Magnetinis telefono laikiklis: patogu, bet ar saugu?

Magnetu telefoną „prisiurbiantys“ automobiliniai laikikliai tampa vis populiaresni. Jie išties patogūs, tačiau ar magnetas nepakenks išmaniajam telefonui?

Magnetinis telefono laikiklis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Magnetinis telefono laikiklis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Į CD angą įstatomas magnetinis laikiklis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Į CD angą įstatomas magnetinis laikiklis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Magnetiniai telefono laikikliai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Magnetiniai telefono laikikliai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Prie ventiliacijos angos tvirtinamą laikiklį galima įstatyti greit ir lengvai, bet reguliuoti telefono padėties nebus galima. Be to, jis užstos vėjelį. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Prie ventiliacijos angos tvirtinamą laikiklį galima įstatyti greit ir lengvai, bet reguliuoti telefono padėties nebus galima. Be to, jis užstos vėjelį. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Metalinę plokštelę, kurią pritraukia magnetas, galima klijuoti tiesiai ant telefono arba dėkliuko. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Metalinę plokštelę, kurią pritraukia magnetas, galima klijuoti tiesiai ant telefono arba dėkliuko. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 30, 2017, 7:02 PM

Su automobiliniais telefonų laikikliais vargau ilgai. Turėjau ir griozdiškų plastmasinių „gyvačių“, ir nedidelių dėklų, kurie nubučiavo visą priekinį stiklą. Ir nors visi jie apsimetė universaliais, patogumo stigo. 

Todėl sulaukęs pasiūlymo išbandyti magnetinį telefono laikiklį žinojau, kad neturiu ko prarasti. Blogiau juk būti negali. 

Ir likau, švelniai sakant, nustebintas. Labiausiai dėl to, kad apie juos iki tol nieko nežinojau. 

Bandom!

Išbandymui gavau du kompanijos „Satechi“ magnetinius telefono laikiklius. Vienas jų – nedidelis, į kišenę telpantis laikiklis, tvirtinamas prie ventiliacijos angos (kaip kai kurie oro gaivikliai, tik jo kištukai ne plastmasiniai, o guminiai). Kitas turėjo įmantresnį tvirtinimo mechanizmą: jį reikėjo įstatyti į automobilio kompaktinių diskų grotuvą. 

Prieš pradedant jais naudotis, prie telefono arba jo dėkliuko reikėjo pritvirtinti specialią metalo plokštelę (jos pridedamos pakuotėje). Kad nesugadinčiau telefono, nusprendžiau ją klijuoti prie dėklo.

Pirmąjį, mažesnį, laikiklį įstatyti nekilo jokių problemų – šmaukšt ir viskas, belieka uždėti telefoną ir galima važiuoti. Didžiausias jo trūkumas – tai, kad nėra galimybės reguliuoti telefono padėties. Be to, kadangi naudoju planšetofoną, bijojau, kad jis nenukristų ar neišlaužtų ventiliacijos grotelių. Ypač važiuojant žvyrkeliu ar per greičio mažinimo kalnelį. Bet bent kol naudojausi nieko blogo nenutiko. 

Didesnysis magnetinis laikiklis ne tik turi reguliuojamą „galvą“ (taigi telefoną galima pakreipti norimu kampu), bet ir laikosi gerokai tvirčiau. Tiesa, pirmą kartą bandant įstatyti jį į CD angą teko pavargti – labai jau nenoriai jis ten lindo. Bet siauras plyšys galiausiai tapo tvirtu laikiklio pagrindu. O jei ši anga būtų platesnė, pakuotėje pridedami įrankiai laikikliui „sutvirtinti“. 

Problemą šis laikiklis gali turėti vieną: jis yra visiškai priklausomas nuo to, kur yra CD anga. Tarkim, jei ji yra nepatogioje vietoje, naudotis navigacija bus vienas vargas. Arba jei ji įtaisyta tarp dažnai naudojamų mygtukų (pvz., grotuvo valdymas, avarinis signalas ir pan.), telefonas juos paslėps. 

Bet kuriuo atveju, galimybė vos išsitraukus telefoną jį tiesiog užmesti ant laikiklio yra aukso vertės. 

Ar nepakenks?

Kyla ir dar vienas klausimas: ar magnetas nepakenks telefono „viduriams“ arba ekranui? Anot specialistų, taip nutikti neturėtų – magnetams jautresnė buvo sena technika (pvz., CRT monitoriai, „Floppy“ diskeliai ir pan.). O moderniems išmaniesiems telefonams ir kompiuteriams buityje naudojami magnetai žalos neturėtų pridaryti. 

Visgi specialiai laikyti telefono magnetų krūvoje (ar prie itin stipraus magneto) ilgą laiką nesiūlo, mat magnetiniai laukai gali laikinai paveikti jame esančio skaitmeninio kompaso ir magnetometro darbą. Ir net jei kompaso pats nenaudojate, yra programėlių, kurioms šių jutiklių duomenys itin svarbūs. 

Taip pat internete galima rasti vartotojų pranešimų apie tai, kad magnetinių laikiklių nemėgsta belaidį įkrovimą palaikantys telefonai. Maniškis šios funkcijos neturi ir, bent jau testavimo laikotarpiu, problemų nebuvo kilę.

Trumpai sakant, šie laikikliai skirti telefonams, taigi kenkti jiems neturėtų. Visgi atsarga gėdos nedaro, tad prieš perkant siūlyčiau patikrinti, ar telefonas nėra alergiškas magnetams, pvz., su kokiu nors suvenyru nuo šaldytuvo. 

Abu aprašyti laikikliai kainuoja 20 dolerių (17 Eur).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.