Įamžinti įspūdžiai: geriausi fotoaparatai vasaros nuotykiams

Kadangi kelionės krepšys nėra bedugnis, tyčia neminėsiu jokių veidrodinių ar sisteminių fotoaparatų keičiamais objektyvais – tik kompaktiškiausius mažylius, kurie geriausiai sutalpins jūsų atostogų laimės purslus. O gal manote, kad mažo fotoaparato turinčiam kišenėje didelį išmanųjį telefoną nebereikia? Susipažinkite su tuo, ką gali šie miniatiūriniai, tačiau galingi žvėriukai, ir jūsų nuomonė pasikeis.

„Canon PowerShot G7X“ – mažas ir patikimos kompanijos.<br>„Canon“ nuotr.
„Canon PowerShot G7X“ – mažas ir patikimos kompanijos.<br>„Canon“ nuotr.
„Panasonic Lumix LX100“ – įspūdingai filmuojantis mažylis.<br>„Panasonic“ nuotr.
„Panasonic Lumix LX100“ – įspūdingai filmuojantis mažylis.<br>„Panasonic“ nuotr.
„Sony RX100 IV“ – mažas, bet su itin dideliu naujo tipo jutikliu ir labai gerai filmuojantis.<br>„Sony“ nuotr.
„Sony RX100 IV“ – mažas, bet su itin dideliu naujo tipo jutikliu ir labai gerai filmuojantis.<br>„Sony“ nuotr.
„Olympus Stylus TG-4“ – ir kalnuose, ir po vandeniu.<br>„Olympus“ nuotr.
„Olympus Stylus TG-4“ – ir kalnuose, ir po vandeniu.<br>„Olympus“ nuotr.
„Nikon Coolpix AW130“ – tiems, kas nori nerti giliai.
„Nikon Coolpix AW130“ – tiems, kas nori nerti giliai.
„Samsung Galaxy Camera 2“ – tiems keistuoliams, kurie labai pamėgo „Android“ galimybes.<br>„Samsung“ nuotr.
„Samsung Galaxy Camera 2“ – tiems keistuoliams, kurie labai pamėgo „Android“ galimybes.<br>„Samsung“ nuotr.
„Canon PowerShot G7X“<br>„Canon“ nuotr.
„Canon PowerShot G7X“<br>„Canon“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Arnoldas Lukošius („Lietuvos Rytas“)

Jul 6, 2015, 2:32 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:52 PM

„Panasonic Lumix LX100“

Du svarbiausi fotoaparato privalumai – fantastiškai geras objektyvas ir tikriausiai pasitelkus Harį Poterį į korpusą kažkaip sugrūstas milžiniškas 4:3 jutiklis. Nors fotoaparatas išnaudoja ne visus 16, o tik 12,7 MP jutiklio taškų, gautų nuotraukų ryškumas lenkia daugelį.

Įrengtas elektroninis vaizdo ieškiklis leidžia fotografuoti kaip profesionalui „žiūrint pro akutę“. Objektyvo diafragma tik f1,7-2,8, o šviesus objektyvas ir didelis jutiklis reiškia, kad fotoaparatas tiesiog fantastiškai fotografuos prietemoje ir gautas vaizdas turės juntamą gylį. To nepasieksi jokiu telefonu.

Tai pirmoji pasaulyje tokio dydžio kamera, filmuojanti 4K raiškos vaizdą 30 kadrų per sekundę greičiu. „Panasonic“ net įdiegė savo legendinės filmuojančios kameros „GH4“ procesorių. Įprasta „Full HD“ raiška gali filmuoti ir 60 kadrų per sekundę.

Galimybė fotografuoti makroskopinį vaizdą 3 cm atstumu ir fotografavimas 6,5 kadro per sekundę greičiu įjungus automatinį fokusavimą – taip pat nemažas laimėjimas. Fotoaparatą galima valdyti telefonu per belaidžio interneto „Wi-Fi“ jungtį.

