Stulbinantis ukrainiečių staliukas prisėdusius perkelia į ateitį

Penkiasdešimt kartų peržiūrėjau ukrainiečių man perduotą medžiagą apie vienos šios šalies kompanijos kuriamą technologiją ir vis tiek sunkiai galiu patikėti, kad tokie staliukai jau ne fantasto klejonės ir net ne dizainerio svajos, o realiuose restoranuose veikianti įranga. Ir gamina šiuos daugiau negu išmanusis telefonas galinčius staliukus ne išaukštintos „Apple“ ar „Samsung“, o startuolis iš šalies, kuri mums kol kas dažniau asocijuojasi ne su aukščiausiomis technologijomis, o su vargais ir karais.

„Interactive Restaurant Technology IRT“ įkūrėjas Dmyto Kostykas prie savo kompanijos stalelio.<br>IRT nuotr.
„Interactive Restaurant Technology IRT“ įkūrėjas Dmyto Kostykas prie savo kompanijos stalelio.<br>IRT nuotr.
„Apple Watch“ restoranų padavėjams gal būti visai naudingas.<br>IRT nuotr.
„Apple Watch“ restoranų padavėjams gal būti visai naudingas.<br>IRT nuotr.
Interaktyvus staliukas – tai kur kas daugiau negu smūgiams atsparus liečiamas ekranas.<br>IRT nuotr.
Interaktyvus staliukas – tai kur kas daugiau negu smūgiams atsparus liečiamas ekranas.<br>IRT nuotr.
Abu Dabio (JAE) kavinę „iCafe“ dėl IRT stalelių savo pranešime paminėjo net „Intel“ vadovas Dougas Davisas.<br>IRT nuotr.
Abu Dabio (JAE) kavinę „iCafe“ dėl IRT stalelių savo pranešime paminėjo net „Intel“ vadovas Dougas Davisas.<br>IRT nuotr.
Japonų maisto restorane „Oshi“ matome, kaip tas pats stalelis prisiderina prie interjero.<br>IRT nuotr.
Japonų maisto restorane „Oshi“ matome, kaip tas pats stalelis prisiderina prie interjero.<br>IRT nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 8:13 AM, atnaujinta May 21, 2017, 8:23 PM

Ateities restoranai

Dmyto Kostyko Kijeve (Ukraina) įsteigta kompanija „Kodisoft„ kuria daugybę technologijų. Bet vienas svarbiausių – „Interactive Restaurant Technology„ (IRT) – visi technologiniai restorano valdymo ir klientų aptarnavimo sprendimai. Verslo valdymas, salės aptarnavimas planšetinio kompiuterio ekrane, visų formų atsiskaitymų sprendimai ir net padavėjams gali pasiūlyti išmaniuosius laikrodžius, kur matoma informacija apie užsakymus, aptarnaujamus staliukus ir t.t.

Tačiau būtent stalas… Nors šį be jokių kompromisų pagamintą įrenginį pavadinti stalu liežuvis verčiasi sunkiai. Į 67 kg sveriantį plieno, aliuminio ir stiklo gaminį ukrainiečiai, atrodo, sudėjo viską, kas pasaulyje yra geriausio ir kai ką dar pagerino.

Prisėdi restorane prie staliuko ir iki tol su interjeru derančiais raštais švytėjęs stalviršis atgyja. Čia peržiūri meniu ir filmukus, kaip ruošiamas tas ar kitas patiekalas, pasirenki, ką nori užsakyti. Kol lauki užsakymo, stalviršyje gali žiūrėti vaizdo medžiagas, naršyti savo „Facebook“ paskyroje, prie kurios prisijungi beveik nepastebimai, skambinti su vaizdu (stale įrengtos keturios kameros kiekvienam prisėdusiam) arba žaisti žaidimus.

Kiekvienas prisėdęs gali savo stalo daly užsiimti savais reikalais, o jei nori – visi kartu gali matyti vieną vaizdą per visą stalviršį. Gali tikrinti savo paštą, gali stebėti, kaip ruošiami tavo patiekalai, skaityti naujienas, flirtuoti su sėdinčiais prie gretimų staliukų, o išeidamas susimoki tam pačiam stalui. Vienintelis dalykas, kurio šis stalas dar nedaro – neruošia ir neatneša maisto.

