Lietuvis studentas užsimojo sudrebinti peilių rinką

Peilio rankena, prisitaikanti prie žmogaus delno linkių, netrukus gali tapti kasdienybės dalimi. VU Fizikos fakulteto moderniųjų technologijų fizikos ir vadybos bakalauras Ernestas Zdaniauskis sukonstravo dviejų pakopų sraigtines polimerų liejimo stakles, kurios leistų ne tik pagaminti tokią peilio rankeną, bet ir išlieti kitus nustatytų matmenų daiktus.

Ernestas Zdaniauskis sukonstravo dviejų pakopų sraigtines polimerų liejimo stakles.<br>E.Kurausko nuotr.
Ernestas Zdaniauskis sukonstravo dviejų pakopų sraigtines polimerų liejimo stakles.<br>E.Kurausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Naujienos.vu.lt

Jul 16, 2016, 10:47 AM, atnaujinta May 18, 2017, 6:34 PM

„Su kolege Agne Kaluževičiūte konkurse „Idėja 2015“ laimėjome metų idėjos apdovanojimą. Pasiūlėme rinkoje dar nesančius peilius su mūsų pagamintomis rankenomis, kurios prisitaiko individualiai prie vartotojo delno. Tokie peiliai yra saugesni, mažiau vargina ranką, juos ypač patogu naudoti.

Statistika rodo, kad 60 proc. nelaimingų atsitikimų virtuvėje atsitinka todėl, kad peilio rankena išsprūsta. Taip nutinka tada, kai dirbate šlapiomis rankomis, kai jos suprakaituoja arba per stipriai suspaudžiate peilį. Naudojant peilį su personalizuota rankena beveik neįmanoma, kad jis išslys“, – apie savo idėją pasakoja E.Zdaniauskis.

Minėtam tarpuniversitetiniam konkursui VU studentai nemažai ruošėsi: iš pradžių turėjo aprašyti pačią idėją, paskui pusę metų atlikti įvairias užduotis: analizuoti rinkas, parengti kainodaros planą ir kt. Nors reikėjo pateikti tik rinkodaros planą, Agnė su Ernestu padarė daug daugiau – parengė verslo planą, su kuriuo galima drąsiai eiti pas investuotojus. Tam, kad būtų įgyvendintas šis sumanymas, reikėjo staklių, kurios polimero granules perdirbtų į rankeną.

„Išanalizavęs daug literatūros, taip pat rinkoje esančias stakles, išskyriau jų problemas. Tai – dideli staklių matmenys, didelės elektros energijos sąnaudos, brangios liejimo formos. Todėl bakalauro darbui nusprendžiau pagaminti liejimo stakles, kurios išspręstų išvardytas problemas. Sukonstravau inovatyvias stakles, kokių rinkoje nėra“, – savo sprendimą argumentuoja E.Zdaniauskis. Jo baigiamojo darbo vadovas – doc. Vytautas Jonkus.

Aktualu smulkiajam ir vidutiniam verslui

Vaikinas sukūrė prototipines polimerų liejimo stakles. Į jas įdiegė keletą patobulinimų. Jie leidžia gaminti mažesnių matmenų stakles, kurios sunaudoja mažiau elektros energijos, o liejimo formos yra pigesnės, palyginti su rinkoje esančiomis. Be to, šios staklės būtų mobilios, nes svertų iki 100 kg, o jų matmenys būtų iki 1,5 m ilgio, 0,5 m pločio ir 0,6 m aukščio.

Tokios staklės būtų aktualios įmonėms, kurioms reikia gaminių iš plastiko mažais kiekiais. Dėl pigių liejimo formų maži gamybos kiekiai atpinga daug kartų. Dėl to nebereikėtų užsakinėti detalių, įmonės jas pasigamintų pačios. Be abejonės, būtų galima gaminti ir dideliais kiekiais.

Idėjų netrūksta

Su E.Zdaniauskio sukurtomis staklėmis jau dabar galima išlieti ne tik peilio rankeną, bet ir bet kokį plastikinį gaminį. Pagrindinis jaunojo fiziko tikslas buvo sukurti tokias stakles, kuriomis daiktus būtų galima lieti pigiai.

Jaunasis fizikas paaiškina, kaip jo siūlomi peiliai būtų pritaikomi individualiems vartotojams: „Nusipirkus tokį peilį reikėtų užkaitinti vandenį, į jį įkišti rankeną ir palaikyti nurodytą laiką. Tada ištraukti, suspausti rankeną taip, kaip parodyta instrukcijoje, ir atleisti. Atvėsusi rankena bus suformuota pagal delną ir daugiau nebesideformuos.“

„Su Agne bandysime įgyvendinti abi minėtas idėjas, gal atsiras investuotojų, kuriems patiks mūsų idėjos ir siūlomi aktualių problemų sprendimo būdai. Visuomet mėgau fiziką, buvau verslus, tad sumanymų man netrūksta“, – sakė E.Zdaniauskis, pasirinkęs gilinti žinias magistrantūroje. Nuo rudens jis Fizikos fakultete studijuos telekomunikacijų fiziką ir elektroniką. Jaunuolis šypteli, kad nori įgyvendinti ir daugiau sumanymų, tik jų kol kas neišduoda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.