„Huawei Mate 9“ apžvalga: kinams atsibodo pigūs žaisliukai

Greitas procesorius, talpi baterija ir kokybiška vaizdo kamera – tokius pagrindinius reikalavimus, anot „Huawei“, telefonams kelia vartotojai. Į tai ir buvo orientuotasi kuriant naująjį planšetofoną „Mate 9“. Svarbiausias klausimas – ar pavyks šiam milžinui pasinaudoti „Samsung“ nesėkme?

„Huawei“ planšetofonas „Mate 9“.<br>T.Bauro nuotr.
„Huawei“ planšetofonas „Mate 9“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2016, 6:36 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:59 PM

Kinams arba labai sekasi, arba jie labai skubėjo. Bet kuriuo atveju, geresnio laiko pristatyti „Mate 9“ ir negalėjo būti – sudegus pagrindiniam konkurentui, „Samsung Note 7“, rinkoje pasirodo pakaitalas. Belieka įtikinti „Samsung“ gerbėjus, kad „Huawei“ alternatyva ne ką prastesnė.

Telefoną testavimui gavau dar lapkričio pradžioje, jo pristatymo Miunchene metu. Taigi su „Mate 9“ praleidau daugiau nei mėnesį. Per jį prisikaupė visokių emocijų, bet apie viską iš eilės.

Gabaritai

„Per didelis!“ – sucypė mano vidutinio dydžio rankos, spausdamos 5,9 colio įstrižainės ekraną turintį „Mate 9“. Gerai, kad pakuotėje buvo dėkliukas telefonui, o ant ekrano užklijuota plėvelė – aišku, tai negarantuoja, kad telefonui išslydus iš metro ar didesnio aukščio ekranas nesuduš, bet leido jaustis ramiau.

Priprasti prie gabaritų prireikė maždaug savaitės (iki tol naudojau telefoną su 5 colių ekranu). Ir nors telefoną laikyti įpratau, tam tikri nepatogumai išliko.

Taip, dažnai telefonu naudojamės dviem rankomis, bet ką daryti, jei, tarkim, laikaisi įsikibęs į turėklą autobuse ar neši pirkinius iš parduotuvės? Kaip telefono neišmesti ir kaip nykščiu pasiekti ekrano viršų ar kairįjį kraštą (dešiniarankiui)?

Kaip ir anksčiau testuotiems peraugėliams, ruošiau aštrią strėlę „Mate 9“. Bet nutiko šis tas netikėto: kelionės į Kiniją metu kolega iš Estijos parodė funkciją, kuri šią problemą išsprendžia. Pasirodo, tereikia perbraukti pirštu per meniu mygtukus ekrane ir vaizdas sumažėja iki tokio, kad nykščiu gali pasiekti ir tolimiausią kampą.

Aišku, pats telefonas lieka didelis, jį vis dar reikia laikyti atsargiai, kad neišmestum, bet valdydamas telefoną viena ranka bent jau neatrodai kaip cirko artistas, bandantis išsinarinti pečius.

Vaizdas

Žinoma, didelis ekranas turi ir nenuginčijamų privalumų – jame visko telpa daugiau, didesni šriftai atrodo natūraliau, ką jau kalbėti apie nuotraukas ar vaizdo įrašus. Tačiau 5,9 colio įstrižainė ir tik „Full HD“ (1920 x 1080 tšk.) raiška? „Popieriuje“ toks sprendimas atrodė išties neįprastas, atsižvelgiant į tai, kad kai kurie konkurentai net į mažesnius ekranus sugrūda dukart daugiau pikeslių.

Vis dėlto nerimavau be reikalo – 373 taškų kvadratiniame colyje (ppi) sočiai užtenka ir net prikišus telefoną prie pat akies jokių pikselių nematyti. Beje, šis rodiklis tikrai nėra blogas, antai „iPhone 7“ ekrane yra 326 ppi.

Ekranas pagamintas naudojant IPS LCD technologiją, taigi spalvos nėra tokios sodrios, kaip AMOLED atveju (nors kai kuriems pastarieji ekranai atrodo pernelyg sodrūs). Užtat ryškumas, kontrastas ir matymo kampai yra labai geri.

