„Huawei P10“: ambicijos įspūdingos, o kaip pasiseks?

Reikia pripažinti, „Huawei“ nuėjo ilgą ir nelengvą kelią. Tik pradėjus veržtis į išmaniųjų rinką, kinams teko kovoti su savo pačių ne per geriausiu įvaizdžiu, kuris buvo įsitvirtinęs dėl ne pačios aukščiausios klasės telefonų dar iš mygtukinės eros laikų.

Išankstinė prekyba „Huawei P10“ Lietuvoje prasidės kovo 20 dieną, parduotuvėse turėtų atsirasti balandžio 3-iąją.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Išankstinė prekyba „Huawei P10“ Lietuvoje prasidės kovo 20 dieną, parduotuvėse turėtų atsirasti balandžio 3-iąją.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Suskleista asmenukių lazda-trikojis.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Suskleista asmenukių lazda-trikojis.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Išskleista asmenukių lazda-trikojis.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Išskleista asmenukių lazda-trikojis.<br>Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Adomas Rutkauskas

Mar 15, 2017, 3:32 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:35 PM

„Huawei“ dirbo kantriai ir ilgai. Ir atrodo, savo pradeda pasiekti: tai, kad jų gaminiai niekuo nenusileidžia lyderių flagmanams (o kai kuriais atvejais juos aplenkia) – besidomintiems tai jau senokai akivaizdu, bet dabar, panašu, pagaliau taisosi ir įvaizdžio situacija: „Huawei“ tampa respektabiliu ir geidžiamu prekiniu ženklu.

Ir dabar net sunku pasakyti, kada realiai prasidėjo tas lūžis – galbūt tada, kai P6 modelis pelnytai galėjo pasivadinti ploniausiu išmaniuoju pasaulyje, galbūt vėliau, o gal net ir praėjusių metų pabaigoje, kai „P9 Lite“ buvo tiesiog šluojamas iš lentynų.

Ir štai jau šį mėnesį parduotuvėse pasirodys „P10“ ir „P10 Plus“. Ta proga „Huawei“ pasikvietė žurnalistus iš arčiau supažindinti, kuo šie telefonai skirsis iš kitų konkuruojančių flagmanų.

Fototelefonas

Kuo sugundyti šiuolaikinį vartotoją, kad jis iš visos flagmanų flotilės išsirinktų būtent tavo telefoną? Akivaizdu, kad vidutiniam vartotojui specifikacijų skaičiukai ne tiek ir įdomūs – jiems reikia kažko apčiuopiamesnio. Ir „Huawei“ čia tikisi sulošti fotografijos korta.

Dvi „Leica“ linzės, kai“Leica“ – tas pats, kas laikrodžių pasaulyje yra „Rolex“, o mados pasaulyje – „Christian Dior“. O čia – net ne viena, bet dvi. Beje, „Huawei“ yra įkūrę vieną iš savo mokslinių tyrimų centrą (angl. R&D, research & development) Wetzlaro mieste Vokietijoje – ten, kur yra ir centrinė „Leica“ būstinė.

Kam reikalingos dvi kameros? Įdomus sprendimas yra tai, kad tik viena iš jų – ir net mažesnioji, 12 megapikselių – yra spalvota. Kita – 20 megapikselių – yra juodai balta, ir galutinis kadras yra kuriamas kombinuojant juodai baltus ir spalvotus vaizdus – nes „Huawei“ teigia, kad juodai balta kamera geriau fiksuoja kontrastą ir kitus fotografinius duomenis. Žinoma, tai leidžia kurti ir tikrai gražius juodai-baltus kadrus, kuriuose juodai-baltas efektas pasiekiamas ne naikinant ar konvertuojant spalvas, o jau autentiškai fiksuojant juodai baltą vaizdą.

Teigiama, kad tokia kamerų sistema leidžia ir kurti puikias, ryškias nuotraukas esant prastam apšviestumui. O atsimenate kažkada revoliucinga buvusią technologiją, kai nufotografuodavai kadrą, o fokusą nustatydavai į norimą vietą jau po fotografavimo fakto? „P10“ tai integravo, ir maža to, post-fotografijoje leidžia dar ir keisti diafragmos reikšmę. Kas įdomiausia – iki F 0.95.

Vartotojo aplinka ir patirtis

Kitas arkliukas, kuriuo bando žaisti „Huawei“ – jų pačių sukurta „EmotionUI“ vartotojo aplinka, nuo seno naudojama „Huawei“ telefonuose, ir dabar pasiekusi 5.0 versiją (o dar netrukus ir bus pakylėta iki 5.1). Na ir vartotojo patirtis (angl. UX, user experience), bendra prasme.