Taigi paprastas vartotojas pastebės tik tris šio fantastiško fotoaparato trūkumus. Vienas – jo ekraniukas nejuda, tad atsukę kamerą į save nematysite, ką fotografuojate. Antras – nėra įmontuotos vidinės blykstės. Trečias – jis tikrai nėra pigus. Lietuvoje radome už 789 eurus.

„Sony RX100 IV“

Modeliu „RX 100 IV“ bus prekiaujama tik liepą, tad nenorintys laukti gali pirkti senesnės kartos „Sony RX100 III“ arba „RX 100 II“. Kai kurių funkcijų nebus, tačiau jie buvo labai giriami, o kainuos gerokai mažiau.

Nors „Sony RX 100 IV“ 20.2 MP jutiklio raiška liko kaip pirmtakų, pritaikyta visiškai kita technologija leidžia jį veikti neįtikėtinai greitai.

Galima fotografuoti 1/32000 sekundės dalies išlaikymu, o tai reiškia, kad net šviesiausią dieną be jokių filtrų puikiai nufotografuosite saulę.

Fotoaparatas gali filmuoti 4K raiškos vaizdą (tiesa, tik 5 minučių trukmės klipus). O svarbiausia – fantastiškai filmuoja sulėtintą vaizdą. Ne šiaip sulėtintą, o net iki 960 kadrų per sekundę. Nufilmavę tokiu greičiu vieną sekundę realaus veiksmo žiūrėsime daugiau negu pusę minutės.

Žodžiu, visi madingi triukai – po antausio virpantys žandai, sprogstantis balionas ar lėtai lekianti link apykaklės vandens čiurkšlė – jūsų rankose.

Kamera turi itin aukštos raiškos elektroninį vaizdo ieškiklį ir atlenkiamąjį ekraną. Taigi asmenukėms parengta. Tik 24–70 mm f/1.8 objektyvas vaizdą priartina mažiau negu minėtas „Panasonic LX100“. Lieka nepaspringti išgirdus kainą. Už kumštyje beveik sugniaužiamą kamerytę teks suploti kumštyje beveik nesugniaužiamus 1000 eurų.

„Canon PowerShot G7X“

Šis mažylis savo parametrais labai primena abu jau minėtus fotoaparatus. 20,2 MP raiškos vieno colio jutiklis (kaip „Sony“), 24–100 mm iki 4,2 karto artinantis šviesus objektyvas, kurio diafragma f1,8–2,8 (panašu į „Panasonic“). Yra „Wi-Fi“ ryšys ir atsilenkiantis ekranėlis asmenukėms fotografuoti.

Tiesa, nėra vaizdo ieškiklio, modelis jau kiek seniau sukurtas, tačiau vardas „Canon“ šį tą reiškia, kai kalbame apie fotografavimo kokybę.

Pavyzdžiui, devynių ašmenų diafragma leidžia gražiai sulieti foninį vaizdą ir išgauti žavų spindulių efektą – jei norėsite, visos Kalėdų eglutės švieselės spindės gražiomis žvaigždutėmis. Kamera turi prietemoje puikų fotografavimą užtikrinančią HS sistemą, gali daryti itin kontrastingas, bet visas detales atskleidžiančias HDR nuotraukas.

Nors nefilmuoja 4K raiška, filmuojant „Full HD“ leidžia tiesiog filmuojant keisti diafragmą ir jautrumą.

Didžiausi šio fotoaparato trūkumai – nepaslanki automatinio fokusavimo sistema, prastokas baterijos gyvavimo laikas ir nelabai vykusiai panaudota „Wi-Fi“ jungtis. Na, bet jei reikia gerų kadrų, ši kamera verta 550 eurų.