Paties telefono dizainas nėra kažkuo išskirtinis – eilinis „Huawei“ išmanusis su šiek tiek lenkta nugarėle, kad būtų patogiau laikyti rankoje. Korpusas vientisas, metalinis, galinėje nugarėlėje išsikišusi dviguba kamera, po ja – įgaubtas pirštų atspaudų jutiklis, briaunose – garso reguliavimo ir išjungimo mygtukai, garsiakalbiai, SIM ir „microSD“ kortelių lizdas, ausinių jungtis ir infraraudonųjų spindulių jutiklio „taškas“.

Telefonas nėra atsparus vandeniui. Bent jau tai nėra deklaruojama. „Huawei“ atstovų pasiteisinimas skamba maždaug taip: kokia nauda iš teiginio, kad įrenginys atsparus vandeniui, jei jam sugedus garantija vis tiek negalios? Tiesos yra, bet čia kaip su telefono dėklu – sudužti gali, bet jautiesi ramiau...

Greitis

Itin daug pastangų „Huawei“ dėjo tam, kad įkaltų į galvą, jog josios naujasis „Kirin 960“ procesorius yra žvėriškai greitas. Patys kinai jį vadina greičiausiu pasaulyje ir, gavę progą, lyginasi su „Apple“. Nors pasiginčyti su jais galima.

„Mate 9“ esantys aštuoni branduoliai (keturi 2,4 GHz, dar keturi – 1,8 GHz) ir grafiką virškinantis „Mali-G71 MP8“ su užduotimis susidoroja puikiai. Telefonas, vaizdžiai sakant, skraido ir nestringa – per mėnesį jokių priekaištų dėl spartos neturėjau. 4 GB operatyvinės atminties pilnai užtenka daugybei programėlių palaikyti fone.

Bet ar jis tikrai greitesnis nei, tarkim, „iPhone 7 Plus“? Kaip pažiūrėsi. Tarkim, žaidimus „Apple“ telefonas atidaro greičiau nei bet kuris „Android“ konkurentas, ne išimtis ir „Mate 9“. Užtat su kai kuriomis programėlėmis „Mate 9“ susitvarko geriau. Pirmiausia, su tomis, kurias kūrė pati „Huawei“ (kamera, galerija, orai, diktofonas, sveikatos aplikacija ir kt.). Taigi vienareikšmio karaliaus šioje kategorijoje nėra.

Nors apskritai man keista, kad kompanija aiškina, jog jos aukščiausios klasės telefonas veikia greit. Argi tai neturėtų būti savaime suprantama? Pigus telefonas bus lėtas, brangus – greitas (su pavienėmis išimtimis). Bet statyti ant to reklaminę kampaniją? Na, nežinau.

Be to, dauguma vartotojų neskaičiuoja, kiek laiko kraunasi konkrečios programėlės – jiems svarbu bendras pojūtis, kaip telefonas veikia. Ir tas pojūtis su „Mate 9“ yra geras.

Ištvermė

Telefone įmontuotas didelės talpos (4000 mAh) akumuliatorius. Gamintojas žada, kad telefonas be įkrovimo atlaikys dvi paras „įprasto naudojimo“. Šią sąvoką kiekvienas gali suprasti skirtingai: vienas telefonu pakalba kelias minutes, šiek tiek panaršo internete, dar kelis kadrus „nutraukia“ ir tiek tos dienos, o kitas gali iki vakaro pokemonus gaudyti.

Visgi mano atveju „dviejų parų“ pažadą „Mate 9“ dažniausiai išpildė – telefoną įkrovus pernakt, po dienos naudojimo jis dažniausiai rodė 50–60 proc. įkrovimo lygį, pernakt nusekdavo dar iki 5 procentų, ir atlaikydavo kitą dieną. Vakarop dažnai įsijungdavo energijos taupymo režimas, kuris dar pailgina jo tarnavimo laiką.