Kažkada vartotojo sąsaja buvo tik bendras programėlių piktogramų dizainas, galbūt dar keletas siūlomų įrankių (angl. widgets), bet šiais laikais viskas yra nepalyginamai rimčiau. Ir sudėtingiau.

Pavyzdžiui, išmaniojo telefono greitaveika. Tam pasitelkiamas net sistemų mokymasis (angl. machine learning), kai sistema stebi vartotojo elgesį ir vėliau jį ima net prognozuoti. Po „Facebook“ dažniausiai einate į „Twitter“? Telefonas tai atsimins, ir pasistengs „Twitter“ laikyti artimesnėje atmintyje, dėl ko ji pasileis greičiau. Vienas neįprastesniu naujų sprendimų – telefono valdymo idėja, kai galima išsijungti tradicinius „Atgal“ ir „Meniu“ mygtukus, telefono korpuse paliekant vienintelį „Namai“ (angl. „Home“). Beje, ir tą – ne fiziškai įsispaudžiantį, o vien jutiklinį, ir įdubusį – dėl ko pirmus kartus maigant telefoną gali pasirodyti, kad jis net sugedęs.

Minėti mygtukai bandomi pakeisti pirštų gestais – brūkštelėjimu į vieną ar kitą pusę, aukštyn, „Namų“ mygtuką spaudžiant trumpai ar ilgai.

Iš pradžių tai atrodo labai neįprasta, todėl nepatogu. Ilgiau bandę kolegos sako, kad ne viskas ir suveikia. Bet laimei, galima susigrąžinti ir tradiciniu mygtukus.

Be to, „Huawei“ naujojoje aplinkoje žada ir mažiau painų, greitesnį komandų bei funkcijų valdymą, daugumą jų leidžiant pasiekti vos dviem paspaudimais. O 5.1 sąsajos versijoje žadama, kad programėlės pasileidinės 30% greičiau, ir išvis – su telefono atmintimi bus tvarkomasi geriau bei efektyviau.

„Daugelis inovacijų – mūsų“

„Huawei“ nevengia pasigirti ir tuo, kad dauguma dabar jau plačiai naudojamų sprendimų – jų darbo rezultatus. Pavyzdžiui, kai pradėjus kalbėti apie ypatingąjį baterijos taupymo režimą, kai išjungiama viskas, paliekant tik skambučius ir SMS žinutes, ir net ekranas tampa juodai baltu, buvo priminta, kad tokį sprendimą prieš keletą metų S5 modelyje pristatė „Samsung“, „Huawei“ atstovas tuoj pat pareiškė – „taip, bet sukūrėme tai mes“.

Kurti naujoves ir naujus standartus „Huawei“ žada ir toliau. Vienas iš tokių sprendimų – vaizdo standartas „Vulkan“, kuriamas kompiuterinei grafikai, žaidimams. „Viskas kažkada prasidėjo nuo „OpenGL“, vėliau išsiskyrė į tradicinių kompiuterių platformas – „DirectX“ – ir mobiliąsias platformas – „OpenGL ES“ ir „Metal“ , o mes dabar kuriame „Vulkan“, kuri vėl sujungs tradicines ir mobiliąsias platformas. Pasak „Huawei“ sistemos našumas bus išties įspūdingas.

„Huawei“ naudoja taip pat ne trečių šalių, o savo pačių kuriamus procesorius – „Kirin“. Ir remiantis trečių šalių testais sistemomis, „P10“ ir „P10 Plus“ telefonuose naudojamas „Kirin 960“ procesorius lenkia tiek „Apple“, tiek „Exynos“, tiek „Snapdragon“ daugiabranduolius procesorius.

Prekyboje – jau netrukus

Prekyboje „Huawei P10“ ir „P10 Plus“ Lietuvoje turėtų pasirodyti balandžio 3 dieną, bet išankstiniai užsakymai priimami nuo kovo 20-osios. „P10“ modelis su 64GB atminties kainuos 599 eurus, „P10 Plus“ su 128GB – 799 eurus.

Užsisakantys telefoną iš anksto pirkėjai gaus visą dovanų dėžutę, kurioje ras 10 000 mAh išorinę bateriją, asmenukių lazdą-trikojį, automobilinį kroviklį ir specialų krovimo laidą bei adapterį „USBC-microUSB“.

Įdomu tai, kad greitojo įkrovimo kroviklis greitąjį krovimą galės pasiūlyt ne tik patiems „Huawei“ gaminiams, bet ir kitų gamintojų modeliams. Tiesa, ne visiems – tai priklausys nuo telefone esančio mikroschemų rinkinio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.