaimo žmonės jausis saugesni“, – sakė A.Bernotas.

Kamajų seniūnijos vyrai jau prieš kelerius metus buvo pradėję budėti naktimis. Tada vagystės apylinkėse liovėsi. Gyventojai apsiramino ir nutraukė budėjimus. Tačiau dabar jie vėl šią veiklą atnaujino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.