Išimtys buvo savaitė Kinijoje, kuomet telefonu itin daug fotografavau, kartais filmavau, redagavau nuotraukas, naudojausi internetu su VPN programėle (be jos cenzūruotame Kinijos tinkle užsieniečiams nelabai yra ką veikti), o kelionių tarp miestų metu dar ir pažaisdavau ar muzikos paklausydavau. Tačiau ir labiausiai kankinamas telefonas bent iki vakaro ištverdavo.

Gera žinia – telefonas turi greitojo įkrovimo funkciją. Blogesnė žinia – telefone naudojama USB-C jungtis. Nors ne tokia ji ir bloga.

Šiaip jau USB-C turi daugybę privalumų: greitesnis įkrovimas, duomenų persiuntimas, universalumas ir dar (pagaliau) nereikia žiūrėti, kuria puse jungtuką kiši. Bene vienintelis USB-C trūkumas yra tas, kad tokių laidų ir įkroviklių (kol kas) mažai kas turi. Bet situacija keičiasi.

Todėl įdomu stebėti, kaip gamintojai pereina prie būsimos technologijos. Prieš metus čiupinėjau „LG Nexus 5X“ su ta pačia USB-C jungtimi, o jo gamintojas nusprendė komplekte pridėti dvipusį USB-C laidą su tokią pat jungtį turinčiu įkrovikliu. Keistokas sprendimas žinant, kad tokių jungčių nebuvo (o ir dabar nėra) nei 95 proc. kompiuterių, nei kituose įkrovikliuose – žodžiu, jei naktį telefono neįkrovei, nešiokis visur laidą su įkrovikliu.

„Huawei“ priėmė kitokį sprendimą: „Mate 9“ pakuotėje pridedamas įkroviklis su įprasta USB jungtimi ir laidas, kurio viename gale – USB-C, kitame – įprasta USB jungtis. Be to, pakuotėje yra nago dydžio „perėjimas“, kuris „microUSB“ jungtį paverčia USB-C jungtimi. Taigi, dėl šventos ramybės, šį priedą galima įsimesti į piniginę. Arba nešiotis laidą – kas patogiau.

Telefonas turi net tris įkrovimo režimus: prijungus įprastą įkroviklį vyksta „įkrovimas“, naudojant kitų gamintojų greitojo įkrovimo įrangą vyksta „greitasis įkrovimas“, o prijungus pakuotėje pridedamą „Mate 9“ įkroviklį – „superįkrovimas“. Pirmuoju atveju tuščias akumuliatorius pilnai pasisotina per 3 valandas ar ilgiau, antruoju – per daugiau nei dvi valandas, o trečiuoju užtenka kiek daugiau nei valandos (per lygiai valandą pasiekiamas 80–85 proc. įkrovimo lygis).

Belaidžio įkrovimo galimybės telefonas neturi. Paklausus kodėl, „Huawei“ atstovai paaiškino, kad tokį sprendimą jie priėmė remdamiesi vartotojų apklausomis – pasirodo, žmonėms svarbiau turėti galimybę telefoną itin greit įkrauti, o ne daryti tai be laido. Aišku, kai renkiesi vieną iš dviejų, greitasis įkrovimas svarbesnis, bet kodėl nepasiūlius ir to, ir to?..

Kamera

Dar vienas dalykas, kuriuo „Huawei“ siekia išsiskirti (ir nustebinti) – fotokamera, kurta bendradarbiaujant su šios rinkos senbuve „Leica“. Gale kameros yra bent dvi: viršutinė fiksuoja 20 MP raiškos monochrominį (pilkų atspalvių) vaizdą, apatinė – 12 MP raiškos spalvotą (RGB) vaizdą. Taip pat ji turi optinę vaizdo stabilizavimo sistemą, dvigubą LED blykstę, „keturi viename“ automatinio fokusavimo sistemą ir kitokių žaisliukų, kurie rūpinasi nuotraukų kokybe.

Kameros (ar tai kamerų) apertūros reikšmė neįkvepia – f2.2. Dar keisčiau tai, kad priekinės 8 MP raiškos kameros apertūra yra f1.9 (mažesnė reikšmė yra geresnė).

