Technologijų gerbėjams – katalonų špyga

Barselona šią savaitę tapo pasaulio technologijų sostine – čia vyksta tradicinė paroda „Mobile World Congress“ (MWC). Bet kai kuriuos jos dalyvius miestas pasitiko ne išskėstomis rankomis.

Virtualiosios realybės įrangos gamintojai dabar išgyvena pakilimą. Juk sėdėdamas kėdėje gali apskristi visą šalį.<br>AP nuotr.
Virtualiosios realybės įrangos gamintojai dabar išgyvena pakilimą. Juk sėdėdamas kėdėje gali apskristi visą šalį.<br>AP nuotr.
„Facebook“ įkūrėjas M.Zuckerbergas skelbė bendravimo vaizdu eros pradžią.
„Facebook“ įkūrėjas M.Zuckerbergas skelbė bendravimo vaizdu eros pradžią.
Ne tik žaislas: tokie programėle valdomi robotai vaikus moko programuoti.
Ne tik žaislas: tokie programėle valdomi robotai vaikus moko programuoti.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2016, 12:11 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:21 AM

Šuolis iš lėktuvo virtualiojoje realybėje, automobiliai be raktų ar mobiliuoju telefonu valdomas kamuolys šunims – tai tik nedidelė dalis to, ką šįmet galima išvysti MWC.

Visa tai – netolima ateitis ar net dabartis. Kaip ir streikai.

Būtent tai nutiko Barselonoje netinkamiausiu metu: paroda prasidėjo, o metro nevažiuoja. Nes jo darbuotojai streikuoja.

Miesto valdžiai ir profesinėms sąjungoms susitarti nepavyko, tad įvyko tai, ko Barselonos merė Ada Colau labiausiai bijojo: apie 100 tūkst. miesto svečių susidūrė su tikru chaosu. MWC patarėjas Johnas Hoffmanas net atsisakė dalyvauti kongreso atidaryme.

Nustebino visus dalyvius

Be streiko, viena svarbiausių naujienų buvo socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo pasirodymas.

Jo kalba buvo laukiamiausias įvykis (įėjimas į konferenciją kainavo net 700 eurų), visi jam ruošėsi, tačiau pranešėjas sugebėjo nustebinti.

„Facebook“ karalius įžengė į salę tuo metu, kai 5000 joje esančių žmonių sėdėjo užsidėję „Samsung“ virtualiosios realybės akinius „Gear VR“, kuriuos ši Pietų Korėjos kompanija padovanojo kiekvienam kongreso dalyviui.

Todėl niekas nepastebėjo, kaip per salę perėjo pats M.Zuckerbergas. Tiktai nuo scenos pasigirdęs jo balsas lankytojus iš virtualiosios realybės sugrąžino į tikrąją.

Beje, M.Zuckerbergas negailėjo pagyrimų virtualiosios realybės akiniams. Pasak jo, pirmiausia žmonija bendravo tekstu, vėliau – fotografijomis, o dabar atėjo vaizdo era.

MWC buvo pristatyta 360 laipsnių kampu veikianti „Samsung“ filmavimo kamera. Pasak „Facebook“ įkūrėjo, su tokia įranga nufilmuoti vaizdai ateityje sudarys atskirą socialinę platformą ir taps nauju bendravimo pagrindu.

Kėdėje – per Kataloniją

Virtualioji realybė karaliavo ir parodos šeimininkės Katalonijos stende.

Čia lankytojai, sėdėdami ant besivartančios kėdės, gali apžiūrėti kraštą tarsi plaukdami kanoja ar skrisdami lėktuvu.

„Tai buvo tikrai nepakartojama. Aplankiau visą Kataloniją, buvau kalnuose ir prie jūros, plaukiojau vandens motociklu ir slidinėjau.

Atrodo, jog iš tikrųjų ten esi“, – įspūdžiais apie virtualiuosius nuotykius dalijosi Barselonos universiteto studentė Laia Pujadas.

Automobilių gamintojai pristatinėjo technologijas, su kuriomis automobiliams nebereikia nei raktų, nei veidrodėlių, o laisvą vietą sustoti didmiestyje jie gali rasti patys.

Gamintojai tikrai pasistengė įtikti gyvūnų mylėtojams, o gal net ir patiems gyvūnams.

Argi neįdomus mobiliuoju telefonu valdomas kamuoliukas, kuriuo gali žaisti vienas namuose likęs šuo ar katė. O šeimininkas augintinį stebi ekrane ir nustatinėja, kokia spalva švies ar į kurią pusę riedės toks žaislas.

Pasistengė net restoranai

Finansų sektoriaus atstovams MWC bene įdomiausi yra mobiliųjų atsiskaitymų sprendimai. Barselona jau įrodė esanti pasirengusi šiai naujovei.

Kai kurie miesto restoranai šia proga sukūrė specialią programą „Meet & Eat“. Ja besinaudojantys parodos svečiai pajūrio kvartalo Barselonetos baruose gali ragauti jūrų gėrybių, suderintų su vyno arba kataloniško „Cava“ taure.

Krevečių vėrinėlis, menkė šviežių špinatų bei kedrinių pinijų patale, baskiški krabų maltinukai su iberinio kumpio traškučiais. Skamba viliojamai. O jei nori gauti pusantro euro nuolaidą, turi sumokėti pasinaudodamas programėle „Zapper“. Tokių klientų šią savaitę čia nestinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?