Ir čia ne fantazija – šie staliukai jau stulbina restoranų „Ebony“ (Dubajus), „Oshi“ ir „iCafe“ (Abu Dabis) lankytojus. Jungtiniai Arabų Emyratai ir vėl pirmieji įsisavina ateities technologijas, tačiau tai nereiškia, kad ukrainiečių staliukai negali atsidurti ir Vilniaus restoranuose. IRT įrodinėja, kad jų technologija, nors ir brangi, smarkiai padidina pajamas. Svetainėje netgi yra restorano pelningumo skaičiuoklė.

Technologija be kompromisų

Kijevas kol kas nepretenduoja tapti pasaulinių technologijų centru, tačiau tai, ką sukūrė IRT, parodo kitą Ukrainą. Nes šis staliukas nėra tiesiog geras ar įdomus – kai kurie čia pritaikyti sprendimai smarkiai lenkia ir „Microsoft“, ir „Apple“ gaminius.

Pavyzdžiui, 120x70 cm stalviršis – tai bene ploniausias ir atspariausias pasaulyje 4K raiškos ekranas, kuris turi ir neribotą lietimui jautrių taškų skaičių. T.y., ekranas geba atskirti ne tik daugiau negu 1000 lietimo taškų. Jis skiria liečiančio objekto formą – mato paliestą pirštu ar delnu, yra jautrus spaudimo jėgai ir praktiškai nesudaužomas.

Ekranas apsaugotas terminiam, mechaniniam ir cheminiam poveikiui atspariu deimantiniu stiklu. Tad galima į jį daužyti stiklines su kefyru ir vėliau nuplauti šliūkštelėjus vandens iš kibiro. Tai akivaizdžiai parodyta filmuotoje medžiagoje.

Ukrainiečiai specialiai šiam staliukui sukūrė unikalią jautrumo lietimui technologiją.

„Už stalo gali sėdėti 4 žmonės, tad reikia, kad paviršius vienu metu galėtų būti valdomas bent 200 taškų. Įprasti lietimui jautrūs ekranai čia netiktų. Pavyzdžiui, išmaniose mokyklų lentose naudojama infraraudonųjų spindulių technologija staliuko pakraščius padarytų storus ir atsikišusius virš stalviršio. Išmaniųjų telefonų ekranuose naudojama „capacitive“ technologija netinka didesniems nei 27 colių įstrižainės ekranams. Kažkada „Microsoft Surface“ stale taikytai optinės projekcijos technologijai reikėtų labai plačios stalo kojos per vidurį, tad žmonėms nepatogu būtų prisėsti ir t.t.“, – rašoma IRT svetainėje.

Taigi, įkūrėjo Dmyto Kostyko vadovaujama komanda padarė savaip. Tarp ekrano ir deimantinio stiklo įrengti net trys skirtingų technologijų lietimui jautrūs sluoksniai. Vienas reaguoja į gestus, antras jaučia prisilietimo taškus, o trečias – artėjimą (reaguoja į spaudimo jėgą).

Visi kartu veikdami sukuria beprecedentes valdymo galimybes. Jei reikia, staliukas gali „matyti“ ant jo padėtas taures ir lėkštes, arba „nematyti“ ant jo sėdinčio žmogaus, bet reaguoti į kiekvieną jo piršto paspaudimą. Jis skiria delno formą ir spaudimo galią.

Nerūdijančio plieno stalo kojoje paslėptas jį valdantis kompiuteris. Labai rimtas kompiuteris, su 3,6 GHz „Intel Core i7“ procesoriumi, 32 GB RAM, „GeForce GTX970“ vaizdo plokšte ir 128 GB talpos SSD disku.

Kompanija siūlo ir pagrindinių programėlių šiam įrenginiui paketą, taip pat siūlo programinės įrangos kūrimo paketą visiems, norintiems sukurti savo programėles.

Beje, tarp siūlomų yra viena unikali ir tinkama tik staliukui restorane socialinio bendravimo programėlė. Ji stalviršyje rodo visus restorano stalelius ir galite, pavyzdžiui, pasiųsti atvirutę ar parašyti žinutę žmogui, kuris sėdi prie vieno iš jų.

Nesakau, kad reikia, bet galima. Nors gal geriau žiūrėti, kaip ruošia užsakytą kepsnį, ir girtis tuo „Facebook“. O gal…

Žodžiu, štai jums ir trūkumas – pasikvieti merginą pietauti, dvi valandas neatplėši nosies nuo stalviršio, o po to nebežinai, ar jos „taip“ reiškė sutikimą už tavęs tekėti, ar įveiktą dar vieną žaidimo lygį?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.