Pasirodo, jaudinausi be reikalo. Darbą ši kamera atlieka išties gerai, tiek dienos šviesoje, tiek tamsoje, ir dar turi šūsnį visokiausių įdomių funkcijų.

Visų pirma, išblukusio fono efektas (anglakalbiai tai vadina „bokeh“ terminu). Telefonas vienu sykiu fiksuoja vaizdą abiem kameromis ir išmatuoja vaizdo „gylį“, taigi sufokusavus vaizdą į, tarkim, netoliese esantį žmogų, ryškus bus tik jis, o priešais ar už jo esantys objektai bus išblyškę. Maža to, užfiksavus nuotrauką visa tai galima redaguoti – pakeisti sufokusuotą objektą, padidinti ar sumažinti išblukimo lygį, arba apskritai jį panaikinti.

Vienas svarbus aspektas: išblukimo efektą telefonas, kitaip nei veidrodiniai fotoaparatai, sukuria skaitmeniniu būdu, taigi kartais jis gali atrodyti ne visai natūraliai, netolygiai. Be to, šią funkciją galima ir išjungti.

Mėgstantiems meniškas nuotraukas patiks „Tapymo šviesa“ efektai. Esate matę naktinių gatvių nuotraukų, kuriose gatvių žibintai susilieja į vientisą srautą? Arba įspūdingas krioklių nuotraukas, kuriose vanduo atrodo tarsi tekantis? O gal norėjote parašyti savo vardą ore, judindami šviečiantį telefoną? „Mate 9“ visa tai gali. Svarbiausia – kantrybė ir nedrebančios rankos (arba geras telefono stovas).

Kameros programėlėje taip pat galima pasirinkti „pro“ režimą ir visas parinktis (ISO, fokusavimas, šviesos balansas ir kt.) nustatyti rankiniu būdu. Taip pat yra panoraminio vaizdo, sulėtinto filmavimo, ištęsto filmavimo, dokumentų nuskaitymo, nespalvoto fotografavimo (tam naudojama tik monochrominė kamera) ir daug kitų funkcijų.

Keistokai šioje kompanijoje atrodo atskirtas HDR fotografavimas – konkurentai šią funkciją yra integravę į pačią fotografavimo programėlę, taigi ją galima įjungti, išjungti arba nustatyti, kad įsijungtų automatiškai.

Bet kuriuo atveju, už funkcijų gausą ir fotografavimo programėlės patogumą „Huawei“ nusipelno pagyrimo. Galerijoje rasite ir keletą pavyzdžių, kaip man sekėsi tas funkcijas išnaudoti.

Sugebėjimai

„Mate 9“ įdiegta „Android 7.0“ operacinė sistema ir „Huawei“ vartotojo sąsaja „EMUI 5.0“. Grynakraujo „Android“ mėgėjus gamintojų žaidimai su nuosavomis „odomis“ erzina, nepatiko ji ir man. Iš pradžių. Bet nusprendžiau suteikti progą ir... po poros savaičių susigyvenau.

Kol dar mintys sukasi apie nuotraukas, pateiksiu paprastą pavyzdį. „Google“ sukurta nuotraukų programėlė man atrodė pati patogiausia ir net nepakeičiama. „Huawei“ nuotraukų peržiūrai siūlo savąją „Galeriją“, kurios vengiau, kol atradau jos nuotraukų redagavimo galimybes. Be jau minėtojo „bokeh“ efekto keitimo ir elementarių pasukimo, apkarpymo ar spalvų keitimo galimybių, ji turi ir keletą išskirtinių funkcijų. Pavyzdžiui, pasirinkus „Taškymo“ efektą nuotrauka paverčiama nespalvota, paliekant tik vieną nustatytą atspalvį, o „Grožis“ atliks makiažo paslaugas. Beje, redaguoti galima ne tik šiuo telefonu fiksuotas nuotraukas.

