Ryžio grūdas padarys jus geresniu žmogumi

Šiandien jūs, ko gero, jau prasilenkėte su kiborgu, tik to nepastebėjote. Nes tikrieji „patobulinti žmonės“ visai neprimena filmo „Terminatorius“ herojaus. Net jūsų močiutė gali būti kiborgė, nors pati to nežino.

NFC mikroschemas po oda jau turi penki lietuviai.<br>Copictures nuotr.
NFC mikroschemas po oda jau turi penki lietuviai.<br>Copictures nuotr.
Anot H.Sjoblado, vienas didžiausių iššūkių – implantų techninis saugumas.<br>Copictures nuotr.
Anot H.Sjoblado, vienas didžiausių iššūkių – implantų techninis saugumas.<br>Copictures nuotr.
NFC mikroschemas po oda jau turi penki lietuviai.<br>Copictures nuotr.
NFC mikroschemas po oda jau turi penki lietuviai.<br>Copictures nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2016, 9:13 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:03 PM

„Šios trys močiutės vežimėliuose yra kiborgės. Netikite? Techniškai bet kokie implantai žmogų paverčia kiborgu, ar tai būtų klausos aparatas, širdies stimuliatorius ar kitas įrenginys“, – pareiškė festivalio „Login 2016“ pranešėjas Hannesas Sjobladas.

Bioprogramišiumi prisistatantis švedas ir pats turi implantą. Tai – ryžio grūdo dydžio NFC mikroschema jo rankoje. Į Lietuvą jis atsivežė penkis tokius implantus, kuriuos tatuiruočių salono darbuotojas čia pat „įskiepijo“ festivalio dalyviams.

Tokie implantai gali kainuoti daugiau nei šimtą dolerių, tačiau iš Kinijos jų galima atsisiųsti ir gerokai pigiau – vos už kelis eurus.

„Mūsų naudojami implantai yra tam pritaikyti, jie yra sterilizuoti. Techniškai jie tokie pat, kaip veterinarijoje naudojami implantai. Nepatogumų jie taip pat nesukelia – oro uostų metalo detektoriai jų nefiksuoja, nes jie yra mažesni už džinsų sagas. Darant magnetinio rezonanso nuotrauką taip pat nieko blogo nenutiks – tik toje vietoje vaizdas bus išblukęs. Bet pro odą jis „neiššaus“, – aiškino H.Sjobladas.

Kam to reikia?

„Šioje mikroschemoje telpa 880 bitų informacijos. Tai nėra daug, maždaug pusė puslapio informacijos. Bet jos paskirtis ir nėra informacijos saugojimas. Tarkim, aš savo implante užkodavau vizitinę kortelę. Taigi nuskaičius jį telefonu, ekrane išsyk pasirodo mano kontaktiniai duomenys. Taip pat galiu užkoduoti, tarkim, elektroninį raktą ir į darbą patekti tiesiog priglaudęs ranką prie spynos“, – teigė vyras.

Ar toks implantas gali atstoti kreditinę kortelę? Kol kas – ne, bet H.Sjobladas su kolegomis dirba šia kryptimi. „Yra kompanijų, kurios jau teikia NFC mokėjimų paslaugas, yra programėlių, kurios leidžia atsiskaityti bitkoinais. Aš norėčiau turėti dar daugiau galimybių, tarkim, susimokėti už kelionę viešuoju transportu tiesiog priglaudęs ranką. Tikimės, kad visa tai pavyks įgyvendinti jau šįmet“, – užsiminė pašnekovas.

Vienas didžiausių iššūkių – saugumas. Techninis, ne biologinis. Kibernetinio saugumo kompanijos „Kaspersky“ specialistai jau ne sykį pademonstravo, kad įsilaužti į šiuos implantus – juokų darbas.

Kita užduotis – įtikinti žmones, kad tokio implanto „skiepas“ nėra skausmingas ir neturi įtakos sveikatai. Bei, žinoma, kad jis yra naudingas. Tačiau, atsižvelgiant į „Login“ lankytojų susidomėjimą, tai neturėtų būti didelė problema.

„Pažiūrėkite, kaip tobulėja technologijos: mobilieji telefonai atsirado dar prieš kelis dešimtmečius, bet iš pradžių juos turėjo tik verslininkai. Paprasti žmonės sakė, kad jiems jų nereikia, nes jie turi laidinį telefoną namuose, be to, mieste pilna taksofonų. Mobilieji buvo brangūs, dideli, sunkūs ir veikė ne itin gerai. Bet laikui bėgant ši technologija pigo, tapo patogesnė ir naudingesnė. Šiandien visi paaugliai turi mobiliuosius.

Manau, tas pat bus ir su šitais implantais. Šiandien, jei esi paprastas naudotojas, gal tau jis ir nepakeis gyvenimo. Bet jei esi technologijų mėgėjas, domiesi šiais dalykais, mėgsti eksperimentuoti, atrasti naujas galimybes, tuomet jie gali sudominti“, – kalbėjo H.Sjobladas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.