„Samsung Galaxy Camera 2“

Tai nėra itin kokybiška ar pati mažiausia kamera. Tačiau šis fotoaparatas turi įdiegtą „Android“ operacinę sistemą. Tiesa, skambinti kažkodėl negali, tačiau prie mobiliojo interneto jungiasi be jokio vargo. Taigi svarbiausias kameros privalumas yra ne 21 kartą vaizdą artinantis objektyvas (gana tamsus) ar 16 MP jutiklis (gana mažas), o galimybė nuotraukas apdoroti naudojant įprastas „Android“ programėles ir tuoj pat pasiųsti į interneto platybes.

„Android“ sistema fotoaparatui suteikia visus telefono privalumus – galite filmuoti lyg pieštą vaizdą ar pritaikyti bet kuriuos kitus programėlėse siūlomus efektus. Ir kainuoja jis nelabai daug. Lietuvoje radome už 450 eurų, o internete buvo ir už 300.

Kokie būna fotoaparatai?

Didžiausi – veidrodiniai DSLR. Daugelis susidomėjusių fotografija iškart įtiki profesionalų žodžiais ir į jokį kitą nė nežiūri – neva gera nuotrauka išeis tik su „veidrodžiu“. Neneigsiu, gerai pasirinkus tikrai nuotraukos išeis geros. Iš pirmos kelionės. Gal dar iš antros. Po to jis liks namie augintis dulkių megztinio, nes jus pradės pykinti vien nuo minties, kad vėl reikės visur tampytis tokį nešulį, kurį dar nuolat reikia saugoti nuo ilgapirščių.

Vieni populiariausių – sisteminiai. Jie be veidrodžio, neturi optinio ieškiklio, bet leidžia keisti objektyvus. Labai reklamuojami ir dažnai labai geri.

Tačiau ar tikrai rengiatės įsigiję kamerą už beveik 1000 eurų po to pirkti jai ne pigesnius keičiamus objektyvus? Jei ne, kam mokėti už tokią galimybę? Kvaila.

Dar vienas tipas – vadinamosios „bridge“ kameros. Jų objektyvas nekeičiamas, bet turi labai didelį optinį priartinimą. Fantastiškos kameros, labai gerai tinka kelionei. Vienintelis trūkumas – dydžiu nenusileidžia DSLR, bus vargo.

Todėl ir kalbėsiu apie į kelnių kišenę telpančius mažylius.

Mažyliai ekstremalams

Atostogos ne visų vienodos, kai kas mėgsta ir palaipioti, ir panardyti. Daugelis fotoaparatų to visai nemėgsta. Kai kas perka veiksmo kamerą ir viską fiksuoja ja. O ką imti tiesiog norintiems atsparaus universalaus fotoaparato?

Vieną iš dviejų kietuolių – „Olympus Stylus TG-4“ arba „Nikon Coolpix AW130“.

Abu turi 16MP jutiklius, abu filmuoja „Full HD“ raiškos vaizdą 30 kadrų per sekundę dažniu, abu veikia ir –10 laipsnių Celsijaus temperatūroje, abu turi GPS imtuvus, tad gali rodyti kompasą ar jūsų vietą žemėlapyje.

Tiesa, „Nikon“ filmuoja kiek geriau ir gali panerti iki 30 metrų, o tai dvigubai giliau negu „Olympus“. Užtat „Olympus“ atlaikys kritimą iš 2 metrų aukščio ir traiškantį svorį iki 100 kg.

„Olympus TG-4“ fantastiškai tinka fotografuoti iš labai arti – visokias skruzdėlytes ar žuvytes po vandeniu, gali greitai padaryti aštuonias nuotraukas, iš kurių sukurs vieną ryškią ir sodrią.

„Nikon“ objektyvas kiek tamsesnis (f/2.8, kai „Olympus“ – f/2.0), užtat vaizdą optiškai artina penkis kartus. „Olympus“ artina keturiskart, bet leidžia prijungti smarkiai galimybes praplečiančius papildomus objektyvus.

„Olympus TG-4“ Lietuvoje gausime už 365 eurus, o „Nikon AW130“ kainuos 311 eurų.

Parengė ARNOLDAS LUKOŠIUS

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.