Dirbtinis intelektas: kodėl jau greitai telefonai be jo bus neįsivaizduojami?

Kadaise telefonų gamintojai vis tobulino procesorius, vėliau buvo pereita prie kamerų gerinimo ir dvigubinimo, o jau greitai naujausia mada taps dirbtinis intelektas (DI) ir jo galimybių didinimas. Dabar DI gali gana nedaug: atsakyti į jūsų įprastus klausimus, padėti pakeisti kameros nustatymus, išversti tekstą ar pan. Bet jau greitai dirbtinis intelektas bus toks galingas, kad išmanus telefonas be jo tiesiog neatrodys išmanus. Kodėl jau greitai negalėsime įsivaizduoti savo išmanių įrenginių be dirbtinio intelekto?

Telefonai be dirbtinio intelekto jau greitai bus neįsivaizduojami.<br> 123rf nuotr.
Telefonai be dirbtinio intelekto jau greitai bus neįsivaizduojami.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

MobiliPrekyba.lt

Aug 19, 2018, 8:27 PM

Tikri asistentai nebebus reikalingi

Virtualūs asistentai egzistuoja jau ganėtinai ilgą laiką: „Siri“, „Google Assistant“ ir „Alexa“ šiuo metu dominuoja rinkoje, bet nei vienas iš jų dar negalėtų pakeisti tikro asistento. Visgi panašu, kad tai jau gana greitai pasikeis – „Google“ jau yra pademonstravę kaip „Assistant“ pats paskambina į įstaigą ir kalba su realiu žmogumi, priimančiu užsakymą. Viskas atrodo taip, tarsi tai būtų fantastinis filmas.

Be abejo, nei vienas iš asistentų vis dar nepalaiko lietuvių kalbos, bet galbūt ir tai jau greitai nebus problema. Jeigu DI ir toliau tobulės tokiais tempais, virtualūs asistentai galės skambinti, kalbėti, galbūt netgi megzti natūralius pokalbius ar suteikti psichologinę pagalbą. Kol kas tai skamba kaip gan baugi fantastika, bet kompanijos jau ilgą laiką eina to link.

DI leis fiksuoti įspūdingus kadrus be jokių fotografijos žinių

Šiuo metu išmaniųjų telefonų gamintojai didžiausią dėmesį skiria būtent tokiam dirbtinio intelekto panaudojimui. Reguliuojant kameros nustatymus galima buvo užfiksuoti neįtikėtinus kadrus dar nuo „LG G4“ (2015) laikų. Deja, bet fotografiją išmano tik labai siaura žmonių grupė, todėl dirbtinis intelektas šioje srityje gali būti ypač naudingas. Dirbtinį intelektą savo kamerose jau aktyviai naudoja „Huawei“, „Sony“ ir „Xiaomi“, o ateityje DI neabejotinai naudos visi. Tai leis jums fiksuoti neįtikėtinus kadrus esant bet kokioms sąlygoms, be to, telefonas pats nesunkiai atpažins ką ir kaip norite fiksuoti.

Telefonas leis gyventi mokant tik vieną kalbą

Jau ir dabar kai kurie keliauja ir su užsieniečiais kalba naudojant tik „Google Translate“ ir savo gimtąją kalbą, bet kol kas tekstą vis dar reikia rašyti naudojant savo pirštus, o vertimas gali būti gana netikslus. Kompanijos vis daugiau savo resursų skiria bandant sukurti tokią programą, kuri leistų bendrauti skirtingomis kalbomis realiuoju laiku, tiesiog laikant telefoną savo rankose. Tai suteiktų galimybę visiems keliauti be jokių limitų ir susikalbėti su absoliučiai bet kuo. Be abejo, lietuvių kalba tokiems milžinams kaip „Google“ ar „Microsoft“ nėra pagrindinis prioritetas, todėl norintys sulaukti tokių naujovių ir Lietuvoje, turės palaukti dar šiek tiek ilgiau.

Jūsų telefonas jau žinos ką ir kada norite padaryti

Dirbtinis intelektas visada mokosi, o ateityje ši technologija jau turėtų būti tiek ištobulinta, kad jums telefoną valdyti reikės žymiai rečiau – išmanusis jau automatiškai už jus įjungs tam tikrą programėlę, patikrins orus, įjungs WiFi grįžus namo arba Bluetooth įsėdus į automobilį. Na, o integracija su daiktų internetu (IoT) netgi leis automatiškai valdyti jūsų namus. Jums pabudus įsijungs televizorius, išėjus iš namų įsijungs dulkių siurblys-robotas, grįžus – įsijungs šviesos, kavos aparatas. Taip, ateityje beveik viskas bus atliekama automatiškai!

Duomenys taps saugesni

Nors dirbtinis intelektas pats reikalauja labai daug jūsų asmeninių duomenų, kad galėtų būti veiksnus, bent jau nuo įsilaužėlių DI tikrai apsaugos. „Apple“, „Huawei“, „Samsung“, „OnePlus“ ir kiti gamintojai savo veido atpažinimo technologijoms jau kurį laiką naudoją dirbtinį intelektą. Primename, kad veido atpažinimas egzistuoja dar nuo „Android 4.0“ (2011) laikų, tačiau tuomet šią technologiją galima buvo lengvai apgauti naudojant nuotrauką ar vaizdo įrašą, nes telefonuose dirbtinio intelekto dar nebuvo.

Telefonai, kurie jau dabar naudoja dirbtinį intelektą

Norite išbandyti ateities technologijas jau dabar? Kai kurie gamintojai turi netgi po kelis dirbtinį intelektą naudojančius telefonus, kuriuos galite įsigyti jau dabar:

„Samsung Galaxy S9“, „S9+“ ir „Note9“. Visi naujausi „Samsung“ flagmanai turi dirbtinį intelektą naudojantį „Bixby“ asistentą, kuris ne tik gali atsakyti į klausimus kaip „Google Assistant“ ar „Siri“, bet ir atpažinti įvairius objektus. Taip pat „Samsung“ vis labiau stengiasi integruoti trečios šalies aplikacijas (kaip, pavyzdžiui, „Uber“).

„Huawei P20“, „P20 Pro“ ir „Mate 10 Pro“. Šie trys telefonai turi vieną bendrą bruožą – „Kirin 970“ procesorių su NPU (dedikuotas neuroninis procesorius), kuris užtikrina darnų ir spartų dirbtinio intelekto veikimą. Dirbtinis intelektas šiame telefone naudojamas tiek kameroje, tiek verčiant tekstus, tiek kitose įprastose operacijose.

„Apple iPhone X“. Šis „Apple“ flagmanas turi naujausią „Apple A11 Bionic“ procesorių su specialiu neuroniniu procesoriumi, skirtu dirbtiniam intelektui. Tiesa, kol kas „iOS“ dirbtinis intelektas nėra naudojamas labai daug. Jį pastebėti galėsite tik naudodami „Siri“ ir rakindami savo telefoną su „Face ID“ – juk tai yra pažangiausia rinkoje veido atpažinimo sistema!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.