Kaip VoLTE technologija išgelbėjo darbo dieną

„Kalbėdami telefonu, nuo šiol galėsite ir netrukdomai naršyti internete“, – džiugiai skelbė „Telia“ atstovai, pristatydami naujai įjungtą VoLTE paslaugą.

 „VoLTE“ technologija leidžia kalbėtis telefonu naudojantis tuo pačiu 4G ryšiu, taip pat leidžia 3 kartus greitesnį nei įprasta skambučių sujungimą, geresnę garso kokybę ir leidžia taupyti telefono bateriją.<br> 123RF nuotr.
 „VoLTE“ technologija leidžia kalbėtis telefonu naudojantis tuo pačiu 4G ryšiu, taip pat leidžia 3 kartus greitesnį nei įprasta skambučių sujungimą, geresnę garso kokybę ir leidžia taupyti telefono bateriją.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 2:30 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 3:01 PM

Galėti tai galėsiu, tik… kad nenaršau aš internete kalbėdamas telefonu. Ir nepastebėjau, kad daug kas iš draugų ar artimųjų tai darytų.

Taip, kartais važiuojant automobiliu ir telefone įjungus mano mėgstamą „Waze“ navigaciją, kuri naudoja internetą, kartais man paskambina – ir atsiliepus techniškai įvyksta pokalbio ir interneto naudojimo vienu metu seansas. Mobiliojo ryšio operatorius tvirtina, kad be VoLTE tokiomis sąlygomis interneto ryšys labai smarkiai suprastėja. Na gal – bet kadangi aš retai kalbu telefonu ilgiau nei minutę, o „Waze“ duomenis atnaujina turbūt kažkur panašiu intervalu, tai to „labai smarkaus suprastėjimo“ taip ir nesu pastebėjęs.

Taip, reikia pripažinti, dalis vartotojų tikrai kalba ir naršo vienu metu – dažniausiai tai yra verslininkai, kurie mėgsta pokalbio metu tikrintis paštą, prisisiųsti visokių excell failų, žiūrinėti grafikus ir užsiiminėti kitokia verslininkiška veikla. Bet tokių turbūt nėra dauguma. O VoLTE įjungta visiems – svarbu, kad tik telefonas palaikytų šį standartą.

Kaip VoLTE išgelbėjo darbo dieną

Vis dėlto, jei ne VoLTE, šis straipsnis ko gero taip ir nebūtų buvęs parašytas. Ar bent jau būtų ne toks.

Nes kad ir kaip mėgčiau rudenį, jis turi vieną esminį trūkumą – vaikų ligas. Ir štai, vieną neseną dieną nutiko taip, su savo intensyviai čiaudėjančiu ir kosčiojančiu jaunuoliu teko likti namuose.

Žinoma, už lango – XXI a., Lietuva turi vieną greičiausių interneto ryšių pasaulyje, tad iš tiesų dirbti biure ar namuose – ne toks jau ir didelis skirtumas (nebent tas, kad dirbant namie, save reikia labiau disciplinuoti).

Bet štai, nutiko taip, kad lyg tyčią tą dieną sustreikavo ir namų internetas.

Ką tokiais atvejais tipinis XXI a. žmogus? Protingesni ir ramesni, žinoma, ramiai laukia, kol ryšys atsiras – o mažiau nustygstantys bando prisijungti prie visokių darbinių reikalų besidalindamas internetu iš mobiliojo telefono (angl. tethering ar „hot spot“). Žinoma, tuo pačiu dar bandydamas prisiskambinti interneto paslaugos teikėjui, kad praneštų apie gedimą.

Ir va čia aš ko gero pirmą kartą susidūriau, ką reiškia interneto naršymas ir bandymas naudoti mobilųjį telefoninį ryšį vienu metu.

Buvo tikrai tragiška. Internetas vilkosi lyg baisiaisiais 1997-aisiais, kai vieną mp3 failą trukdavo parsisiųsti apie valandą, o maža to, telefono garsiakalbis dar ir suko įkyrią muzikėlę, laikas nuo taiko pertraukdamas ją itin guodžiančiu pranešimu, kad visi operatoriai užimti.

Ir čia prisiminiau, kad stalčiuje dar guli negrąžintas telefonas, kurį „Telia“ buvo įdavę VoLTE testavimui.

Taip, skirtumas buvo didžiulis.

Vėl galima buvo pasijusti grįžus į XXI amžių, normaliai dirbti, o galiausiai atsiliepus namų interneto tiekėjui, dar ir (mandagiai) duoti jam velnių. Na ir žinoma, tiesioginis darbas - skambučiai pašnekovams, interviu telefonu ir t.t. Žodžiu, diena, net ir kol nebuvo atstatytas namų interneto ryšys, buvo išgelbėta visomis prasmėms.

O ką galima pasakyti apie kitus VoLTE privalumus? Na, kalbant apie aukštesnės kokybės balso skambučio garsą – nežinau, gal jis ir tikrai geresnis, tik kad aš nesiskundžiau juo ir anksčiau. Galimybė greičiau susijungti (atsiliepti) – gal, bet kitą vertus, aš ir taip retai puolu atsiliepinėti kiek įmanoma greičiau, nes pagal mano telefono vartojimo įpročius, tai ir nelabai įmanoma: telefonas dažniausiai guli kišenėje, o kartais – ir kraunasi kur nors kitame kambaryje. Be to, aš labai retai atsiliepinėju prieš tai neperžvelgęs, kas skambina, tad kokia sekundė susigaišta bet kuriuo atveju.

Telefono baterijos taupymas? Kaip minėjau, nekalbu aš tiek, kad tokiu būdu iškraučiau telefoną. Tad bent jau kol kas be interneto naršymo pokalbio metu, bent jau savo vartotojo įpročiams didesnio pokyčio kol kas nepastebėjau.

Bet reikia pripažinti, galbūt visiškai kitokiais įspūdžiais pasidalintų dalykiškas verslininkas.

Kas yra ir kaip veikia VoLTE

„VoLTE“ (angl. Voice over LTE) – tai dar pakankamai nauja technologija, leidžianti skambinti arba priimti skambučius, naudojantis 4G ryšiu, neperšokant į lėtesnį 3G ar 2G tinklą. Pirmą kartą ši technologija vartotojams buvo pristatyta 2014 metais Singapūre ir veikė tik su išmaniuoju telefonu „Samsung Galaxy Note3“, bet šiais laikais ji veikia beveik su visais didžiųjų gamintojų flagmanais – tokiais, kaip „Huawei P10“, „Huawei P10 Lite“, „Huawei Mate 10 Pro“, „Huawei Mate 10 Lite“ „Samsung Galaxy Note 8“, „Samsung Galaxy S8“, „Samsung Galaxy S8+“, „Samsung Galaxy A3 (2017)“, „Samsung Galaxy A5 (2017)“, „Samsung J3 (2017)“, „Samsung Galaxy S7“, „Samsung Galaxy S7 Edge“, „Samsung J5“, „Samsung J7“, „Sony Xperia XZ Premium“, žinoma, naujausi „iPhone“ modeliai, o taip pat ir daug kitų naujų telefonų.

VoLTE veikia tik tada, kai abu pašnekovai naudojasi įrenginiu, palaikančiu šią technologiją – priešingu atveju ryšys persijungia į 3G arba 2G.

Už technologijos naudojimą klientams mokėti nereikia. VoLTE įjungia ir konfigūruoja mobiliojo ryšio operatorius, bet standarto naudojimą galima įjungti bei išjungti ir pačiame telefone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?