Fotoaparatas, kuris primena pirmąją meilę – „Olympus PEN-F“

Kadaise PEN-F buvo populiariausias „Olympus“ juostinis fotoaparatas, kuris kiekvieną paėmusį jį į rankas priversdavo vėl fotografuojant iš naujo pamilti savo miesto gatves. Dabar jis sugrįžo. Tiesa, reinkarnuojant teko 35 mm juostelę pakeisti skaitmeniniu įdaru. Tačiau ir čia „Olympus“ netaupė – nedidukame PEN-F korpuse tilpo viskas, ką tobuliausio sukūrė ši kompanija, ir net dar neregėtas 20 MP raiškos jutiklis.

Klasikinis dizainas jaukus, lyg atsiminimai apie laimingas vasaras.<br>„Olympus“ nuotr.
Klasikinis dizainas jaukus, lyg atsiminimai apie laimingas vasaras.<br>„Olympus“ nuotr.
„Olympus PEN-F“ – ambicingas siekis pakartoti praeities sėkmę.<br>„Olympus“ nuotr.
„Olympus PEN-F“ – ambicingas siekis pakartoti praeities sėkmę.<br>„Olympus“ nuotr.
Fotoaparatas atrodo ir dailus, ir kompaktiškas, ir nestokojantis įprastų patogių elementų.<br>„Olympus“ nuotr.
Fotoaparatas atrodo ir dailus, ir kompaktiškas, ir nestokojantis įprastų patogių elementų.<br>„Olympus“ nuotr.
„Olympus PEN-F“ – ambicingas siekis pakartoti praeities sėkmę.<br>„Olympus“ nuotr.
„Olympus PEN-F“ – ambicingas siekis pakartoti praeities sėkmę.<br>„Olympus“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-01-31 10:25, atnaujinta 2017-06-09 17:35

Gimusiems Sovietų Sąjungoje pirmuoju fotografijos mokytoju dažnai tapdavo neįnoringas juostinis „Smena 8“, o Vakarų pasaulį nuo pat 1960 m. užvaldė genialaus fotoaparatų dizainerio Yoshihisos Maitani kurtos „Olympus PEN“ serijos fotoaparatai.

Tais laikais iš viso buvo parduota 17 mln. PEN serijos fotoaparatų, tai viena populiariausių visų laikų serijų. O 1963 m. pristatytas PEN-F sukūrė savo legendą legendoje. Tai buvo pirmasis pasaulyje fotoaparatas, kuris darė pusės kadro nuotraukas, vienos juostelės pakako 72 kadrams ir tai pavertė jį itin populiariu tarp gatvės fotografų. O itin geri objektyvai, patikima konstrukcija – tarp rimtų profesionalų.

Tačiau tai – žila praeitis. Juostelių nebėra, pusės kadro skaitmeniniai jutikliai – jokia egzotika. Kam tokioje aplinkoje „Olympus“ pasiryžta reinkarnuoti skaitmeninę PEN-F seriją? Geras vardas reklamuoja?

Tačiau atidžiau pažiūrėjus, kas sudėta į šį fotoaparatą, lieka pripažinti – „Olympus“ gerbia savo legendą ir daugybės pasaulio fotografų pirmąją meilę...

Konkurentas pats sau?

PEN-F perėmė faktiškai viską, kas yra geriausia aukščiausios „Olympus“ klasės serijos OM-D fotoaparatuose, ir kai ką padarė net geriau.

Taigi, į klasikinio dizaino korpusą tilpo ir pripažinta bene geriausia pasaulyje 5 ašių optinio stabilizavimo sistema. Be to, kad ji kompensuoja fotoaparato drebėjimą, leidžia fotografuoti prietemoje nustačius mažesnį ISO jautrumą, filmuoti laikant fotoaparatą rankoje ir matyti nedrebantį vaizdą.

Įdomiausia, kad kaip ir OM-D5 Mark II modelyje stabilizavimo sistema leidžia nuo stovo daryti 50 MP raiškos nuotraukas.

Kaip ir OM-D serijoje, čia įmontuotas aukštos raiškos elektroninis vaizdo ieškiklis su OLED ekranu, tad galima fotografuoti „kaip profexionalui“, žiūrint per vaizdo ieškiklį ir realiu laiku matant visus nustatymus.

Kaip ir visi „Olympus“, šis turi micro 4/3 jutiklį. Kitaip negu visi „Olympus“ jutikliai ligi šiol, šis yra ne 16 MP, o 20 MP raiškos. Negana to, jame nėra „Low-pass (antialiasingo)“ filtro, todėl jutiklis išlaiko žemą triukšmo lygį ir didelį dinaminį diapazoną. Taigi, PEN-F šia prasme netgi geresnis už visus esamus aukštesnės klasės OM-D.

Daugelis likę kritikuoti micro 4/3 jutiklių standartą, tačiau realiai vienintelis priekaištas jiems gali būti kiek nestandartinis kadro formatas. O savo kokybe šis jutiklis bent jau nenusileidžia APS-C jutikliams. Pridėkime milžinišką šio standarto objektyvų pasirinkimą ir...

Su niekuo nesupainiojama išvaizda

Kaip šiuolaikiniam fotoaparatui, kuris turi lietimui jautrų besivartantį ekraną, leidžia ryškumą nustatyti tiesiog palietus ekrane reikiamą tašką ir visus parametrus pasirinkti tame pačiame ekrane, tiek metalinių ratukų? O kam korpusą gaminti iš metalo, jei plastikas ir lengvesnis, ir pigesnis?

Yra tokie dalykai kaip estetika, tradicija, įprotis ir pasitenkinimas, ir nieko čia nepadarysi.

Todėl „Olympus PEN-F“ metaliniame korpuse tų metalinių ratukų net daugiau negu kitur. Štai papildomas ratukas ant priekio atveria daugiau kūrybinių galimybių. Jis suteikia greita „aklą“ prieigą prie keturių nustatymų, iš kurių du yra visiškai nauji: monochrominio režimo ir spalvos profilio kontrolė.

Pirmasis leidžia reguliuoti gradavimo kreivę, parinkti juostos grūdėtumo, blukimo efektą ir nespalvoto vaizdo filtrų efektus su trimis galimais nustatymais. Spalvos profilio kontrolė taip pat turi tris nustatymus ir galimybę reguliuoti gradavimo kreivę, 12 spalvų intensyvumą 11 skirtingų lygių. Svirtelė, esanti fotoaparato galinėje dalyje, lengvai perjungia skirtingus režimus.

Kūrybiniame ratuke gali būti išsaugoti kai kurie nustatymai, tai suteikia greitą prieigą prie įvairių kūrybinių funkcijų ir filtrų.

Ant naujojo PEN-F nepamatysite jokių varžtų. Kaip ir klasikinis „step-up“ siluetas, fotoaparato išvaizda, pojūtis ir fotografavimo galimybės gali kelti tik pavydą.

Deja, nemažai mūsų tuo pavydu turės ir pasitenkinti. Nes, kaip ir viskas, kas kokybiška, naujasis PEN-F kainuoja nepigiai. Juodos arba sidabrinės spalvos fotoaparatą Lietuvoje bus galima įsigyti nuo 2016 m. kovo mėn. Kaina – 1199 eurų be objektyvo. Su M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ objektyvu – 1399 eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.