„Huawei“ krepšelyje yra ir nuosavos skambučių valdymo, žinučių rašymo, muzikos klausymo, vaizdo įrašų žiūrėjimo, garso įrašymo programėlės, taip pat orų, sveikatingumo ir kitos programėlės. Kiekviena jų turi savų privalumų ir savų trūkumų. Pavyzdžiui, kadangi telefonas turi keturis garsiakalbius, garso įrašymo programėlė gali fiksuoti kryptį, kuria kalbama ir pagarsinti būtent tą šnekėtoją. Žinučių ir skambinimo programėlės leidžia blokuoti įkyruolius. Sveikatos programėlė nuolat seka jūsų judėjimą ir stengiasi įkvėpti, užrakinimo ekrane rodydama nutipentus žingsnius. Ir taip toliau.

O didžiausias jų privalumas – kaip jau minėjau, „Mate 9“ kur kas sparčiau veikia su integruotomis „Huawei“ programėlėmis nei trečiųjų šalių kūriniais. Puikus to pavyzdys – „Galerija“ nuotraukas užkrauna žaibiškai, tuo metu „Google“ nuotraukų programėlė kosėja.

Žodžiu, jausmai dvejopi. Liūdna, kad turi atsisakyti to, prie ko jau buvai įpratęs ir ką galėjai valdyti užsimerkęs. Iš kitos pusės, nauji sugyventiniai turi savų „bonusų“.

Tiesa, gerai tai, kad „EMUI 5.0“ jau leidžiama pasirinkti, kaip elgtis su programėlėmis – viską iškelti į pagrindinį ekraną su katalogais, ar naudoti „stalčių“ (visų programėlių sąrašą).

Tai, kas netilpo

Dar skaitote? Pažadu, nedaug liko. Dar kelios smulkmenos.

Pirštų atspaudų jutiklis: įmontuotas gale ir veikia labai greit bei praktiškai visada atpažįsta atspaudą. Per mėnesį buvo tik vienas atvejis, kai jis užsispyrė ir penkis kartus iš eilės šeimininko nepripažino bei pareikalavo PIN kodo.

Išmanusis valdiklis: telefonas turi infraraudonųjų spindulių jutiklį, taigi jis gali virsti universaliu pulteliu. Pavyzdžiui, prie jo galite prijungti namuose esantį televizorių, muzikos grotuvą, projektorių ir kitą įrangą, kurią valdote pulteliu. Visų pultelių telefonas gal ir nepakeis, bet bus puiki išeitis tais atvejais, kai reikia greit kažką perjungti, o pultelis nežinia kur.

SIM: „Mate 9“ galima naudoti dvi SIM korteles, arba vieną SIM ir vieną „microSD“ atminties kortelę.

Ausinės: pakuotėje, be įkroviklio, yra ir ausinės. Atrodo gana patraukliai, į ausis įsistato patogiai, bet (bent maniškėse) laikosi silpnai ir muziką groja vidutiniškai. Jei, kaip aš, klausotės pjūklų, grąžtų ir plaktukų muzikos su daug „žemų“, galite net neišpakuoti.

Apsauga: programėlė „Telefono tvarkytuvė“ rūpinasi, kad jis veiktų sklandžiai, taupiai, neerzintų nepageidaujami žmonės ar programos ir nepultų virusai (tuo rūpinasi „Avast“). Ji kartais primena apie savo egzistavimą, bet neįkyriai.

Ilgai ir laimingai: „Mate 9“ pristatymo renginyje „Huawei“ gyrėsi sprendimais, kurie pasirūpina, kad įrenginys ne tik dabar, bet ir po kelerių metų veiktų sparčiai. Apie tuos mechanizmus daug pasakoti negaliu, nes nelabai supratau, ką realiai jie daro. Bet kažką daro. O kaip yra iš tikrųjų, bus matyti po kelerių metų.

Švarus garsas: kaip minėjau, telefone yra bent keturi garsiakalbiai. Skambučių metu jie rūpinasi ne tik kokybišku balso perdavimu pašnekovui, bet ir aiškiu jo girdėjimu, fiksuodami aplinkos triukšmą bei perduodami šiuos duomenis garsiakalbiui. Sistema gudri ir ji veikia – garsas aiškesnis. Kokiais 5–10 procentų.

„Huawei Mate 9“ kaina – nuo 699 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.