Tyrimas: ko apie savo telefonus nežino daugelis moterų?

Daugiau nei pusė (53 proc.) moterų savo telefone saugomas nuotraukas ir vaizdo įrašus brangina labiau nei patį įrenginį, o tokių vyrų yra 39 proc., liudija „Kaspersky Lab“ ir „B2B International“ apklausos rezultatai. Ketvirtadalis moterų nerimauja dėl šių vaizdų saugumo internete, bet daugelis vis dar netaiko net paprasčiausių saugumo priemonių.

Daugelis moterų neįvertina, kaip stipriai gali pakenkti kibernetiniai užpuolikai.<br>123rf nuotr.
Daugelis moterų neįvertina, kaip stipriai gali pakenkti kibernetiniai užpuolikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2016, 10:18 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:24 AM

Per tyrimą taip pat nustatyta, kad moterys dažniau nei vyrai dalijasi su kitais savo (48 proc.) ir pažįstamų žmonių (40 proc.) nuotraukomis, palyginti su 43 proc. ir 33 proc. vyrų atitinkamai. Viena didžiausių saugumo problemų, kurią įvardijo 29 proc. apklaustųjų, yra nuotraukų ir vaizdo įrašų saugumas, jei kibernetiniai nusikaltėliai gautų prieigą prie įrenginių.

Viena iš trijų apklaustųjų nerimauja, kad šiais vaizdais ir kita informacija gali būti dalijamasi netinkamai arba be jų sutikimo, o tai gali turėti nemalonių padarinių, jei siunčiama ne tam asmeniui (30 proc.), ar net sugadinti santykius (31 proc.).

Nepaisant to, daugelis moterų neįvertina, kaip stipriai gali pakenkti kibernetiniai užpuolikai, tik 19 proc. jų tiki, kad gali tapti užpuolių taikiniu, palyginti su 27 proc. vyrų. Moterys netaiko saugos priemonių, kad apsaugotų savo prietaisuose saugomas taip branginamas nuotraukas ar kitą konfidencialią informaciją. 19 proc. moterų prisipažįsta, kad neapsaugo savo prietaisų slaptažodžiu, o 14 proc. iš viso netaiko jokių saugumo priemonių.

Šis nepakankamas rizikos įvertinimas buvo patvirtintas per neseniai atliktą saugumo viktoriną, kurioje 27 proc. moterų prisipažino, kad nedaro atsarginių kopijų savo prietaisuose, taip rizikuodamos prarasti visas brangias nuotraukas, vaizdo įrašus ir failus, jei jų prietaisas būtų pavogtas ar sugadintas. Vyrai labiau rūpinasi savo prietaisų saugumu: 80 proc. jų patvirtino darantys atsargines kopijas.

„Nenuostabu, kad moterys naudojasi ir vertina savo įrenginiuose saugomą informaciją. Prietaisai vaidina svarbų vaidmenį saugant ir dalijantis maloniais prisiminimais ir palaiko mūsų santykius elektroniniu paštu. Moterys labiau nerimauja dėl emocinio poveikio kitiems, jei prietaisai būtų pavogti ar „nulaužti“. Tačiau ne tik įžymybės turi nerimauti, jei jų privataus gyvenimo vaizdai būtų paviešinti. Vienintelis būdas apsisaugoti – imtis pagrindinių saugumo priemonių ir saugiai išlaikyti tai, kas vertinga“, – aiškino saugumo ekspertas Deividas Emas.

Siekiant nuo kibernetinių nusikaltėlių apsaugoti vaizdo įrašus ir kitus svarbius duomenis, skaitmeniniame įrenginyje saugomi failai turi būti apsaugoti slaptažodžiais ir šifruojami. Taip pat reikėtų reguliariai daryti atsargines kopijas, kad failai nebūtų prarasti visam laikui, jei prietaisas būtų pavogtas ar sugadintas.

Jei šiais duomenimis dalijamasi arba jie kopijuojami, jie turėtų būti šifruojami, kad patekę į blogas rankas liktų apsaugoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.